Laman web Al Jazeera melaporkan, persetujuan itu dicapai pada Sidang Kemuncak EU mengenai pelarian, di sini semalam selepas beberapa minggu berlaku ketegangan antara negara anggota EU berhubung krisis pelarian yang dihadapi di rantau ini.
Presiden Majlis EU, Donald Tusk berkata, sidang tergempar yang berakhir awal hari ini itu berlangsung selama tujuh jam dan disifatkan berjalan dengan lancar `berbanding apa yang diharapkan sebelum ini’.
Kata Tusk, ketua negara Hungary dan Austria yang sempadannya paling terjejas teruk akibat masalah pelarian telah memainkan peranan penting pada sidang kemuncak tersebut,
“Mesyuarat hari ini berlangsung dalam suasana yang sangat positif. Kita tidak menuding jari antara satu sama lain tentang siapa perlu dipersalahkan dalam masalah yang sedang dihadapi kini,” kata Tusk.
Antara cadangan yang telah dipersetujui dalam sidang kemuncak berkenaan ialah memperketatkan sistem pengawalan di pintu sempadan bagi mengelak kemasukan pelarian.
EU turut bersedia menyalurkan dana bantuan berjumlah ASS$1.1 bilion (RM4.82 bilion) kepada agensi perubatan bagi membolehkan mereka membantu pelarian yang berada di zon konflik seperti di Turki, Lebanon dan Jordan.
“Kita (anggota EU) mampu menempuh segala cabaran yang dihadapi sekarang dengan saling bekerjasama antara satu sama lain atas semangat perpaduan dan rasa tanggungjawab,” kata EU dalam satu kenyataan.