Monday, 9 November 2015

Tentera Bashar tembak kepala ibu

Daripada Muhaamad Hafis Nawawi di Jordan
Irbid: Dia diacu senapang oleh tentera Bashar sebelum cuba diselamatkan ibunya, tetapi ibunya pula yang ditembak di kepala oleh tentera Bashar.

Itulah nasib Nauraz Mohsien, 11, ketika kejadian pada 2102 yang menyebabkan dia dan abangnya, Mizar Mohsein, 13, menjadi yatim piatu dan kini menjadi pelarian Syria.

“Ketika kejadian, ibu saya hamil empat bulan. Dia maut ditembak di kepala oleh tentera Bashar selepas ibu cuba menyelamatkan saya yang diacu senapang ketika itu.

“Saya bersama abang, Mizar Mohsein, 13, ketika itu berada di dalam rumah di Homes, Syria. Tiba-tiba beberapa tentera Bashar menceroboh rumah kami dan terus mengacu senapang di kepala saya.

“Ibu kemudian cuba membantu dengan menarik tangan saya menyebabkan tentera terbabit berang lalu terus menembaknya di kepala dan ibu meninggal dunia serta-merta di situ,” katanya.

Nauraz berkata, bapanya turut ditembak dan meninggal dunia ketika ingin membantu mereka.

“Saya dan abang tergamam menyaksikan kejadian itu di depan mata dan menangis melihat tubuh ibu bapa kami yang berlumuran darah dan sudah tidak bernyawa.

“Selepas tentera terbabit beredar, dalam keadaan menggigil ketakutan, saya mengambil telefon bimbit bapa dan terus menghubungi nenek meminta bantuan,” katanya.

Menurut Nauraz, dia menangis selama tiga hari dan hilang selera makan akibat kejadian yang menyebabkan mereka menjadi yatim piatu sekelip mata.

“Selepas kejadian itu, datuk dan nenek yang menjaga kami. Kemudian, kami datang ke sini untuk mencari perlindungan pada 2013 kerana bimbang dengan keselamatan diri.

“Alhamdulillah kami mendapat bantuan daripada pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menghulurkan sumbangan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 November 2015 @ 1:36 AM

Mizar menunjukkan bagaimana tentera Bashar mengacukan senapang ke kepala adiknya. FOTO Muhaamad Hafis Nawawi
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/91766#sthash.01N7t2vI.dpuf

Militan Syria guna gas mustard


AFP - GAMBAR fail pada 15 September lalu menunjukkan sukarelawan berlatih menggunakan topeng gas sebagai persediaan menghadapi serangan gas beracun di bandar Aleppo, utara Syria.


BEIRUT – Sejenis gas beracun dikenali sebagai mustard digunakan ketika pertempuran antara kumpulan militan di Syria, kata pemerhati senjata kimia antarabangsa semalam.
Menurut Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW), gas yang boleh membawa maut itu digunakan di Marea yang terletak di wilayah selatan Aleppo pada 21 Ogos lepas.
“Kami mengesahkan penggunaan bahan kimia tersebut tetapi belum dapat menentukan kumpulan yang bertanggungjawab,” ujar sumber.
Dakwaan kumpulan militan menggunakan senjata kimia semakin meningkat sejak beberapa bulan kebelakangan ini di Iraq dan Syria.
Ia diakui oleh pemberontak Syria dan kumpulan penyelamat apabila berpuluh-puluh orang awam terjejas dengan serangan kimia di Marea pada akhir Ogos lepas.
Pertubuhan Doktor Tanpa Sempadan (MSF) menyatakan mereka telah me­rawat empat orang penduduk awam daripada sebuah keluar­ga.
Pesakit berkenaan yang dirawat di hospital MSF di Aleppo memberitahu, sebutir peluru mengenai rumah mereka dan letupan tersebut mengeluarkan gas berwarna kuning ke seluruh rumah.
Sementara itu, kumpulan pemberontak, Jund al-Aqsa dilaporkan berjaya merampas bandar yang diduduki tentera kerajaan yang ter­akhir di laluan antara Aleppo dan Hama.
“Mereka telah menguasai sepenuhnya bandar Morek selepas berlakunya pertempuran sengit,” ujar kenyataan kumpulan Pemerhati Hak Asasi Syria. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1107&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3qwXMGkxC 
Hakcipta terpelihara