Friday, 5 June 2015

Kerajaan Syria Bom Penempatan Awam, 37 Terbunuh


Diterbitkan: Khamis, 4 Jun 2015 11:21 AM

BEIRUT: Seramai 10 kanak-kanak merupakan antara 37 orang awam yang terkorban dalam serangan bom oleh pihak kerajaan di utara Syria pada Rabu.
Pemerhati Hak Asasi Manusia terhadap Syria memberitahu, kematian tersebut berlaku dalam tiga kejadian di wilayah Aleppo serta di wilayah Idlib di bahagian barat laut negara berkenaan.
Pemerhati yang berpangkalan di Britain itu menjelaskan, seramai 18 orang awam yang terbunuh termasuk lapan kanak-kanak apabila helikopter kerajaan menjatuhkan sekurang-kurangnya empat bom tong di kawasan Tal Rifaat di Aleppo.
Di bandar Aleppo pula, 11 orang awam termasuk dua kanak-kanak dilaporkan meninggal dunia apabila bom diletupkan di bahagian timur kawasan kejiranan pemberontak di Jubb al-Qubbeh.
Manakala di wilayah Idlib, lapan ahli keluarga meninggal dunia apabila serangan bom dilakukan di bandar Kafr Sijna.
Pemerhati yang bergantung kepada rangkaian sumber di darat berkata, jumlah kematian dijangka meningkat berikutan ramai mangsa yang mengalami kecederaan serius.
Bom serta senjata buatan sendiri yang dicipta menggunakan bekas yang diisi bahan letupan sering digunakan untuk menyerang sekolah, hospital serta pasar-pasar di Syria.
Kumpulan hak asasi manusia mengkritik tindakan pihak tentera dan menyatakan kerajaan membunuh lebih banyak orang awam berbanding pemberontak.