Sunday, 15 September 2013

Salah seorang pembantu agama Allah telah datang bersama anak permpuannya menghulurkan sumbangan kepada umat Islam Syria yang sangat memerlukan

Salah seorang pembantu agama Allah telah datang bersama anak permpuannya menghulurkan sumbangan kepada umat Islam Syria yang sangat memerlukan. Anak perempuannya juga telah menghulurkan simpanan peribadinya untuk rakyat Syria. Masya Allah sungguh mulia hati mereka. Terima kasih rakyat Malaysia, semoga Allah merahmati kita semua. Benarlah umat Islam itu bersaudara.

Tiada sebab mengapa kanak-kanak Syria dinafikan hak mereka untuk belajar.

[ HOMS , SYRIA ]

Tiada sebab mengapa kanak-kanak Syria dinafikan hak mereka untuk belajar.

Tiada sebab mengapa kanak-kanak Syria dinafikan hak mereka untuk bermain riang bersama rakan-rakan mereka. 

Tiada sebab mengapa kanak-kanak Syria dinafikan hak mereka untuk hidup bebas dan selamat.

Namun semua hak mereka dinafikan oleh rejim Syiah Assad. Oleh itu, tiada sebab untuk kita tidak membantu mereka.

-------------------------------------------------------------------------
Pihak kami di Syria Care HANYA menghulurkan bantuan ke Syria seperti bantuan KEWANGAN dan KEPERLUAN ASAS SAHAJA (spt makanan ,pakaian & ubatan).

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl

Luahan hati seorang kanak-kanak perempuan Syria,


Luahan hati seorang kanak-kanak perempuan Syria, 

"Demi Allah, kami kelaparan ! kami kelaparan!".

Di Syria, terdapat kanak-kanak yang mati akibat kekurangan zat makanan.

Firman Allah SWT maksudnya : “Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik ( menafkahkan hartanya di jalan Allah), maka Allah akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipat ganda yang banyak. Dan Allah menyempitkan dan melapangkan (rezeki) dan kepada-NYA lah kamu dikembalikan".

Saidina Omar pernah ditanya, mengapa tidak kamu menutup Ka'bah dengan kain sutera. Lalu Saidina Omar menjawab, utamakan orang yang kelaparan.

--------------------------------------------------------------------------

Pihak kami di Syria Care HANYA menghulurkan bantuan ke Syria seperti bantuan KEWANGAN dan KEPERLUAN ASAS SAHAJA (spt makanan ,pakaian & ubatan).

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl
 

syria berdarah

BERITA HARI INI ( 15 / 9/ 2013 )

*Pesawat pejuang rejim Bashar telah menyerang kawasan awam menyebabkan 2 wanita dan 2 kanak-kanak terbunuh di "Daraa" dan "Idleb", sementara pertempuran meletus di Kota Damsyik dan pinggir bandar Kota Damsyik.

*Rangkaian berita berkata bahawa rejim Bashar telah menggunakan peluru berpandu Napalm ( Bom Fosforus) keatas Daraa .

*Mujahideen FSA telah berjaya membunuh ramai rejim Bashar di Daria yang terletak di pinggiran bandar Kota Damsyik.

*Mujahideen FSA masih mengawal Bandar Maloula dimana majoriti penduduknya adalah Kristian.LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/7288f5b5-bcc8-4672-aa93-8cc7567fa6b9
 —

[Video bocor rakaman tahanan wanita yang diseksa di dalam penjara rejim Assad]

[Video bocor rakaman tahanan wanita yang diseksa di dalam penjara rejim Assad]

Rejim Bashar Assad bukan sahaja menyerang lelaki, malah mereka menyerang wanita yang lemah dan tidak berdaya juga. Wanita-wanita ini tidak berdaya untuk mempertahankan diri mereka. Kita harus membantu mereka yang lemah ini.

Bantu mereka dengan cara sentiasa mendoakan keselamatan mereka. Kita harus berdoa sepenuh hati supaya wanita-wanita Islam sentiasa berada di dalam lindungan Allah swt.

Link Video : http://youtu.be/jaOgIWUU0qo

syria berdarah

La ilaha illallah..

Rejim Bashar membunuh segalanya di Syria termasuk haiwan juga menjadi mangsa.. Kucing ini sedang bersedih akan pemergian rakannya setelah dibunuh oleh peluru kebencian.
 

syria berdarah

Cara semulajadi menamatkan riwayat tentera Bashar.

Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=iMynHP1zN0c&feature=youtu.be
 —

syria berdarah

Dari Syria beliau datang dan kini menetap dan bersekolah di Turki. Beliau telah menghasilkan "flashmob" dan memberi maklumat tentang musibah yang telah menimpa Syria buat tatapan orang-orang yang berada di Turki.

Link Video : https://www.youtube.com/watch?v=Yy92BJx79zc
 

syria berdarah

Lelaki ini, sebaik sahaja menghantar isterinya ke dalam van ambulans, beliau terkejut mendapati anaknya pula tercedera..

[بسم الله الرحمن الرحيم]

Dan sesiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah neraka jahanam, kekal ia di dalamnya, dan Allah murka kepadanya, dan melakanatkannya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar.(Surah an-Nisa:93)

Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=UJaEdFlSanQ&feature=youtu.be
 

Hasbunallah Wa Ni'mal Wakeel

Tidak cukup dengan senjata kimia, Napalm yang diharamkan juga digunakan untuk membunuh anak-anak kecil yang tidak berdosa.

Hasbunallah Wa Ni'mal Wakeel

Allahu Rabbi... Selamatkanlah saudara-saudara kami di Syria

Lihat renungan anak kecil ini, seolah meminta sedikit simpati dari saudara-saudara seagamanya... Allahu Rabbi... Selamatkanlah saudara-saudara kami di Syria

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR 
Syrian network for human rights documented 76 victims, Friday 13/9/2013 all across Syria, including 11 children and 5 ladies, 3 tortured to death, 27 FSA 

Daraa: 20 victims
Damascus and countryside: 19 victims
Idlib: 15 victims
Dier ez-Zoor: 3 victims
Qunaitra: 9 victims
Aleppo: 3 victims
Homs: 3 victims
Hama: 3 victims
Hasaka: 4 victims

Ragu Bashar kotakan janji


New York: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-moon berkata semalam, seperti masyarakat antarabangsa, beliau juga meragui Presiden Syria Bashar al-Assad akan menghormati perjanjian antarabangsa mengenai senjata kimia negaranya.

Rancangan Russia untuk meletakkan senjata kimia Syria di bawah kawalan n antarabangsa dan permohonan Damsyik untuk menyertai Konvensyen Senjata Kimia 1993 meredakan kebimbangan mengenai ancaman serangan tentera Amerika Syarikat.
“Presiden Bashar memberi reaksi terhadap rundingan Russia-AS bagi mengakhiri krisis itu, sebahagiannya melalui hasrat untuk menyertai konvensyen itu, kata Ban kepada saluran berita France 24 dalam satu wawancara.

“Itu menunjukkan tanda positif, tetapi pada masa sama, saya dapat merasakan keraguan masyarakat antarabangsa. Ya, saya juga ada berkongsi perasaan yang sama.


“Penting untuk pihak berkuasa Syria melaksanakan dengan jujur dan ikhlas membuktikan apa yang mereka katakan. Bashar perlu ikhlas,” katanya.


Amerika Syarikat dan sekutunya menyuarakan keraguan mengenai niat Bashar dan menggesa jaminan bahawa tindakan antarabangsa akan diambil jika kerajaan Syria gagal menunaikan janjinya.

Ban memberikan wawancara itu selepas berkata beliau percaya laporan pakar PBB akan memberikan pengesahan “sebenar” bahawa senjata kimia memang digunakan di Syria.

Pemeriksa PBB dijangka menyerahkan laporan mengenai serangan gas sarin di Damsyik 21 Ogos lalu kepada Ban esok.

Pemimpin PBB itu juga berkata, Bashar sudah melakukan banyak jenayah terhadap kemanusiaan.

Dalam wawancara semalam, Ban mengesahkan bahawa “jenayah buruk” berlaku di Syria dan ia perlu dipertanggungjawabkan.

Tetapi beliau juga berkata, hanya penyelesaian politik dapat mengakhiri konflik 30 bulan itu yang menyebabkan lebih 100,000 orang terbunuh.

Menurut Setiausaha Agung badan dunia itu, sidang keamanan di Geneva boleh diadakan pada Oktober jika krisis senjata kimia itu berakhir dan perunding antarabangsa boleh mengatasi perpecahan di kalangan pembangkang Syria.

“Kami bercadang melakukannya pada Oktober, dan ia memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh,” katanya. - AFP

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

احصت منظمة #اليونيسف (740) ألف طفل لاجئ سوري تقل أعمارهم عن 11 عاماً .

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ارتفاع عدد الشهداء اليوم السبت 14-9-2013 حتى الآن إلى (44) شهيدا في محافظات سورية مختلفة، بينهم 7 اطفال و 6 سيدات و شهيد قضى تحت التعذيب و 5 شهداء من الجيش الحر.

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم دوميز للاجئين السوريين في إقليم كردستان العراق.
#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR 

Syrian network for human rights documented 93 victims, Saturday 14/9/2013 all across Syria, including 8 children and 7 ladies, 1 tortured to death, 41 FSA

Daraa: 13 victims
Aleppo: 24 victims
Damascus and countryside: 19 victims
Idlib: 8 victims
Dier ez-Zoor: 9 victims
Qunaitra: 5 victims
Homs: 2 victims
Hama: 9 victims
Lattakia: 2 victims

Syria letak senjata kimia di banyak tempat


WASHINGTON 13 Sept. - Sebuah unit elit tentera Syria yang mengendalikan program senjata kimia kerajaan didakwa sedang meletakkan secara rawak senjata berkenaan di berpuluh-puluh tempat di negara itu, yang berpotensi menyukarkan rancangan Amerika Syarikat (AS) untuk melancarkan serangan udara.
Akhbar Wall Street Journal yang memetik kenyataan seorang pegawai AS dan anggota Kongres yang tidak dikenali dalam laman web itu semalam berkata, kumpulan tentera rahsia yang dikenali sebagai Unit 450 telah memindahkan simpanan senjata itu sejak berbulan-bulan lalu bagi mengelak ia daripada dikesan.
Menurut akhbar itu, agensi perisikan AS dan Israel serta pegawai Asia Barat masih percaya mereka mengetahui lokasi kebanyakan bekalan senjata kimia kerajaan itu.
''Namun, tidak banyak yang kami ketahui berbanding apa yang kami ketahui enam bulan lalu tentang lokasi senjata kimia itu,'' kata seorang pegawai yang dipetik sebagai berkata.
Dalam perkembangan berasingan di Geneva, Setiausaha Negara AS, John Kerry dan rakan sejawatnya dari Rusia Sergei Lavrov akan membincangkan satu tempoh sesuai untuk memusnahkan senjata kimia Syria dalam perbincangan yang masuk hari kedua di sini.
Bagaimanapun menurut sumber yang tidak mahu dikenali, kedua pemimpin itu perlu terlebih dahulu mengetepikan perbezaan tentang isu Syria selepas gagal untuk bersetuju tentang beberapa perkara pada hari pertama perbincangan.
Ketika Kerry dan Lavrov memulakan perbincangan mereka semalam, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan di New York bahawa Syria telah memohon untuk menyertai Konvensyen Senjata Kimia, perjanjian yang mewajibkan anggotanya menyerahkan senjata kimia.
AS mahu rancangan pelucutan senjata kimia itu disertakan dengan ancaman tindakan kekerasan, yang terkandung dalam resolusi Majlis Keselamatan PBB, sekiranya Presiden Syria, Bashar al-Assad tidak menunaikan janjinya namun cadangan itu ditentang Rusia. - REUTERS/DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130914/lu_08/Syria-letak-senjata-kimia-di-banyak-tempat#ixzz2evouFI8B
© Utusan Melayu (M) Bhd