Wednesday, 11 November 2015

Kebahagiaan diragut


Irbid: “Kehidupan bahagia bersama suami dan anak bertukar tragedi apabila kediaman kami musnah dibom tentera Bashar sebelum beberapa bulan kemudian suami meninggal dunia akibat ditembak,” kata pelarian Syria yang ingin dikenali Khatimah, 38, menceritakan penderitaan ditanggungnya akibat kekejaman Bashar.

Khatimah berkata, dia bersama tujuh anaknya berusia enam hingga 17 tahun kini hilang tempat bergantung selepas suaminya meninggal dunia pada 2012.

Dia yang berasal dari Homes, Syria berkata, dia sekeluarga terselamat ketika tentera Bashar menyerang dan mengebom kediamannya kerana tiada di rumah ketika kejadian itu.

“Suami yang bimbangkan keselamatan anak kemudian membawa kami sekeluarga berpindah ke kawasan lain di pinggir bandar.

“Namun beberapa bulan selepas itu suami pula mati ditembak tentera Bashar hingga menyebabkan kami ketakutan,” katanya.

Menurutnya, selepas ketiadaan suami, dia dan anak hidup dalam keadaan tidak tenteram menyebabkan dia nekad melarikan diri ke negara ini untuk mencari perlindungan.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 11 November 2015 @ 8:39 AM

KHATIMAH bersama anaknya gembira menerima bantuan baju sejuk.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/92096#sthash.2UMYMrwz.dpuf

Jasad mujahidin


Moscow rebut peluang ‘takluk’ Timur Tengah?


MARLISSA MOHAMMAD KAMAL
Perdana Menteri Rusia, Vladimir Putin

10 NOVEMBER 2015
Perdana Menteri Rusia, Vladimir Putin Perdana Menteri Rusia, Vladimir Putin

RUSIA sebenarnya mahu penglibatan mereka dipandang serius di Timur Tengah selepas Amerika Syarikat (AS) telah memainkan peranan utama di rantau terbabit.

Washington dikatakan gagal untuk mencapai satu kejayaan diplomatik selepas setahun kempen ketenteraan dilancarkan ke atas IS.

Moscow melihat ia sebagai satu peluang untuk mengeksploitasi perbezaan pendapat dalam kalangan negara Barat berhubung kegagalan untuk mencari penyelesaian konflik yang melanda Damsyik sejak 2011 selain menyatakan kebimbangan mereka terhadap kebanjiran pelarian di Eropah Barat pada masa hadapan.

Beberapa pihak menyifatkan pencerobohan itu adalah langkah strategik bagi memastikan Moscow dapat bertahan untuk merealisasikan ‘rampasan kuasa diplomatik’.

Pengkaji sejarah Rusia moden, Ulrich Schmid di Universiti St Gallen, Switzerland berpendapat Putin mahu membuktikan Moscow sebagai satu-satunya kuasa besar di dunia yang mampu memerangi IS di rantau Arab.

Dalam satu kenyataan lain, Penolong Ketua Setiausaha bagi Rundingan dan Dialog Strategik di Majlis Kerjasama Teluk (GCC),  Abdel Aziz Abu Hamad Aluwaisheg berkata, campur tangan ketenteraan itu dipercayai akan mencetuskan konflik berbahaya antara Rusia dan AS.

“Ia juga dikhuatiri akan memberi peluang kepada kumpulan militan untuk merekrut lebih ramai anggota baharu,” jelasnya.

Sementara itu, Komander Nato di Eropah, Jeneral Philip Breedlove mendedahkan Rusia telah menempatkan pesawat pejuang dan sistem pertahanan udara di Latakia yang didakwa bukan sekadar untuk melancarkan serangan ke atas IS serta melindungi pangkalan tentera mereka di Tartous.

“Moscow juga telah membangunkan sistem antipesawat yang canggih di timur Mediterranean dan mustahil ia digunakan untuk kempen memerangi IS,” katanya.

Menurutnya lagi, beliau tidak menolak kemungkinan Rusia akan mengenakan zon larangan terbang di Syria pada masa hadapan yang bertujuan untuk menghalang kempen ketenteraan pakatan antarabangsa diketuai AS berikutan kebanyakan negara anggotanya adalah penyokong kumpulan penentang Bashar.

Dimensi baharu konflik Syria


MARLISSA MOHAMMAD KAMAL
Dimensi baharu konflik Syria

10 NOVEMBER 2015
Dimensi baharu konflik Syria

PADA 30 September lalu, Rusia telah menambah satu lagi dimensi baharu dengan melancarkan campur tangan ketenteraan yang dilihat akan memburukkan lagi perang saudara yang sudah berlarutan di Syria sejak empat tahun lalu.

Tindakan itu turut menerima kecaman negara antarabangsa terutamanya Arab Saudi, Qatar dan Turki kerana ia didakwa akan meragut lebih banyak nyawa penduduk tidak berdosa selain dikhuatiri menyebabkan krisis pelarian menjadi lebih buruk.

Bagaimanapun, Moscow mendakwa operasi ketenteraan itu dilancarkan atas permintaan rasmi Damsyik yang meminta bantuan mereka untuk memerangi kumpulan penentang seperti Barisan al-Nusra dan militan IS di negara tersebut.

Rusia turut menyatakan matlamat utama mereka dengan jelas bahawa campur tangan ketenteraan pertama selepas perang di Afghanistan itu bertujuan untuk menyokong sekutu kuatnya, rejim Presiden Bashar al-Assad.

Presiden Rusia, Vladimir Putin mahu membuktikan kepada dunia bahawa beliau mampu membawa semangat peperangan untuk menentang gerakan militan di Syria yang tidak menunjukkan sebarang perubahan di bawah operasi ketenteraan pakatan antarabangsa diketuai AS.

Putin menegaskan bahawa konflik yang berlarutan di Syria hanya boleh ditamatkan dengan penyelesaian politik dan beliau turut mengecam pendapat mana-mana pihak yang menolak penglibatan Bashar dalam menentukan masa depan negara tersebut.

Pada peringkat awal, Moscow telah menghantar ratusan tentera termasuk puluhan pesawat pejuang dan kereta kebal bersama beberapa peralatan ketenteraan lain ke negara bergolak itu.

Berbilion ringgit juga telah dilaburkan dalam kempen ketenteraan disertai 34 jet tempur dan 21 helikopter.

Analisis dilakukan beberapa pihak seperti laman Bellingcat mendapati lebih 90 peratus daripada bom tersebut menyasarkan kawasan dikuasai IS.

“Hasil pemeriksaan ke atas 60 serangan dirakamkan Kementerian Pertahanan menunjukkan Moscow  hanya  membedil sebuah markas IS,’ jelas laporan itu.

Selain itu, Rusia mendakwa kononnya tiada orang awam terbunuh dalam misi ketenteraan yang dilancarkan sejak sebulan lalu.

Bagaimanapun, kumpulan pemerhati hak asasi manusia (SOHR) mendapati lebih 400 terbunuh dan satu pertiga daripadanya adalah orang awam dalam tempoh tiga minggu selepas kempen ketenteraan tersebut dilancarkan di Syria.

Penganalisis tentera, Kolonel Mikhail Timosehenko memberitahu sasaran akan menjadi berbeza dan lebih kompleks.

“Mereka mungkin menyasarkan terlalu banyak sasaran dan kurang tepat hingga menyebabkan kesan kemusnahan lebih besar berbanding dilakukan AS,” jelasnya.

Laporan PBB menunjukkan kira-kira 120,000 penduduk dari Aleppo, Hama dan Idlib kehilangan tempat tinggal antara 5 dan 22 Oktober lalu.

Mengapa Rusia mahu terlibat dalam kekacauan di Syria? Adakah ia sebenarnya untuk melindungi akses mereka ke Mediterranean? atau kerana mahu menyertai pakatan antarabangsa untuk memerangi IS mengikut sebahagian daripada perjanjian dengan Iran.

Pelbagai spekulasi telah timbul dan agenda sebenar Moscow terus menjadi persoalan banyak pihak hingga kini.