Wednesday, 31 August 2016

Jubir IS Abu Muhammad Adnani Dilaporkan Tewas di Aleppo Wednesday, August 31, 2016


ALEPPO - Juru bicara Daulah Islam atau ISIS Abu Muhammad Al-Adnani dilaporkan terbunuh di Aleppo, menurut laporan media ISIS Selasa (30/8). Kabar terbunuhnya Al-Adnani pertama kali disampaikan oleh media afiliasi IS, Amaq News Agency.

“Abu Muhammad Al-Adnani Asy-Syami terbunuh syahid selama menginspeksi operasi militer di negara bagian Aleppo,” bunyi laporan media ISIS Al-A’maq News seperti dikutip dari BBC, Rabu, 31 Agustus 2016.

Pernyataan tersebut tidak memberikan rincian lebih lanjut tentang keadaan kematiannya. Dilaporkan bahwa Al-Adnani terbunuh oleh serangan koalisi internasional yang menargetkan mobilnya saat bepergian Selasa di persimpangan Qadiran di pinggiran kota Al-Bab Aleppo Utara.

Adnani dideskripsikan sebagai pemimpin paling senior ke dua di ISIS karena salah satu tokoh yang telah mengabdi pada kelompok militan tersebut.

Namun, detail dari berita kematian Adnani masih belum jelas.

Reporter Al Jazeera, Patty Culhane, yang berada di Washington DC mengatakan belum ada komentar maupun konfirmasi dari pejabat Amerika Serikat terkait kematian Adnani. "Sumber di Pentagon masih samar-samar ketika dilaporkan Adnani tewas," tuturnya.

Guna lumpur saja
KANAK-KANAK yang cedera hanya disapu lumpur kerana kekurangan ubat di bandar itu.

Agensi
Damsyik: Seorang kanak-kanak dirakam disapu dengan lumpur pada lukanya yang dialami akibat senjata yang menyerupai bom napalm.

Gambar yang diedarkan Pusat Media Homs kelmarin, menunjukkan kesan serangan udara sehari sebelum itu di kawasan kejiranan al-Waer di Homs, bandar ketiga terbesar Syria.

“Selepas pesawat pengebom tentera Bashar berhenti mengebom, mereka mula melepaskan napalm. Ada pesakit yang melecur,” kata seorang doktor.

Satu video menunjukkan seorang kanak-kanak menahan kesakitan ketika disapu lumpur pada kepala dan badannya yang melecur.

Nedal - anggota Pertahanan Awam Syria - berkata, lelaki itu terpaksa menggunakan lumpur sebagai agen untuk menyejukkan lecuran dialami kanak-kanak berkenaan kerana ketiadaan ubat.

Dua kanak-kanak terbunuh dan sekurang-kurangnya lima lagi cedera akibat senjata ala napalm itu, kata Nedal.

Gambar disiarkan turut menunjukkan sisa mayat dua kanak-kanak yang rentung. Seorang berusia empat tahun dan seorang lagi tujuh bulan.

Al-Waer dikepung tentera Bashar sejak lebih tiga tahun lalu. Penduduk di kawasan dikuasai kumpulan penentang itu kini berdepan kekurangan makanan dan ubat. Mereka tidak boleh meninggalkan kawasan itu kerana serangan yang tidak pernah reda.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 31 Ogos 2016 @ 8:56 AM

Tindakan Turki masuki Syria boleh cetus ketegangan dengan AS


AFP  |  31 Ogos 2016 1:08 AM

GAMBAR fail menunjukkan beberapa kenderaan milik tentera Turki

GAMBAR fail menunjukkan beberapa kenderaan milik tentera Turki sedang dalam perjalanan menuju ke Mursitpinar di sempadan Turki-Syria yang terletak dalam wilayah Sanliurfa.-REUTERS
ISTANBUL 31 Ogos - Tindakan Turki mengerahkan tenteranya menyeberangi sempadan Syria sejak seminggu lalu, boleh mencetuskan ketegangan dengan Washington sekiranya Ankara terus menggempur militia Kurdis yang disokong Amerika Syarikat (AS).
Turki berkata, operasi ketenteraan itu bertujuan untuk membersihkan kawasan sempadan daripada anasir militan Daesh dan militia Kurdis yang anti-pengganas Daesh (YPG), yang disifatkan oleh Ankara sebagai kumpulan pengganas.
Sejak Ankara menghantar kereta kebal untuk membantu kumpulan pemberontak Arab Syria bagi mengusir kumpulan militan Daesh dari bandar sempadan Jarabulus minggu lalu, namun operasi ketenteraan Turki itu dilihat lebih menyasarkan kumpulan militia yang bersekutu dengan YPG.
Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtulmus berkata, penghantaran pasukan tentera itu bagi militia Kurdis mewujudkan koridor sepanjang sempadan berkenaan, yang akan meransang kebangkitan pemberontak Kurdis daripada Parti Pekerja Kurdistan (PKK) di barisan hadapan.
Pembentukan zon penampan antara kawasan yang dikuasai Kurdis di timur laut dan barat laut Syria boleh menyebabkan Turki terkepung di sepanjang sempadan, kata Aykan Erdemir, seorang fellow kanan di Yayasan bagi Pertahanan Demokrasi yang berpangkalan di Washington.
“Akhirnya, Syria akan terheret menjadi medan pertempuran antara Turki dan PKK yang telah berlarutan sejak 1984,” katanya.
Semalam, Turki berkata, ia akan terus menyerang militia Kurdis daripada Tentera Demokratik Syria (SDF) sehingga mereka berundur ke timur di seberang Sungai Euphrate.
Pihak tentera berkata, ia telah membersihkan kawasan seluas 400 kilometer persegi daripada “elemen pengganas” tetapi kerajaan menyatakan tentera akan mara sehingga jauh ke selatan, ke arah bandar Manbij yang dirampas SDF daripada pengganas Daesh awal bulan ini. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/tindakan-turki-masuki-syria-boleh-cetus-ketegangan-dengan-as-1.376799#sthash.kqrlHQ7D.dpuf