Tuesday, 25 October 2016

AS kutuk rejim Syria guna senjata kimia

WASHINGTON – Pentadbiran White House kelmarin mengutuk rejim Syria kerana melanggar undang-undang antarabangsa selepas pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendapati tentera kerajaan melakukan sekurang-kurangnya tiga serangan senjata kimia ke atas rakyat sendiri pada tahun 2014 dan 2015.

Daripada sembilan serangan senjata kimia yang sedang disiasat, jawatan kuasa siasatan diketuai PBB mendapati sebanyak tiga serangan dilakukan kerajaan Syria dan satu oleh kumpulan Daesh.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya keingkaran rejim Presiden Bashar al-Assad terhadap norma antarabangsa menentang penggunaan senjata kimia dan Syria melanggar tanggungjawab di bawah Konvensyen Senjata Kimia yang disertai pada 2013,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara, Ned Price dalam satu kenyataan.

“Rejim Syria telah mencabul Konvensyen Senjata Kimia dan Resolusi 2118 Majlis Keselamatan PBB dengan menggunakan klorin industri sebagai senjata ke atas rakyat sendiri,” kata Price.

Beliau memberi amaran bahawa Amerika Syarikat meneruskan usaha bersama rakan sekutunya untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab atas perbuatan itu.

“Kami menggesa semua ahli PBB dan perwakilan dalam Konvensyen Senjata Kimia termasuk Rusia dan Iran yang melakukan operasi ketenteraan bagi rejim Assad untuk menyokong usaha ini tanpa berbelah-bagi dan kekalkan komitmen bersama ke arah standard antarabangsa menentang penggunaan senjata kimia,” katanya.

Pentadbiran Washington dan Moscow berada dalam kemuncak pertelingkahan diplomatik besar disebabkan Rusia memberi sokongan kepada rejim Assad.

“Sokongan ketenteraan Rusia dan ekonomi kepada Syria membolehkan rejim Assad meneruskan kempen ketenteraan terhadap rakyat sendiri. Ia telah melanggar undang-undang antarabangsa, menurut laporan,” kata Price. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1024&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4O6vzY9pN
Hakcipta terpelihara 

Pemindahan perubatan Syria dijangka bermula esok

Pemindahan perubatan Syria dijangka bermula esok - Luar Negara - Utusan Online:20 Oktober 2016 11:46 PM

UNGENEVA 20 Okt. - Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berharap agar mereka dapat menjalankan pemindahan perubatan pertama dari timur bandar Aleppo esok selepas mendapat kelulusan semua pihak yang berperang di Syria.Ketua kumpulan petugas kemanusiaan PBB untuk Syria, Jan Egeland berkata, gencatan senjata yang dilaksanakan hari ini berkemungkinan dilanjutkan sehingga empat hari.“Kami percaya telah mendapat lampu hijau daripada Rusia dan tentera kerajaan Syria serta kumpulan pemberontak bersenjata,” kata Egeland.Tambah Egeland, jika Rusia dapat menyokong lanjutan gencatan senjata itu, PBB mungkin dapat melaksanakan beratus-ratus pemindahan termasuklah pesakit dan keluarga mereka selain melakukan bantuan kemanusiaan seperti bekalan ubat-ubatan serta makanan kepada 250,000 penduduk di timur Aleppo. - AFP

'via Blog this'

Pelarian, kanak-kanak Syria kerja kilang secara haram

Pelarian, kanak-kanak Syria kerja kilang secara haram - Luar Negara - Utusan Online:25 Oktober 2016 12:16 AMKANAK-KANAK pelarian Syria didakwa bekerja secara haram di kilang-kilang
KANAK-KANAK pelarian Syria didakwa bekerja secara haram di kilang-kilang pakaian jenama terkenal dunia di Turki. AGENSI

ISTANBUL 24 Okt. – Portal BBC mendedahkan syarikat pakaian­ berjenama terkenal se­perti Marks and Spencer (M&S), Zara dan Mango serta peruncit dalam talian, Asos, menggunakan pelarian dari Syria termasuk kanak-kanak untuk bekerja secara haram di kilang mereka di Turki.Siasatan portal berkenaan di kilang-kilang di Turki mendapati, kanak-kanak digunakan untuk membuat pakaian di M&S dan Asos manakala pelarian pula bekerja secara haram membuat seluar jeans di Mango dan Zara.Walau bagaimanapun kese­mua pemilik jenama terkenal itu menegaskan telah memantau dengan teliti rangkaian pembekal syarikat dan tidak bertolak ansur dengan penindasan terhadap pelarian atau kanak-kanak.M&S pula memaklumkan, pemeriksaan mereka mendapati tiada pelari­an Syria yang bekerja di rangkaian bekalan syarikat mereka di Turki.Namun portal berkenaan melalui ruangan Panorama mendapati seramai tujuh kanak-kanak Syria bekerja di salah sebuah kilang utama peruncit Bri­tain itu.Mangsa dikatakan menerima gaji satu pound (RM5) sejam iaitu di bawah paras gaji minimum di Turki dan dibawa bekerja di kilang terbabit melalui orang tengah yang membayar mereka secara tunai.Pekerja paling muda merupakan remaja berusia 15 tahun telah bekerja lebih 12 jam menggosok baju sebelum pakaian itu dihantar ke United Kingdom (UK).

'via Blog this'