Sunday, 13 December 2015

Amaran Putin pada Turki

Moscow: Presiden Vladimir Putin semalam berikrar untuk memodenkan lagi senjata Russia dan berkata, tenteranya di Syria akan serta-merta memusnahkan sebarang sasaran yang mengancam mereka.
Amaran itu dipercayai disasarkan kepada Turki berikutan tindakan Ankara menembak jatuh sebuah pesawat pengebom Russia di sempadan Syria bulan lalu.
Bercakap di satu mesyuarat dengan pemimpin kanan tentera, Putin berkata, usaha mengukuhkan senjata, termasuk pasukan strategik nuklear dan pelaksanaan program pertahanan udara adalah menjadi matlamat negara itu.
Tanpa menamakan Turki, Putin berkata, tentera Russia di Syria akan bertindak balas sepenuhnya terhadap sebarang provokasi.
Menurutnya, tentera Russia di pangkalannya di Syria sudah diperkukuhkan dengan menambah bilangan pesawat dan senjata pertahanan udara.
“Saya mengarahkan kamu (tentera Russia di Syria) supaya mengambil tindakan paling tegas. Sebarang sasaran yang mengancam kumpulan askar Russia atau infrastruktur negara kita perlu dimusnahkan serta-merta.”
Tindakan jet Turki menembak pesawat pengebom Russia pada 24 November lalu, yang pertama sebuah negara anggota Nato berbuat demikian dalam tempoh setengah abad, menjejaskan teruk hubungan Moscow-Ankara.
Turki mendakwa ia dilakukan selepas pesawat Russia itu mencabuli ruang udaranya walaupun selepas diberi amaran berulang kali sementara Moscow bertegas menyatakan, pesawat itu berada di ruang angkasa Syria.
Putin dalam ucapannya semalam juga berkata, kehadiran tentera Russia di Syria amat penting bagi melindungi negara itu daripada kumpulan militan yang berpangkalan di Syria dan berkata, usaha menangani ancaman itu menjadi matlamat utama kempen serangan udara Russia yang dilancarkan sejak 30 September lalu.
Katanya, tentera Russia yang membantu serangan askar Syria membantu mengubah situasi di negara itu.
Dia juga mendakwa Russia membantu beberapa unit Tentera Pembebasan Syria yang berusaha menggulingkan Presiden Syria Bashar Assad dalam memerangi Negara Islam (IS) di negara itu.
Katanya, bantuan itu diberikan dalam bentuk perlindungan udara dan membekalkan mereka dengan senjata.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 12 Disember 2015 @ 5:37 AM


ORANG awam dan petugas penyelamat mencari mangsa yang tertimbus selepas serangan di Aleppo, utara Syria, beberapa hari lalu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/99694#sthash.V968laVl.dpuf

16 maut dalam serangan bom kereta di Homs

Beirut: Satu serangan bom kereta berhampiran sebuah hospital di bandar Homs semalam menyebabkan sekurangnya 16 maut dan berpuluh-puluh lagi cedera, kata badan pemantau.
Serangan berlaku beberapa hari selepas kerajaan meluaskan kawalan di barat bandar itu dengan satu gencatan senjata di Waer, lokasi terakhir dikuasai penentang di Homs.
Kumpulan penentang dan sebilangan orang awam meninggalkan Waer, manakala bantuan kemanusiaan dihantar ke kawasan itu.
Kumpulan Pemantau Syria untuk Hak Asasi Manusia berkata, sebuah bom kereta meletup berhampiran hospital di al-Zahra, timur Homs.

Beberapa minit selepas letupan itu, satu balang gas meletup menyebabkan beberapa orang cedera terkena serpihan besi.
Agensi berita SANA melaporkan, kereta itu mungkin membawa bom seberat hampir 150 kilogram.
Letupan kuat itu menyebabkan sekurang 16 orang maut dan puluhan lagi cedera.
Bangunan berhampiran kawasan serangan hampir runtuh dan kereta yang diletakkan di jalan raya terbakar.
Sehingga kini tiada pihak atau kumpulan yang mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan berkenaan. - Reuters
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 13 Disember 2015 @ 5:08 AM


PENDUDUK berkumpul di lokasi serangan bom kereta di Homs, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/99857#sthash.x4qcvksT.dpuf

Bashar bertegas enggan berunding


BEIRUT – Presiden Syria, Bashar al-Assad menegaskan tidak akan berunding dengan kumpulan bersenjata sekali gus bakal merosakkan rundingan damai yang dicadangkan oleh Rusia dan Amerika Syarikat pada bulan depan.
Washington kini berusaha menjadi orang tengah dalam satu perjanjian yang bakal diadakan pada Khamis ini bersama lebih 100 ahli parti pembangkang Syria dan sejumlah anggota kumpulan pejuang yang disokong oleh Barat iaitu Tentera Pembebasan Syria (FSA).
Setiap mereka dicadang membentuk satu pasukan bersama untuk bertemu wakil kerajaan Syria di bawah seliaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bulan depan.
Inisiatif itu diharap dapat membantu menewaskan musuh bersama iaitu militan Islamic State (IS) yang kini telah merampas sebahagian besar Syria dan Iraq.
Dalam satu temu bual dengan agensi berita Sepanyol, EFE, Bashar berkata, beliau tidak akan mengadakan rundingan politik dengan mana-mana kumpulan bersenjata dan menuduh Washington dan sekutunya, Arab Saudi cuba membawa pengganas dalam rundingan damai.
Beliau berkata, Syria hanya akan menerima rundingan dengan syarat meletakkan senjata atau menyertai kerajaan atau kembali menjalani kehidupan seperti biasa.
“Tidak ada gunanya pertemuan di New York atau di mana sahaja jika masih wujud kumpulan pengganas. Bagi kami di Syria, semua orang yang memegang mesingan adalah pengganas,” katanya.
Menteri-menteri luar bagi negara yang menentang Bashar akan bertemu di Paris pada Isnin ini sebagai persiapan rundingan dengan Rusia dan negara Asia Barat bagi memperincikan rundingan damai itu. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1213&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3u9au6N3B 
Hakcipta terpelihara