Friday, 20 December 2013

Lihatlah bagaimana peritnya Mujahideen berdepan dengan musim sejuk di Syria

ALLAHU AKBAR!!!

Lihatlah bagaimana peritnya Mujahideen berdepan dengan musim sejuk di Syria, seluruh tubuh diliputi salji, mengingatkan kita tentang singa-singa Chechen dan Dagestan yang biasa berjihad di musim sejuk. Doakan mereka, doakan mujahideen seluruhnya.

HIDUP MULIA MATI SHAHID!!!
 —

Bagaimana jika didalam gambar ini adalah anak anda???Jika dilihat pada keadaanya, sebagai manusia biasa kita sendiri tidak mampu untuk menanggung penderitaan dan kesakitan itu namun kanak-kanak ini cukup kuat dan tabah.

Ini perbuatan tentera syiah bashar assad bersama sekutunya Iran dan Hizbullat terhadap kanak-kanak Islam Syria yang tidak berdosa, tidak bersenjata.

HasbunAllah Wani'mal Wakeel..
 

Terima Kasih Turki.Terima kasih Perdana Menteri Turki, Tayyip Erdogan diatas usaha yang dilakukan kerajaannya menyumbang kira-kira 40,000 selimut yang berkualiti tinggi kepada para pelarian Syria di Kem-Kem pelarian Syria. Tambahnya lagi, pelarian Syria di Turki adalah tetamu kami, tetamu negara Turki, dan sesiapa yang mempunyai masalah dengan khemahnya, kami akan segera menukar ganti yang baru.

MasyaAllah, hebat kempimpinan Beliau. Semoga lebih ramai pemimpin Islam yang berkepimpinan hebat sepertinya. Inilah etika Islam yang sebenar-benarnya.
 

Abu Salah telah menubuhkan sebuah bengkel anggota palsu bagi membantu mereka yang kehilangan tangan dan kaki akibat dari serangan regim bashar assad. Beliau memberinya secara percuma tanpa mengenakan apa-apa bayaran.Semoga usahamu diberkati dan mendapat rahmat Allah SWT.

Tiga anak perempuannya sedang tidur lena ketika itu.. tidak lama kemudian kediaman mereka dibom regim bashar assad. Dia berusaha memanggil-manggil anaknya yang tertimbus runtuhan bangunan.Dapatkah kamu rasa perasaan si ayah ini sekarang??

Lokasi : Daraa, Syria

Jangan takut, ibu ! Aku belum mampu menjawab paluan gendang perang, tetapi aku akan melakukan sesuatu yang mustahil untuk melindungi ibu !

syria

Di kala anak-anak Syria perlukan pelukan kehangatan ayah mereka di musim sejuk sebegini, anak ini perku akur utk mengucapkan selamat tinggal kepada ayahnya. 

Ya Allah.  

Bantu kami utk membantu anak-anak Syria yg sedang dlm kesejukan.

Lapangkanlah sedikit harta kita utk membantu mereka di Syria.

Sila klik pada pautan berikut untuk borang sumbangan:
http://form.jotformpro.com/form/33257849419971

Resit pengecualian cukai disediakan.

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke:

MAYBANK GABUNGAN SALAM SYRIA
MAYBANK: 5622-1820-7666
SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: 03 -4141 6732 / +6013-222 6057

Terima kasih

Kanak-kanak yang cedera akibat serangan dari regim assad kini sedang mendapatkan rawatan yang dikendalikan oleh Dr Mohammad Sweidan di Yarmouk.Semoga Allah menyembuhkannya.

syria

Pandangan yang jauh di sudut hati mereka rindukan kedamaian..

Realiti di Syria!!!

Keadaan klinik harian di Syria.

Lelaki ini meninggal dunia pada 1 Disember 2013

Lelaki ini meninggal dunia pada 1 Disember 2013 ketika cuba untuk mempertahankan bandar daripada diserang oleh tentera kejam Assad dan meninggalkan seorang isteri mengandung yang bersalin 11 hari kemudian.

Walaubagaimanapun, Ayman Mohammad Alawa, mati akibat kelaparan, dahaga dan kekurangan rawatan perubatan. Ibu beliau tidak mempunyai tenaga untuk menyusu kepadanya.

Apa yang dia lakukan sehingga diperlakukan sebegini?

Jasem Dar'aa. 

Apa yang dia lakukan sehingga diperlakukan sebegini?
 

Berbahagialah sang anak menanti ibu bapanya di syurga...

Allah... 


Hati mana tidak tersentuh melihatkan gambar ini.

Pelukan yg terakhir buat anak yg dikasihi.

Berbahagialah sang anak menanti ibu bapanya di syurga...

Imaginasi kanak-kanak. Bom dijadikan pintu gol untuk padang bola sepak mereka.

Kesejukan dan kelaparan. Realiti anak-anak kita di Syria

Generasi Revolusi

Generasi Revolusi

syria

Parut yang akan kekal selama-lamanya. 

Kehidupan yang dimusnahkan.

Ini adalah kawasan runtuhan banggunan di Bandar Halab

Ini adalah kawasan runtuhan banggunan di Bandar Halab, ia adalah perkara kebiasaan di sini, kerana mereka adalah Sunni. Kejadian seperti inilah yang rejim Assad dan sekutu-sekutu mereka inginkan 

syria berdarah

Puteri cantik lagi manis, Rawan Diab tidak lagi bersama kita..
Beliau terbunuh dalam serangan pesawat tentera rejim yang membedil bandar Al Dumair, Damaskus.

Berehatlah wahai burung Syurga..

Sementara Ketua-ketua negara berterusan berbincang, kononnya mencari solusi akan jenayah kemanusiaan yang berlaku di Syria! Perkataan kemanusiaan sudah lenyap.

Terbanglah wahai burung indah, dunia terlalu zalim buatmu dan hanya Syurga selayaknya untukmu.

Syuhada Rawan Usama Diab

Pinggiran kota Damaskus, Al Dumair - 15/12/2013

Hasbunallah wa ni'mal wakil
 

SINGA-SINGA DARI TUNISIA KINI BERJIHAD DI BUMI SHAM

Meskipun musim sejuk telah bermula, tugas mereka tetap diteruskan seperti biasa!

Meskipun musim sejuk telah bermula, tugas mereka tetap diteruskan seperti biasa!

[Dan pada masa orang-orang yang beriman melihat tentera Al-Ahzaab, berkatalah mereka:

Inilah yang telah dijanjikan Allah dan RasulNya kepada kami dan benarlah (apa yang telah dijanjikan) Allah dan RasulNya dan (angkatan tentera musuh yang mereka lihat) itu tidak memberi sebarang kesan kepada mereka selain daripadamenambahkan iman dan penyerahan diri mereka bulat-bulat kepada Allah. (22) Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. (23).] Surah Al-Ahzab.
 

Pelan musnah senjata kimia Syria dirangka


KAHERAH 19 Dis. - Pertubuhan bagi Pencegahan Senjata Kimia (OPCW) semalam merangka pelan pemusnahan senjata kimia Syria di luar negara itu, tetapi memberi amaran kemungkinan berlakunya penangguhan disebabkan pertempuran berhampiran sebuah lebuh raya utama.
Ketua Pengarah OPCW, Ahmet Uzumcu (gambar) berkata, Rusia telah bersetuju untuk menyediakan trak perisai bagi membantu proses pemindahan senjata kimia ke pelabuhan Latakia di Syria, manakala Amerika Syarikat (AS) akan menyediakan 3,000 tong dan peralatan teknikal yang diperlukan.
Syria pula akan bertanggungjawab terhadap pemindahan senjata itu ke Latakia.
Ahmet turut mengesahkan Denmark dan Norway akan menyediakan kapal pengangkutan dan tentera pengiring untuk membawa senjata ke sebuah pelabuhan di Itali bagi memindahkan bahan kimia utama ke kapal AS bagi tujuan pemusnahan di laut.
OPCW juga akan memulakan proses tender hari ini untuk penghapusan komersial bahan kimia selebihnya.
Beliau turut memberi amaran, rancangan pelupusan senjata kimia Syria yang sepatutnya diadakan pada akhir bulan Mac depan diikuti pemusnahan gedung senjata tiga bulan kemudian mungkin akan ditangguhkan.
Perkara itu berikutan pertempuran yang berlaku di kawasan Qalamoun yang melintasi jalan utama utara dari Damsyik ke Homs dan Lattakia yang dilihat berisiko terhadap pelaksanaan pemusnahan senjata kimia itu.
Terdahulu, Syria bersetuju untuk menghapuskan senjata kimianya sejajar dengan perjanjian antara Rusia-AS berikutan beratus-ratus kematian disebabkan serangan senjata kimia dalam kawasan penentang di luar Damsyik pada Ogos lalu. - DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131220/lu_13/Pelan-musnah-senjata-kimia-Syria-dirangka#ixzz2nzTNql30
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tujuh budak parah di Damsyik

Tujuh budak parah di Damsyik
20 Disember 2013

Seorang kanak-kanak menerima rawatan selepas terkena serpihan bom di pinggir Damsyik. 

DAMSYIK - Lebih 20 orang awam termasuk kanak-kanak cedera selepas diserang oleh kumpulan pengganas di pintu pagar pejabat pihak berkuasa Beit Sahm, pinggir Damsyik, semalam.

Polis tempatan melaporkan, kumpulan pengganas terbabit melepaskan tembakan ke arah mangsa yang juga wanita dan kanak-kanak.

“Seramai 22 orang awam cedera termasuk enam kanak-kanak berusia antara 5 dan 12 tahun, manakala seorang kanak-kanak meninggal ketika dalam perjalanan ke hospital,” katanya.

Sementara itu, satu lagi serangan berlaku apabila sebutir bom meletup di jalan Al- Kisweh -al- Herjalleh.

Polis wilayah berkata, serangan berlaku apabila kumpulan penyerang didakwa meletakan bahan letupan berhampiran sebuah tong sampah di hadapan bengkel kereta di jalan terbabit.

“Letupan itu mengakibatkan enam orang awam parah termasuk seorang kanak-kanak dan tiga wanita,” katanya kepada Sana.

JANGAN TERKECOH DENGAN GHOUTA
Jangan terkecoh dengan kata Ghouta, nama yang disebut dalam salah satu hadist Rasulullah tentang akhir zaman ini tadinya banyak yang menganggap sebagai nama satu kota semacam Semarang atau Bandung. Antek-antek media pro Rezim Bashar al Assad juga seakan menemukan cara untuk mengecoh umat Muslim yang non Suriah karena ketidaktahuan kita. Sehingga ketika mereka melaporkan berita tentang pembantaian di Ghouta, mayoritas umat Muslim berfikir bahwa itu adalah pembantaian dalam satu kota, walau kenyataannya Ghouta itu bukanlah kota.

Syrian non violence movement menjelaskan, 
Media luar Suriah seringkali melaporkan dalam beritanya bahwa Ghouta seakan nama sebuah kota. Padalah Ghouta sejatinya bukan nama sebuah kota, bukan pula Ghouta timur atau Ghouta barat sebagai nama sebuah kota.

Ghouta adalah governorate atau ke-gurbenuran/provinsi yang mana setiap 'governorate' ini memilki gubernur masing-masing. Ghouta adalah sebuah zona/kawasan bio-geographis, suatu kawasan cincin hijau agrikultur yang mengelilingi Damaskus, mulai bagian timur laut hingga barat daya.

Ghouta juga dikenal sebagai kawasan hijau. Banyak hasil pertanian berasal dari Ghouta yang terdiri dari lahan gandum, kebun-kebun cherry, plum, aprikot, jannerik atau jarenik, sejenis buah lokal yang renyah. Sabuk ghouta/kawasan ghouta, yang secara tradisional dibagi menjadi ghouta timur dan ghouta barat di dalamnya terdiri dari beberapa kota-kota kecil. Peta dalam Bahasa Arab yang telah 
dimodifikasi sedikit ini memudahkan kita untuk mengetahui sebagian besar kota yang berada di dlaam kawasan Ghouta. 

Suriah memiliki 14 provinsi,yang masing-masing dibagi lagi menjadi beberapa kabupaten atau kecamatan. Dan Kota Damaskus (Damascus city adalah salah satu darinya) meskipun ia sebenarnay adalah satu unit administrasi yang lebih besar dari batasan layak sebuah kota.

"Rif Dimashq" / Rif Damaskus yang letaknya mengelilingi provinsi Damaskus pusat, adalah provinsi yang lain juga dari Damaskus city.

Sebagian besar kota-kota Suriah yang terkepung atau terblokade berada di provinsi Rif Dimashq/Rif Damaskus, dan beberapa bagian kecil yang menjadi bagian dari provinsi Damaskus City.

Semoga sedikit ulasan yang telah diterjemahkan ini bermanfaat untuk kita semua.