Saturday, 1 November 2014

IS dakwa rampas telaga minyak di Syria


BEIRUT – Militan Negara Islam (IS) mendakwa berjaya mengambil alih telaga minyak di wilayah Homs selepas bertempur dengan tentera kerajaan Syria kelmarin.
Beberapa gambar yang dimuat naik di laman sosial oleh kumpulan IS menunjukkan telaga minyak Sha’ar yang dikuasai mereka selain mayat tentera Syria dan rampasan senjata api, menurut laman web SITE.
Laporan menyebut, IS turut merampas lima kereta kebal, dua kenderaan tempur tentera serta sejumlah mesingan dan peluru.
Menurut Pengarah Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia, Rami Abdulrahman, IS telah mengawal hampir keseluruhan telaga minyak tersebut lewat kelmarin tetapi pertempuran dengan tentera Syria masih berterusan di beberapa bahagian lain.
Katanya, serangan ke atas telaga minyak itu dilakukan pada Rabu lalu dan menyebabkan sekurang-kurangnya 30 tentera Presiden Bashar Al-Assad terbunuh.
Sementara itu, media Syria pula melaporkan berpuluh-puluh anggota IS turut terbunuh dalam pertempuran berkenaan.
IS mula merampas telaga minyak milik kerajaan Syria sejak Julai lalu dan membunuh hampir 350 kakitangan kerajaan, anggota tentera dan pengawal keselamatan, menurut badan pemantau berkenaan.
Sementara itu, Amerika Syarikat menjelaskan, serangan ke atas kumpulan militan IS dilakukan tanpa sebarang penyelarasan dengan Presiden Syria, Bashar al-Assad.
– Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1101&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3HlmSukm1 
Hakcipta terpelihara 

Bashar bunuh 200 orang dalam masa 10 hari


ANGGOTA pasukan Pertahanan Awam masuk ke kawasan yang dibom oleh tentera Syria di kawasan kejiranan Aleppo di Syria semalam.


DAMSYIK – Pengeboman oleh tentera udara Syria sejak 10 hari lalu telah meragut sekurang-kurangnya 221 nyawa orang awam dengan satu pertiga merupakan kanak-kanak, kata sebuah kumpulan pemerhati kelmarin.
Serangan bertubi-tubi oleh tentera Presiden Bashar Al-Assad itu menimbulkan kebimbangan dalam kalangan musuhnya bahawa beliau mengambil kesempatan susulan serangan udara pakatan Amerika Syarikat (AS) terhadap kumpulan militan Negara Islam (IS) untuk menawan semula wilayah lain di negara itu.
Sejak 20 Okober lalu, tentera Syria melancarkan lebih 769 serangan termasuk bom barel di serata Syria, menurut Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di Britain.
Kumpulan pemerhati itu menyatakan, lebih 500 orang cedera sepanjang tempoh tersebut.
Menurutnya, serangan itu menyasarkan wilayah Deir al-Zor di timur Syria, Homs di tengah negara itu dan beberapa wilayah lain di barat seperti Latakia, Aleppo, Idlib dan Deraa serta sekitar bandar raya ini.
“Kami mengulangi kecaman terhadap sikap berdiam diri masyarakat antarabangsa berhubung pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan pada setiap hari terhadap rakyat Syria oleh rejim Bashar,” kata kumpulan pemerhati tersebut dalam satu kenyataan.
Angkatan bersenjata Syria meningkatkan serangan dengan mendadak sejak pakatan AS yang disertai Barat dan beberapa negara Arab mula mengebom kedudukan IS di Syria pada bulan lalu. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1101&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3Hll0dzzJ 
Hakcipta terpelihara