Wednesday, 27 May 2015

Australia lucutkan kewarganegaraan militan

Australia lucutkan kewarganegaraan militan
Kekejaman IS telah meragut ribuan nyawa dan puluhan ribu keluarga lagi hilang tempat tinggal. - Foto: AFP

SYDNEY - AUSTRALIA . Australia akan melucutkan taraf kewarganegaraan militan dwinegara jika mereka menyertai peperangan di luar atau menjalankan serangan di dalam negara.
 
Menurut Perdana Menteri Tony Abbott, kira-kira 100 rakyat tempatan negara itu kini sedang berjuang di Syria dan Iraq, disokong 150 pelatih yang berpangkalan di Australia.
 
"Hari ini (semalam) saya mengumumkan Australia akan menggubal undang-undang untuk melucutkan warganegara rakyat negara ini jika mereka terlibat dalam sebarang keganasan di dalam mahu pun luar negara," katanya.
 
Undang-undang baharu dijangka diumumkan beberapa minggu lagi itu, akan mengemas kini Akta Kewarganegaraan menyasarkan pejuang asing dan pengganas di Australia yang berpotensi melancarkan serangan dalam negara.
 
"Kuasa baharu ini akan dikenakan terhadap rakyat dengan dua kerakyatan yang berjuang dengan kumpulan sokongan seperti militan IS, Daesh atau pejuang tunggal di dalam atau luar negara," katanya lagi. - Reuters

Iraq, Syria nekad singkir IS

Iraq, Syria nekad singkir IS
Lebih 4,000 anggota angkatan bersenjata di Iraq menyertai operasi ketenteraan di kedua-dua wilayah tersebut.

BAGHDAD - IRAQ . Kerajaan Iraq, semalam melancarkan kempen besar-besaran untuk menyingkirkan kumpulan militan IS dari wilayah Salahuddin dan Anbar.
 
Kementerian Pertahanan memaklumkan pasukan tentera bersama angkatan kumpulan bersenjata telah memulakan operasi tersebut di wilayah Anbar termasuk menyekat laluan yang menghantar bantuan bekalan kepada IS.
 
"Sekurang-kurangnya 15 anggota IS terbunuh dalam pertempuran di kawasan al-Harariat. Pasukan keselamatan turut berjaya memusnahkan kira-kira 30 bahan letupan dan 10 jerangkap samar," kata jurucakapnya.
 
Dalam satu kenyataan lain, Perdana Menteri Heidar al-Abadi mengesahkan bahawa kedua-dua wilayah tersebut telah dikepung sehari selepas mereka mara untuk merampas semula Ramadi.
"Matlamat utama tentera adalah untuk menguasai semula pusat bandar dalam masa beberapa hari lagi," katanya.
 
Dalam perkembangan berkaitan, tentera Syria juga dilaporkan melancarkan kempen ketenteraan untuk memerangi IS yang menawan bandar purba Palmyra di tengah wilayah Homs pada minggu lalu.
 
"Lebih 160 serangan udara dilancarkan dan telah memusnahkan senjata serta kenderaan milik IS. Sasaran bedilan tersebut turut diperluaskan di sekitar kawasan al-Suknah, dan al-Hail. Lebih 50 anggota IS maut dalam operasi itu," menurut jurucakap tentera. - Press TV