Wednesday, 4 December 2013

Bashar lakukan jenayah perang


Beberapa anggota kumpulan penentang kerajaan, membantu rakan mereka yang cedera ditembak dalam pertempuran dengan tentera Syria yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad di sebuah kawasan perumahan di Aleppo pada 9 Oktober lalu. - REUTERS
DAMSYIK 3 Dis. - Siasatan dijalankan oleh sepasukan penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang perang saudara Syria, menemukan bukti-bukti kukuh menyatakan Presiden Bashar al-Assad serta pegawai tertinggi negara ini melakukan jenayah perang dan kemanusiaan.
Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia, Navi Pillay semalam berkata, siasatan sejak 33 bulan lalu itu dilakukan menerusi wawancara bersama lebih 2,000 saksi melalui telefon atau di kem- kem pelarian yang menempatkan penduduk Syria.
"Bukti yang kami dapati menunjukkan berlakunya jenayah kemanusiaan serius, jenayah perang serta jenayah menentang kemanusiaan.
"Jenayah ini melibatkan beberapa pemimpin atasan kerajaan Syria termasuk Bashar," katanya ketika ditemui di Geneva.
Ini merupakan kali pertama PBB mendakwa penglibatan Bashar dalam melakukan jenayah sejak perang saudara meletus di Syria pada 2011.
Pasukan penyiasat terbabit yang dianggotai empat anggota PBB, ditubuhkan sebaik-baik perang meletus dan menuduh pihak tentera kerajaan serta kumpulan penentang terlibat dalam jenayah kemanusiaan.
Pillay berkata, nama-nama individu yang terlibat dalam kes jenayah berkenaan dirahsiakan buat masa ini sehingga siasatan antarabangsa dijalankan dan diserahkan kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) di The Hague untuk tindakan lanjut.
Beliau turut memberi amaran tentang usaha untuk memusnahkan stok simpanan senjata kimia Syria boleh mengaburi jenayah kemanusiaan yang berlaku di negara terbabit termasuk pembunuhan beribu-ribu penduduk dengan menggunakan senjata konvensional.
"Tahap jenayah kemanusiaan yang dilakukan oleh kedua-dua pihak sangat sukar dipercayai," katanya.
Dalam pada itu, laporan Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia di Syria menyebut, jumlah kematian akibat perang saudara di Syria setakat 1 Disember lalu meningkat kepada 125,835 orang dan 44,381 daripadanya merupakan orang awam termasuk 6,627 kanak-kanak dan 4,454 wanita. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131204/lu_03/Bashar-lakukan-jenayah-perang#ixzz2p467dITT
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Iring-iringan bangkai tentara syi'ah iraq yang tewas di Suriah oleh Mujahidin.

Selangkah lg..Allahu Akbar! Damaskus akan jatuh ditangan Mujahidin.

Konflik Syria: Bashar bertanggungjawab

Konflik Syria: Bashar bertanggungjawabRejim Bashar didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai sepanjang konflik yang tercetus di Syria sejak lebih 30 bulan lalu.
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Bukti kukuh yang diperoleh pemeriksa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan rejim Presiden Bashar al-Assad melakukan jenayah perang.

Kelmarin, Ketua Suruhanjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia, Navi Pillay mendakwa Bashar dan beberapa pegawai kanan kerajaan turut bertanggungjawab dalam konflik di Syria.

"Wakil kami berjaya mengumpulkan senarai nama suspek yang menjadi dalang mencetuskan perang saudara di negara tersebut. Kesemua mereka bakal didakwa atas pelbagai pertuduhan termasuk melakukan pembunuhan beramai-ramai," jelasnya lagi yang dipetik AFP

Difahamkan, maklumat tersebut diperoleh hasil daripada siasatan yang diketuai oleh pakar dari Brazil, Paulo Pinheiro. 

Dalam perkembangan lain, seorang pengebom berani mati bertindak meletupkan dirinya di Damsyik dan turut menyebabkan sekurang-kurangnya empat maut manakala 17 lagi cedera.

Stesen televisyen tempatan melaporkan lelaki tersebut memakai tali pinggang yang dipasang dengan bahan letupan.

Sementara itu, aktivis  mendakwa pengebom tersebut dipercayai menyasarkan bangunan kerajaan di ibu negara.

syria

Dari lensa kamera mereka! Allahu Akbar! ...

Lihat apa yang didapati tentara Syiah saat mereka merekam pergerakan tentara-tentara mereka di medan pertempuran,

Mujahidin Syria memusnahkan BMP mereka hingga terbang hancur berkeping-keping!

Mereka merasa sangat hebat bila berada dalam peti besi bergerak, terimalah kejutan terbaik ini dan kabarkan kepada pengecut-pengecut yang berada dalam peti besi bergerak yang lain.

Link Video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TGaoeZG00wo
 

syria berdarah

BERITA HARI INI:

Jaringan Hak Asasi Manusia di Syria melaporkan sebanyak 76 orang terbunuh sepanjang hari kemarin di seluruh kawasan Syria, termasuk 6 wanita dan 7 anak-anak.

"Damaskus"
- Beberapa brigade Mujahidin Syria dan Jabhah Nusrah berhasil membebaskan seluruh kawasan kota Maloula yang terletak di pedalaman Damaskus dan terletak hanya 60 KM dari ibu kota Damaskus. Kota Maloula merupakan kota bagi kaum Nashara di tepi Damaskus.

Terkait dengan pembebasan ini, kantor berita milik rezim Assad "Kantor Berita SANA" membuat berita dusta dengan mengatakan bahwa 'sekelompok teroris' menyerang kota kaum Nashara dan menangkapi biarawati di dalamnya dan membunuh seorang kepala biara.

Berita ini dibantah oleh para aktivis berita Syria dan mengatakan bahwa brigade-brigade Mujahidin tidak melukai atau menangkap satupun warga di dalam kota Maloula dan tidak mendekati kawasan-kawasan peribadatan kaum Nashara.

Kepala biara juga membuat pernyataan yang membantah laporan yang diedarkan media-media pro rezim Assad yang memberitakan bahwa Mujahidin menyerang kawasan-kawasan kaum Nashara.


- Para Mujahidin menggunakan ban mobil untuk ditempatkan didalamnya bahan peledak sebelum dilemparkan ke arah kelompok shabiha Assad (mafia-mafia Bashar Assad).

"Daraa"
- Para Mujahidin Syria kini menguasai wilayah tentara rezim dan menguasai sebagian besar kawasan di Daraa serta pedalaman Daraa dan Al Quneitra.

"Al Quneitra"
Para Mujahid turut menghancurkan sebuah bus yang dipenuhi dengan shabiha Assad.

Sumber : http://www . aljazeera . net/news/pages/0b9b6d3e-7e2b-4d95-9f39-abe3e1de82a2
 

Berita Hari Ini:"Damaskus"
Para Mujahid FSA berjaya menguasai bandar Malola yang terletak di pedalaman Damaskus dan ianya hanya 60 KM dari ibu kota Damaskus.

Para Mujahid bertindak bijak menggunakan tayar kereta untuk diletakkan bahan letupan sebelum dicampakkan ke arah kumpulan shabiha.

"Daraa"
Para Mujahid FSA kini menguasai kawasan tentera regim dan menguasai sebahagian besar pedalaman Daraa dan mara ke pedalaman Daraa dan Al Qunitra.

"Al Qunitra"
Para Mujahid turut menghancurkan sebuah bas yang sarat dengan puak shabiha.

Sekitar 76 telah terbunuh semalam di seluruh Syria.
LINK ASAL : LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/0b9b6d3e-7e2b-4d95-9f39-abe3e1de82a2

Dari lensa camera mereka!

Dari lensa camera mereka!
Allah Akhbar! ... FSA memusnahkan BMP mereka hingga bersepai !

Mereka merasa hebat bila berada dalam peti besi bergerak, terimalah kejutan tebaik ini dan khabarkan kepada pengecut-pengecut dalam peti besi bergerak yang lain.LINK : https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TGaoeZG00wo

Seorang Pegawai Rusia telah dibunuh oleh Hero-hero FSA di bandar Homs.Rusia, kerana kamulah Ahlu Al Suna di Syria dizalimi.

Rusia, kamu datang ke Syria dengan harapan pulang bersama wang di dalam poketmu, tetapi pulanglah kamu ke Rusia membawa jasadmu.

Allahu Akbar!