Friday, 21 February 2014

Letupan bom kereta di sempadan Syria-Turki

#syrianeedsyouSempadan ini merupakan salah satu drpd 2 pintu sempadan yg biasa digunakan oleh tim Malaysia Life Line for Syria dan juga badan kemanusiaan yg lain utk keluar masuk Syria menghantar bantuan. 

Ianya juga merupakan antara jalan yg selamat utk rakyat Syria keluar ke Turki utk mendapatkan perlindungan setelah rumah mereka musnah.

Di sempadan ini juga terdapat khemah-khemah pelarian Syria.

Kami menganggap sesiapa sahaja yg cuba utk 'mengacau' dan menggugat keselamatan di pintu sempadan ini sebagai mereka yg tidak berakal. Kerana sempadan ini merupakan talian hayat kepada rakyat Syria.

Terkini, kerajaan Turki terpaksa menutup sementara pintu sempadan ini dan tidak tahu sehingga bila ia akan ditutup. 

Tiada makanan yg akan masuk, tiada jalan utk rakyat Syria mendapatkan perlindungan. Ya Allah. Tindakan kalian tidak ubah seperti rejim yg zalim!

Laporan berita:
http://www.hurriyetdailynews.com/five-killed-at-blast-in-syrian-refugee-camp-near-turkey-monitor.aspx?pageID=238&nID=62744&NewsCatID=352

Video: : http://youtu.be/S6hawqdYbRA

Hasbunallah wa nikmal wakiil.

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

A photo of Zaatari camp for Syrian refugees in Jordan .

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

A photo of Zaatari camp for Syrian refugees in Jordan .

syria

syria berdarahوثقت الشبكة السورية لحقوق الإنسان ليوم الأربعاء 19-02-2014 ارتفاع عدد الشهداء الأطفال حتى اللحظة إلى (9) أطفال في محافظات سورية مختلفة .

Syrian Network for Human Rights documented up to this moment of Wednesday 19-02-2014 , the kill of (9) children by Government Forces in different Syrian Governorates

syria berdarahوثقت الشبكة السورية لحقوق الإنسان ليوم الأربعاء 19-02-2014 عدد الشهداء (79) شهيد على يد القوات الحكومية في محافظات سورية مختلفة .

Syrian Network for Human Rights documented on Wednesday 19-02-2014 , the kill of (79) victims by Government Forces in different Syrian Governorates

syria berdarah

قالت #الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان، إن قصف قوات النظام المتواصل بالبراميل المتفجرة على مدينة حلب وريفها، شمال سوريا، أسفر عن مقتل 843 شخصا، من بينهم 6 مقاتلين فقط، خلال توثيقها لآخر 18 يوما من القصف أي نهاية 14 شباط/ فبراير الجاري، مشيرة إلى أن 3 أشهر من قصف محافظة حلب دمرت ربعها.

http://www.aa.com.tr/ar/headline/290119

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR
Syrian network for human rights documented 79 victims killed by Syrian Government's Forces, Wednesday 19/2/2014 all across Syria, including 9 children, 1 lady , and 11 FSA .
-----------------------
Aleppo: 36 victims
Daraa: 13 victims
Damascus and countryside: 11 victims
Idlib: 6 victims
Hama: 4 victim
Homs: 3 victims
Qunaitra: 1 victim
Hassakah: 1 victim
Dier ez Zoor: 1 victim

Not Syrian: 4 victims

Selamat tinggal Aleppo, semoga perjalanan mereka dilindungi dari serangan rejim.

syria

Damsyik, Suriah

Damsyik, Suriah : 19-Feb-2014

Innalillah... Rejim Bashar sekarang menggunakan roket cluster yg brutal yg berkuatan tinggi utk menangani konflik. Roket tersebut tidak pernah dilihat sebelum ini digunakan dlm konflik di Suriah.

Roket tersebut dikenal pasti telah digunakan pada 12 & 13 Feb lepas yg telah menyebabkan beberapa orang terbunuh dan cedera. Roket bom ini telah pun dilarang oleh 113 negara di seluruh dunia.

Dengan penggunaan roket bom ini menunjukkan rejim Bashar sudah semakin terdesak dan berputus asa... Semoga Allah mempercepatkan kejatuhan rejim Bashar ini bersama-sama dgn sekutu mereka... Allahuakbar!!!

Sumber: Nik Abdul Halim

ATTARIB, SYRIA

ATTARIB, SYRIA ~ 19hb FEBRUARI 2014

Usianya hanya 15 hari. Namun kekejaman rejim tidak mengira itu semua. Bayi ini cedera akibat pengeboman rejim.

syria

syria

KELUARGA SYRIA

SYRIA

Kamu berhak hidup bahagia

Keluarga dari Yabrud ini tersenyum gembira selepas mereka menyeberang ke Arsal. Satu kelegaan bagi mereka selepas adegan menakutkan ditinggalkan sebagai kenangan hitam dan berdoa kepada Tuhan untuk tidak melihatnya lagi.

SENYUMAN WIRA-WIRA DARI GHOUTAH TIMUR YANG DIKEPUNGBagaimana mungkin kita akan tewas apabila kita mempunyai senyuman mereka dan semangat mereka! 

Bashar berjaya mengepung bekalan makanan mereka tetapi Bashar tidak berjaya mengepung senyuman manis mereka

STAIRWAY TO HEAVENAleppo - Bab Al Nerab
27-7-2013

Photo: Hamid Khatib
Creative: Samer Alkhoury