Wednesday, 11 June 2014

Ghuta Timur

Ghuta Timur | 11 Juni 2014

Kembali anak-anak menjadi korban kebiadaban assad, apa yg akan kita katakan kelak ketika bersaksi dihadapan Rabbul Izzaty? Dimana disini kita masih belum peka dengan kondisi mereka disana.

Douma,

Douma, 11 Juni 2014

Ammar Kasim, bocah ini tidak selamat dari serangan Jet Tempur Rezim al Assad. 

45 penentang maut


Pertempuran terbaru antara kumpulan Negara Islam Iraq dan Syam (ISIL) dan pakatan kumpulan penentang serta sayap al-Qaeda di timur Syria menyebabkan 45 orang terbunuh.

ISIL yang ditubuhkan bekas sekutu al-Qaeda di Iraq berdepan tindak balas hebat daripada kumpulan penentang Syria yang lain sejak awal tahun ini dan terpaksa bertempur dengan pakatan termasuk Barisan Al-Nusra.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, pertempuran yang tercetus di bandar Khosham di wilayah timur Deir Ezzor kelmarin menyebabkan 17 anggota Al-Nusra dan 28 pejuang ISIL maut.

ISIL pada awalnya mendapat sokongan kumpulan penentang, tetapi pendekatannya yang ganas atas nama Islam dan kekerasannya terhadap orang awam serta pejuang dari kumpulan lain menyebabkan mereka dipinggirkan.

Ketua al-Qaeda mengarahkan kumpulan itu untuk kembali ke Iraq kerana Al-Nusra juga menentang mereka.Pertempuran dengan ISIL menyebabkan kira-kira 6,000 nyawa terkorban - sesuatu yang merugikan dalam perjuangan menentang rejim Bashar - sejak ia bermula Januari tahun ini.

Di kawasan lain di negara itu, pemerhati hak asasi itu yang berpangkalan di London berkata, sekurang-kurangnya 25 orang terbunuh akibat diseksa di pangkalan tentera Bashar di Damsyik.

Mereka yang ditangkap sering ditahan di pangkalan berkenaan untuk disiasat sebelum dipindahkan ke penjara.

Pemerhati berkata, keluarga mangsa sudah dimaklumkan oleh rejim Bashar dan mereka diminta mengambil mayat ahli keluarga masing-masing.

Sementara itu di Damsyik, Presiden Bashar al-Assad semalam mengumumkan “pengampunan beramai-ramai ke atas semua tahanan di negara itu.

Pengumuman itu disiarkan stesen televisyen tanpa mengulas lanjut mengenainya.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan sama ada tahanan itu akan dibebaskan.

Sebelum ini, kerajaan Bashar sering memberi pengampunan untuk kesalahan tertentu.

Ia bagaimanapun disifatkan sebagai usaha untuk menunjukkan sikap baik pemimpin Syria itu.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/10

ISIL tawan Mosul


Mosul: Kumpulan penentang Iraq semalam menawan sebahagian besar wilayah ini, termasuk sebuah pangkalan tentera.

Anggota Kumpulan Negara Islam Iraq dan Syam (ISIL) juga bertindak membebaskan ratusan tahanan dalam serangan besar-besaran itu.


Kumpulan itu bersama-sama beberapa kumpulan yang bersekutu dengannya menawan Mosul selepas pertempuran sengit selama empat hari di bandar itu dan di beberapa bandar lain di utara Iraq.

Ia memberi tamparan hebat kepada usaha kerajaan Iraq memerangi kumpulan penentang yang kembali bertapak sejak tahun lalu.


ISIL juga menguasai sebahagian besar wilayah timur Syria selepas perang saudara meletus di negara itu tiga tahun lalu.


Dalam kejadian di Mosul, pasukan keselamatan Iraq berkata, kumpulan terbabit yang dilengkapi senjata antipesawat dan pelancar roket menguasai hampir semua balai polis dan pos kawalan tentera.

“Mosul kini dikuasai kumpulan penentang. Polis dan tentera meninggalkan lokasi mereka dan ISIL menguasai sepenuhnya kawasan itu. Pasukan keselamatan lumpuh sepenuhnya,” kata seorang pegawai tentera Iraq.

Dua tentera Iraq berkata, pasukan keselamatan menerima arahan meninggalkan bandar itu selepas kumpulan pejuang menawan pangkalan tentera Ghizlani di selatan Mosul.

Tentera dan polis yang berundur membakar depo simpanan senjata dan peluru bagi mengelak ia jatuh ke tangan penentang.

Sumber polis dan kerajaan tempatan memberitahu, ISIL juga menyerang penjara dan membebaskan lebih 1,000 tahanan yang kebanyakannya anggota kumpulan itu.

Perkembangan itu menyebabkan ribuan penduduk meninggalkan kediaman masing-masing untuk menuju ke wilayah autonomi Kurdis yang bersempadan dengan Niveneh.

Seorang penduduk yang turut melarikan diri bersama anaknya, Amina Ibrahim berkata: “Mosul kini seperti neraka. Semuanya terbakar. Suami saya mati dalam serangan bom tahun lalu. Saya tidak mahu anak saya mengalami nasib sama.”

Kelmarin, gabenor wilayah, Atheel Nujaifi melalui siaran televisyen menggesa penduduk Mosul bangkit menentang kumpulan penentang itu.- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/11

syria berdarah

Salah seorang pemuda yg gugur syahid dalam penjara abu Za'bal itu, cuba lihat didadanya itu tanda jahitan yg jelas,
dia diseksa..dengan dibelah dada & diambil organ dalamannya, 
motif????