Monday, 4 November 2013

Detik-detik saat terjadi Pertempuran antara Mujahidin dengan tentara-tentara Syiah di Karam Al-Jabal, Aleppo

Detik-detik saat terjadi Pertempuran antara Mujahidin dengan tentara-tentara Syiah di Karam Al-Jabal, Aleppo 

"Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang beriman supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana." (Al-Fath:4)
 

Masya Allah..Foto seorang Mujahid Syria di medan pertempuran saat sedang menembak burung-burung besi Assad 

Semoga Allah melindunginya.

Seorang pemandu teksi terbunuh di Aleppo.Kekejaman Assad di Syria mati dalam kebencian masyarakat!

Seorang pemandu teksi terbunuh di Aleppo.Kekejaman Assad di Syria mati dalam kebencian masyarakat! 

November 2, 2013

Hanya berlaku di bumi Syam. Taman permainan bertukar menjadi tanah perkuburan. Sudah tiada tempat untuk menanam para mujahid yang mati syahid

Hanya berlaku di bumi Syam.
Taman permainan bertukar menjadi tanah perkuburan.
Sudah tiada tempat untuk menanam para mujahid yang mati syahid.
 

Melihah - Ghoutah Syarqiyyah

Melihah - Ghoutah Syarqiyyah

Seorang kanak-kanak Syria terkena serangan bom dan mengakibatkan isi perutnya terburai keluar dan beliau terus mengatakan

"Laa ilaaha illallah.. Laa ilaaha illallah.. Tiada Tuhan selain Allah.."

Puluhan orang kini mengalami cedera berat akibat terkena serangan bom rejim Syiah Assad di kawasan Meliha semalam tadi, 31-10-2013

LINK: http://youtu.be/6wlHiYh6Ss4
 

syria

Disebalik perkembangan pesat teknologi, kecanggihan pembangunan, kelazatan makanan, tiada siapa sangka ZAMAN BATU kembali menghantui saudara seakidah kita di Syria.

Saudara kita di sana terpaksa memilih gua sebagai kediaman mereka setelah rumah mereka dimusnahkan tanpa ihsan oleh puak Syiah. Kayu-kayu dikutip untuk dijadikan bahan untuk menyalakan api untuk menyediakan juadah yang termampu.

Ya Allah, musnahkanlah, hancurkanlah, binasakanlah puak Syiah di atas muka bumi ini.

syria

Detik-detik saat terjadi Pertempuran antara Mujahidin dengan tentara-tentara Syiah di Karam Al-Jabal, Aleppo 

"Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang beriman supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana." (Al-Fath:4)

PEDANG DAMASCUS / PEDANG SALAHUDDIN AL-AYUBBIPedang Damascus [ Syria ] merupakan pedang yang paling tajam di muka bumi ini malah lebih tajam daripada pedang samurai dari negara matahari terbit.

Pedang Damascus merupakan pedang terbaik didunia, digelar 'THE
KING of SWORD' dengan ketajamannya yang mampu menembusi baju zirah pasukan crusader saat Perang Salib antara Tentera Eropah dan Tentera Arab Parsi bukan itu sahaja bahkan ia mampu membelah taming [ Perisai Besi ]. Inilah Pedang Damascus yang diperbuat daripada besi yang diolah dengan teknik yang khusus sehingga memiliki permukaan yang sangat kuat dan tajam. Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehingga hanya beberapa keluarga yang pakar besi Damascus sahaja yang mampu menguasainya, ini juga sebabnya teknik pembuatan baja Damascus akhirnya punah. Hingga kini teknologi metalurgi yang canggih pun belum mampu membuat pedang yang paling tajam dari Pedang Damascus. Selain itu ia juga sangat lentur sehingga betul-betul sempurna untuk dijadikan pedang atau pisau.

Pedang ini mampu membelah sutera yang dijatuhkan keatasnya, juga mampu membelah pedang lain atau batu tanpa mengalami kerosakkan sama sekali. Sebuah penelitian mikroskop menemukan pedang ini ternyata memiliki sejenis lapisan kaca dipermukaanya. Boleh dikatakan para ilmuan Muslim di timur tengah telah mencapai teknologi nano sejak seribu tahun yang lalu. Beberapa ahli metalurgi moden mengaku berhasil membuat baja yang sangat mirip dengan baja Damascus, namun belum berhasil untuk meniru 100%.

Teknik pembuatan Pedang Damascus termasuk salah satu pengetahuan Islam yang hilang. Pedang, tombak dan pisau Damascus yang tersisa kini tersebar di muzium di seluruh dunia. Didalam sebuah majalah Scientific Amarican [ SA ] menemukan petikan mengenai Pedang Damascus oleh ahli Pedang Damascus itu sendiri;

"And those with Damascus Sword-which wasterners first encountered during the Crusades against the Muslim nation-had what some consider to be the best sword of all"

- John D Verhoeven, SAVol 284, Jan 2001 -
 

Rasulullah S.A.W telah bersabda

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata;

Rasulullah S.A.W telah bersabda, maksudnya;

“Seseorang Mukmin itu berada di atas agama [gaya hidup dan perilaku] sahabatnya. Maka, salah seorang daripada kamu hendaklah memerhatikan dengan siapakah dia bersahabat”

- Hadith Riwayat At-Tirmidzi dan Abu Daud -

Pertemuan di jalan Allah akan membantu kita menyelesaikan hidup dengan kebaikan. Persaudaraan, kebersamaan dan persahabatan di jalan Allah ini jugalah akan mengiringi kita pada kebahagiaan di akhirat sana. Allah S.W.T memberitakan bahawa hanya persahabatan atas dasar Iman dan Takwalah yang abadi.

“Teman-teman akrab pada hari itu [Hari Kiamat] sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa.”

- Surah Az-Zukhruf ayat 67 -

“Seluruh pertemanan dan persahabatan yang tidak kerana Allah pada hari kiamat akan berubah menjadi permusuhan.” [Ibn Kathir]. Rasulullah S.A.W. juga berpesan dalam sabdanya, yang menyebut bahawa kita akan dibangkitkan di hari kiamat bersama orang yang kita cintai.

Carilah sahabat yang boleh dijadikan ubat. Itulah sahabat yang kenal “Akhirat” kerana kita akan turut sama terpikat. Terpikat bukan dengan maksiat, tetapi jatuh cinta berpandukan Syariat.

Carilah sahabat yang kuat berguru menuntut Ilmu, dengan Syaitan pastikan berseteru.

Carilah sahabat yang sanggup bersusah lelah, berbakti dan beribadah kerana Allah.

Carilah sahabat yang sanggup menahan “bisa” demi kita, dan kita juga sanggup melakukan seperti apa yang dilakukannya.

Ibarat Abu Bakar Al Siddiq dan Nabi S.A.W yang bersahabat hanya kerana Ilahi, demi melestarikan manisnya sehingga ke alam Syurgawi.

GAMBARAN ORANG BERIMAN YANG BERSAHABAT DI AKHIRAT KELAK

Dalam sebuah kisah, Sayyidina Ali Ibnu Abi Thalib r.a mengisahkan bagaimanakah gambaran orang beriman yang bersahabat di Akhirat kelak;

“Ada dua orang mukmin yang bersahabat dan berteman akrab. Salah seorang di antara keduanya meninggal lebih dahulu dan dia mendapat berita gembira dengan Syurga. Ketika itu dia mengingat teman akrabnya di dunia lalu berdoa:

“Ya Allah, sesungguhnya fulan adalah teman akrabku, dia yang menganjurkanku berlaku taat kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu. Dia yang mengajakku melakukan kebaikan dan mencegahku melakukan kemungkaran. Dia juga yang menyedarkanku akan pertemuan dengan-Mu. Ya Allah jangan Engkau sesatkan dia sepeninggalku sampai Engkau memperlihatkan kepadanya kenikmatan yang Engkau berikan padaku dan sampai Engkau meredhainya sebagaimana Engkau redha kepadaku,”

Maka Allah berkata kepadanya, “Pergilah, seandainya engkau tahu yang Aku berikan kepadanya pasti engkau akan banyak tertawa dan sedikit menangis.”

Kemudian teman akrabnya itu meninggal dan Ruh mereka bertemu. Dikatakan pada mereka, “Saling memujilah kalian kepada sahabat kalian.”

Maka masing-masing mereka mengatakan, “Dia adalah sebaik-baik teman,sebaik-baik saudara,sebaik-baik sahabat.”

Ya Ar Rahman, Ya Ar-Rahim..

Hiasilah hati-hati kami dengan keimanan dan perasaan saling menyayangi sesama ummat Islam.

Aamiin Ya Rabbal A'lamin....

Kegilaan tentera assad, kebanyakkan yang dipilih adalah wanita dan kanak-kanak. Tujuannya hanya satu, MELENYAPKAN GENERASI SYAM.

Jika kita rasa sudah cukup kehilangan, mereka lebih lagi merasanya.. Merempat ditanah air sendiri, keperluan hidup yang serba kekurangan hingga mengundang kematian..

Bukan pengemis jalanan..

Bukan pengemis jalanan... Ini pelarian yang terpaksa meninggalkan rumahnya yang hancur dibedil regim assad. Ketiadaan tempat tinggal dan kem pelarian yang terhad, memaksanya tidur dimana saja.. 

Tergambar riak wajahnya yang keletihan.. Sampai bila?

Tatapan terakhir...Anak-anak yang tidak dapat menahan kesedihan apabila bapanya yang juga seorang Mujahideen FSA syahid [InsyaAllah] setelah bertempur dengan tentera assad. 

Semoga beroleh rahmat Allah..

Mujahideen Suriah mempamerkan kereta-kereta kebal milik mereka di wilayah Daraa. Semakin kecut perut dan menggigil-lah tentera-tentera assad.

Bertekad untuk melawan kuasa-kuasa Soviet, beliau berpindah ke Afghanistan di mana, untuk satu dekad, beliau berjuang dan akhirnya memperolehi kemenangan.

JIHAD ( Bahagian 44 )Telah menceritakan kepada kami Haiwah Bin Suraih Al-Hodromiy, Telah menceritakan kepada kami Baqiyah, Telah menceritakan kepadaku Bahir, dari Kholid yakni Ibnu Ma’dan, dari Ibnu Abi Qutailah, dari Ibnu Hawalah berkata, Rasulullah bersabda:

“Urusan akan dipegang pasukan yang rapi, pasukan Syam, pasukan Yaman, pasukan Iraq, Ibnu Hawalah berkata: 

“kabarkan kepadaku ya Rasulullah jikalau aku mendapatinya yang demikian itu.

Maka Rasulullah bersabda:

“Pergilah ke Syam, karena pada Syam itu ada kebaikan Allah pada buminya, dan hamba-hamba-Nya di sana juga yang terbaik yang terpilih, maka jika kamu enggan, pergilah ke Yaman, berilah minum dari lumpur (air hujan) kalian, sesungguhnya Allah menjaminkan kepadaku pada Syam dan para penduduknya.

(HR. Abu Daud 2/6 Kitab Fie Sukni Syam No. 2473, dalam cetakan lain pada 3/4 Kitab Al-Jihad No. 2473).
 

Damsyik, Syria

Abdulhay Yusuf berusia 4 tahun, adalah salah seorang dari rakyat Palestine yang berada di Kem Yarmouk, kem pelarian Palestin. Rejim Bashar mengepung kawasan ini dan tidak membenarkan makanan dan ubat-ubatan melalui kawasan ini. 

Aleppo, Syria

Aleppo, Syria 

Menggantungkan carpet pada setiap lorong-lorong di tengah-tengah bandar Aleppo adalah satu permandangan biasa bagi mengelakkan sniper Bashar Assad.

Al-Raqqah, Syria ISIS mengedarkan bantuan makanan kepada pasukan bomba di bandar Al-Raqqah.

syria

Seorang mujahid memberitahu ketika pemilihan anggota dilakukan untuk penyertaan satu operasi menentang kuffar, kesemua mujahiddin termasuk diri beliau mengangkat tangan dengan harapan mereka terpilih. Emir pasukan tidak memilih dirinya dan sebahavian rakannya. Dia merasa terlalu berdukacita.... sedih teramat sangat kerana terlepas peluang untuk berjihad fisabilillah...

Rakyat syria mati kebuluran dan kita tidak mampu lakukan apa-apa.

Dua anak muda pelarian Syria bergambar dengan senapang mainan di Kilis, Turki.

Jangan bimbang, senapang ini hanyalah mainan. Dan sekiranya senjata yang dipegang itu yang sebenar itu lebih baik 


Dua anak muda pelarian Syria bergambar dengan senapang mainan di Kilis, Turki.
 — with Uwais Al Qarni.

Aksi Mujahideen Suriah ketika menembak burung-burung besi regim syiah bashar assad.

Aksi Mujahideen Suriah ketika menembak burung-burung besi regim syiah bashar assad. 

syria berdarah

Masih dalam keadaan terkejut dan terpaksa menahan kesakitan disebabkan kerakusan regim bashar assad yang dahagakan darah mereka.

Hadiah untuk tentera assad. Hancurlah kamu wahai musuh Allah!

Rehat seorang pejuang.. Berehat di hotel lima bintang.

Rehat seorang pejuang.. Berehat di hotel lima bintang.

Mereka tidak akan meninggalkan Syria sehinggalah mereka beroleh satu dari dua kemenangan.

Hanya kubur tempat selamat dari kezaliman bashar assad.

Hanya kubur tempat selamat dari kezaliman bashar assad. 

Terlepas dari dunia yang penuh siksa dan tipu daya dan kini pulang ke kampung akhirat. Kampung Syurga yang kekal selamanya. Tiada rasa sedih, tiada rasa takut, tiada rasa lapar dan dahaga. 

Allah... Begitu nikmatnya Syurga..

Jepun salur dana bantuan kepada Jordan


AMMAN 4 Nov. - Jepun menyalurkan dana sebanyak satu billion yen (RM30.37 juta) kepada Jordan, semalam bagi mengurangkan beban menyara beratus-ratus ribu pelarian Syria di negara tersebut.
``Dana tersebut bagi mengurangkan beban yang ditanggung oleh Jordan dalam membantu pelarian Syrian.
``Ianya hadir selepas Jordan mengalami masalah ekonomi dan cabaran sosial berikutan situasi politik yang tidak menentu,’’ kata Menteri Pembangunan, Ibrahim Saif dalam satu kenyataan.
Menurut Said lagi, dana berkenaan akan digunakan untuk membeli air, tangki kumbahan dan pengurusan sisa di kawasan penempatan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131104/lu_13/Jepun-salur-dana-bantuan-kepada-Jordan#ixzz2jcPtEu4q
© Utusan Melayu (M) Bhd