Monday, 2 May 2016

Syria umum gencatan senjata sementara


Aleppo terkecuali, terus 'bermandi darah'

PENDUDUK Syria membawa mayat mangsa di tengah-tengah runtuhan
PENDUDUK Syria membawa mayat mangsa di tengah-tengah runtuhan bangunan yang terkena bedilan serangan udara di kawasan perumahan Al-Qatarji yang dikuasai pemberontak di bandar Aleppo, utara Syria, kelmarin. AFP
BEIRUT 30 April - Tentera Syria 'mengumumkan’ gencatan senjata sementara di beberapa kawasan di negara itu khususnya di Damsyik dan wilayah utara termasuk di pinggir bandar Ghouta serta Latakia.
Menurut kenyataan pihak tentera, tempoh bertenang itu bermula hari ini iaitu sehari di timur Ghouta manakala tiga hari dilaksanakan di Latakia, namun belum ada penjelasan dibuat mengapa gencatan senjata terbabit hanya berlangsung secara sementara.
Bagaimanapun, pelaksanaan gencatan senjata itu menimbulkan persoalan apabila bandar Aleppo dikecualikan dengan pihak tentera memberi alasan bandar tersebut masih dipenuhi `pengganas’.
“Aleppo dikecualikan kerana masih banyak pengganas di sana yang tidak henti melancarkan serangan. Sebab itu kawasan di sana adalah berbeza (dikecualikan gencatan),” jelas kenyataan itu semalam.
Kumpulan penentang menguasai daerah-daerah di timur bandar Aleppo sejak 2012, manakala tentera kerajaan menguasai kawasan perumahan di bahagian barat bandar tersebut.
Serangan udara di bandar itu sejak minggu lalu menyaksikan seramai 250 orang terbunuh, insiden yang dilihat mencabul gencatan senjata yang dicapai pada 27 Februari lalu.
Dalam serangan di sebuah hospital di Aleppo pada Rabu lalu, jumlah mereka yang terkorban dilaporkan meningkat kepada lebih 50 orang.
Sementara itu, tentera Syria dan puak penentang dilaporkan saling berbalas serangan di Aleppo semalam.
Serangan udara tentera dilihat membedil beberapa kawasan strategik, mengorbankan 11 nyawa.
Badan Pemantau Hak Asasi Syria berkata, serangan balas puak penentang di kawasan-kawasan yang dikuasai tentera kerajaan di bandar berkenaan menyaksikan sekurang-kurangnya 13 orang awam terbunuh.
“Langit seakan-akan runtuh di Aleppo. Bandar ini berdepan perang yang cukup kejam,” kata Ketua Misi Doctors Without Borders (MSF) di Syria, Muskilda Zancada.
Di bandar Qamishli, timur laut Syria pula, lima anggota polis terbunuh manakala empat lagi cedera dalam serangan pengebom berani mati. – AFP/REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/syria-umum-gencatan-senjata-sementara-1.300533#sthash.52MQqMLt.dpuf

Qatar minta Liga Arab bincang krisis Syria


seorang kakitangan sukarela mengangkat seorang kanak-kanak perempuan
Seorang kakitangan sukarela mengangkat seorang kanak-kanak perempuan yang diselamatkan dari bawah runtuhan bangunan akibat serangan pesawat tentera Syria ke atas bandar Aleppo pada 28 April lalu. REUTERS
DOHA 1 Mei – Qatar meminta Liga Arab mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan krisis yang semakin meruncing di Syria, ketika lapan lagi kematian dicatatkan, selepas tentera Pre­siden Bashar al-Assad membedil bandar Aleppo, masuk hari ke­sembilan berturut-turut, hari ini.
Menurut laporan portal Al Jazeera, permintaan Qatar itu merujuk keganasan yang semakin meningkat dan tidak terkawal di Aleppo yang menyaksikan orang awam menjadi mangsa serangan tentera Syria, sehingga menyebabkan banyak kematian dan kecederaan.
Jelas laporan itu, Menteri Luar Qatar, Mohammed bin Jassim Al Thani turut menghubungi rakan sejawatnya dari Turki, Perancis dan Britain untuk membincangkan situasi kemanusiaan di Aleppo yang dibedil teruk oleh tentera Syria.
Sambil menyifatkan serangan itu mengabaikan prinsip dan undang-undang antarabangsa, beliau meminta masyarakat dunia berbuat sesuatu bagi menghentikan pembunuhan di Aleppo dan melindungi penduduk Syria.
Mesej yang sama turut disuarakan timbalan beliau, Sultan bin Saad al-Meraikhi yang menghubungi Timbalan Menteri Luar Rusia, Mikhail Bogdanov bagi menggesa Moscow sebagai sekutu rapat Syria, menamatkan serangan di Aleppo.
Berdasarkan laporan Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria, sekurang-kurangnya 246 orang awam disahkan terbunuh dalam serangan meriam, roket dan udara sejak tentera kerajaan menggempur bandar itu pada 22 April lalu.
Semalam sahaja, tentera Syria melancarkan 28 serangan udara menggunakan pesawat tempur dan helikopter penyerang menyebabkan lapan orang terbunuh.
Sementara itu, berpuluh-puluh penduduk di daerah Bustan al-Qasr meninggalkan kawasan yang dikuasai kumpulan penentang di bandar tersebut susulan serangan berterusan tentera kerajaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/qatar-minta-liga-arab-bincang-krisis-syria-1.304595#sthash.f9o4blpP.dpuf

83 peratus 
rakyat Syria miskin


Lebih 13.5 juta perlu bantuan kemanusiaan

Seorang kanak-kanak lelaki Syria bergambar di hadapan sebuah kem
Seorang kanak-kanak lelaki Syria bergambar di hadapan sebuah kem pelarian baru-baru ini. Agensi
BEIRUT 1 Mei - Sebanyak 83 peratus penduduk Syria dilaporkan hidup di bawah paras kemiskinan ketika ini berbanding hanya 28 peratus pada 2010.
Suruhanjaya Sosial dan Ekonomi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Asia Barat (ESCWA) dan Universiti St. Andrews dalam laporannya mendedahkan, jumlah itu meningkat hampir tiga kali ganda sejak perang saudara meletus lima tahun lalu.
Menurut laporan itu, kira-kira 13.5 juta termasuk lebih empat juta penduduk Syria yang menetap di wilayah Damsyik dan Aleppo memerlukan bantuan kemanusiaan sejak penghujung tahun lalu.
Laporan itu menyatakan, mengikut anggaran semasa, jangka hayat penduduk terlibat turut menurun dari umur 70 pada 2010 kepada 55.4 pada 2014.
Sementara itu, hampir separuh daripada 493 buah hospital di Syria mengalami kerosakan yang teruk pada 2010 akibat perang.
Serangan tersebut menyebabkan jumlah doktor dan ahli farmasi berkurangan dengan purata seorang doktor merawat 1,442 pesakit pada tahun lepas berbanding 661 pada 2010.
Selain itu, kira-kira 12.1 juta penduduk Syria mengalami masalah kekurangan air, manakala kerosakan kawasan penempatan dan bangunan dianggarkan bernilai AS$90 bilion (RM352.21 bilion).
Dalam perkembangan ber­kaitan, kira-kira 2.7 juta kanak-kanak Syria dilaporkan tercicir daripada pelajaran, manakala ekonomi pula menguncup kepada 55 peratus antara tempoh yang sama walaupun dijang­ka berlaku pertumbuhan sebanyak 32 peratus selepas ini.
Keluaran negara kasar dalam bidang pertanian turut merudum sehingga 60 peratus antara 2010 hingga tahun lalu selain kenaikan harga tepung gandum dan beras, masing-masing antara 43 dan 89 peratus sepanjang tempoh yang sama. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/83-peratus-8232-rakyat-syria-miskin-1.304607#sthash.yT7a3SM9.dpuf