Sunday, 14 September 2014

Setelah as-syahid pergi ana boleh bercerita.....

Setelah as-syahid pergi ana boleh bercerita.....

As syahid datang dengan ust Dr Abu Bakar Abdullah selaku pengerusi Lajnah Kebajikan DUPP kepejabat ana akhir tahun lepas. Beliau round negeri2 untuk menghantar sumbangan mangsa banjir bagi pihak DUPP. 

Dlm kesempatan itu kami bertemu dlm bilik pejabat ana. "Ust..ana nak minta pandangan ust, apa maknanya..ana mimpi tiga kali minum air dari sungai yg rasanya madu. Setiap kali ana mimpi,ana rindu nak mimpi lagi sehinggalah datang mimpi yg ke empat. Ana mencari2 dimana sungai itu. Puas ana cari. Akhirnya ana bertemu seorg prempuan yg MasyaAllah..cantik dan sgt sopan. Ana rasa bidadri kut ( waktu itu beliau gelak kecil). Dia tanya ana, akhi cari apa?.. ana kata cari sungai yg rasanya madu yg telah saya minum sebelum ini. Gadis itu senyum. Ya Akhi..kalau mau minum lagi dtg lah kesyria, ana tunggu akhi di sana".. sampai disitu beliau berhenti. Ada cahaya bersinar dlm matanya. Apa ust fikir tentang mimpi ana itu? Ujar beliau. Ana jawab; anta selesaikan hutang2 anta..anta pergi lah ustaz.

Doakan ana bila anta temui apa yg anta cari disana". Lepas itu kami berpelukan dan as syahid mohon izin bertolak ke Johor pula. Itulah pertemuan terakhir dgn as syahid teman setahanan ana di kemunting selama 3 tahun lebih. Moga Allah membeli dagangan as syahid.

Aamiin.
الله أكبر

-Al-Faqir Ust Mokhtar Senik-

Filipina siasat rakyatnya pergi ke Syria


MANILA 13 Sept. - Kerajaan Filipina sedang menyiasat penglibatan rakyatnya yang beragama Islam dalam konflik di Syria selepas dua warga Filipina dilaporkan terbunuh ketika berjuang untuk kumpulan militan Negara Islam (IS).
Menurut pegawai perisik, hari ini Manila juga sedang memantau penduduk Islam Filipina yang pernah ke Syria dan Iraq serta usaha mereka cuba mempengaruhi orang lain untuk mengikut jejak langkah mereka selepas mereka pulang ke tanah air.
"Perkembangan membimbangkan ini mampu memberi kesan kepada situasi keselamatan dalam negara.
"Kami telah mengimbas data mereka berdasarkan maklumat yang didapati daripada pelbagai agensi termasuk daripada Jabatan Hal Ehwal Luar. Kami sedang bertukar-tukar maklumat risikan dengan pihak luar, bagi membolehkan kami membangunkan pangkalan data kami," kata pegawai yang enggan dikenali itu. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140914/lu_05/Filipina-siasat-rakyatnya-pergi-ke-Syria#ixzz3DG3S21BH
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Allah..perkhabaran terbaru dari Syria..Ustaz Lotfi telah syahid menemui Ilahi.