Thursday, 6 February 2014

Masjid Penuh Bocah Dihantam Bom di Suriah

 VIVAnews - Rezim Bashar al-Assad setiap hari menjatuhkan bom atas basis yang dikuasai pejuang kelompok perlawanan di Suriah, Aleppo. Pada serangan Selasa kemarin, bom dijatuhkan di sebuah masjid yang penuh dengan anak-anak yang sedang belajar.

Informasi ini disampaikan oleh aktivis Hassoun Abu Faisal dari Media Center Aleppo yang dikutip Arab News. Dia mengatakan, serangan itu menewaskan lima orang, termasuk di antaranya anak-anak. Tidak diketahui berapa jumlah anak yang tewas.

Faisal mengatakan, bom barrel berisikan mesiu, bensin dan pecahan besi itu dijatuhkan serangan udara tentara rezim ke sebuah masjid di wilayah Masaken Hanano. Masjid itu, kata dia, digunakan juga sebagai sekolah. Saat serangan dilakukan, anak-anak tengah belajar di dalamnya.

Tentara Assad memang tengah gencar menyerang Aleppo yang dikuasai pejuang. Ratusan warga sipil, termasuk wanita dan anak-anak tewas dalam serangan tersebut.

Senin lalu, serangan rezim menewaskan 26 orang, di antaranya 11 anak-anak dan tiga wanita, seperti disampaikan lembaga Syrian Observatory for Human Rights.

Kota Hantu

Dilansir CNN, serangan terparah terjadi pada akhir pekan lalu yang menewaskan 126 orang. Serangan Sabtu pekan lalu menewaskan 90 orang, dan Minggu 36 orang, di antaranya 17 anak-anak dan tujuh wanita.

Akibat serangan membabi buta rezim, ratusan warga di timur dan utara Aleppo terpaksa mengungsi. Beberapa lari ke Turki, sementara lainnya cari perlindungan di wilayah yang dikuasai pemerintah.

Direktur Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdel Rahman, mengatakan beberapa wilayah di Aleppo kosong pengungsi. "Seperti kota hantu, toko-toko ditutup dan warga meninggalkan rumah mereka," kata dia.

Kota terbesar kedua di Suriah dan pusat dagang ini terpecah menjadi dua kubu -rezim dan pejuang- sejak tahun 2012. Bangunan-bangunan bersejarah di kota ini juga hancur akibat pertempuran kedua pihak.

Menurut laporan PBB, dalam tiga tahun konflik Suriah, telah lebih dari 100.000 orang tewas. Sebanyak jutaan lainnya mengungsi ke negara-negara tetangga dan hidup serba kekurangan. (ren)

syria berdarah

Pakcik ini tidak pernah mengatakan "Aku penat", bahkan beliau berkata "Kami akan datang kepadamu(wahai Bashar)"

Maka apa lagi alasan yang mahu diberikan oleh anak-anak muda?
 

Inilah SYRIA....


Mereka sejuk sehingga mati,
Kita "mati", kerana sejuknya air-cond
Melabuhkan lagi selimut sehingga lewat subuhnya, "mati" dlm keasyikan dunia...

#PeringatanKitaBersama

Link Video: http://www.youtube.com/watch?v=9yx-2sbWOK0&bpctr=1391617177

TAKBIR....!

syria berdarah

Mereka adalah wira yang tidak disebut namanya.

Halab di bawah serangan bom.

Jangan lupakan mereka dalam DOA soleh mu.

syria berdarah

 Hasbunallah wa ni'mal wakil.

Sedangkan haiwan juga tahu berkasih-kasihan sesama mereka. Dimanakah perginya nilai perikemanusiaan?

syria berdarah

Beginilah keadaan jenazah-jenazah di Syria apabila kota kediaman mereka diserang oleh manusia-manusia yang telah hilang sifat keperimanusiaannya. Gambar ini telah diambil sejurus serangan dilakukan di Halab (Aleppo) beberapa hari lepas. 

Ya Allah Ya Tuhan kami, Engkau terimalah mereka-mereka yang telah pergi ini sebagai syahid. Semoga mereka semua mendapat ganjaran pahala yang berlipat kali ganda diakhirat kelak.
 

syria berdarah

Assalamualaikum....

"Khabar dari bumi Anbia... sentiasa di nanti...
Hanya titisan darah dan airmata yang membasahi bumi berkah ini.
Sungguh Allah swt tidak mendatangkan suatu ujian itu melainkan dengan Dia Maha Mengetahui akan kemampuanmu wahai Syuhada.. 
Bauan Syurga menjadi haruman di sekelilingmu...
Sabarlah wahai hati... kuatlah wahai iman..
Yang terpisah dengan yang tersayang hanyalah jasadnya...
yang tercinta akan ditemukan di sisi Illahi... sabarlah wahai hati..
Akan datang pertolongan Allah swt dari tempat yang tidak disangka-sangka..
Sungguh Allah Maha Mengetahui... apa yang terbaik buat hamba yang berpegang pada Syahadahnya..."

p/s: Teruskan doa buat mereka..

~Tangisan Bumi Syam~
 

Tentera Assad baru sahaja menembak satu menara di salah satu masjid di Ghoutah Timur.

Kesakitan itu akan terasa bila terdengar perkataan tercinta "Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia kasih akan saudaranya seperti mana die kasih akan dirinya".. —

[Kisah penuh di sebalik kemenangan mujahidin menembusi Penjara Kebal Regim Assad]Sewaktu Puak Kawarij sibuk menghantar kereta-kereta berisi bahan letupan ke sempadan Turki, wanita-wanita di Raqqah yang enggan memakai niqab telah disebat sebanyak 70 kali dan Puak kawarij turut menutup semua Kedai Gunting Rambut di bandar Raqqa dengan alasan ianya Haram dan Bida'ah bagi lelaki yang memotong rambut

Ahrar al Sham telah bekerjasama dengan Jubhat al Nusrah untuk menghantar sebuah kereta yang padat dengan 20 Tan bahan letupan TNT ke Pusat Sekatan Utama Regim Assad yang terletak di dalam Penjara Rejim Kerajaan Syria. Hasil daripada ledakan kereta oleh seorang mujahidin JAN, telah berjaya memberi laluan kepada Mujahidin lain untuk menembusi Penjara Syiah yang sememangnya kebal serta menguasai kawasan penting di Halab.

Seorang Mujahidin bernama Saif Allah Shishani daripada JAN yang merupakan pemandu kereta itu telah syahid. Beliau merupakan salah seorang Amir JAN.

Semoga Allah memberinya Syahid ke atas pengorbanan fi sabilillah yang Beliau lakukan. Beliau syahid fi sabilillah untuk membunuh askar Syiah tetapi ISIS 'syahid' fi sabil Baghdadi untuk membunuh Umat Islam yang sedang berjuang kerana Allah

Kami cuma mahu doa yang berpanjangan daripada kalian. Jangan lupakan mereka di dalam solatmu.
 

Tentera Bashar bom masjid

BEBERAPA lelaki memerika kemusnahan akibat serangan tentera udara Bashar di kawasan kediaman Al-Sukkari, Aleppo kelmarin.- REUTERS


ALEPPO - Pesawat tentera Syria menggugurkan sebutir bom buatan sendiri yang menjadikan sebuah masjid sebagai sasaran serangan di sini kelmarin.
Masjid itu dijadikan sebuah sekolah untuk para pelajar selepas ia dikuasai kumpulan penentang-penentang Bashar di sini.
Lebih lima orang termasuk termasuk kanak-kanak terbunuh dalam serangan itu.
Pengeboman tersebut merupakan satu daripada tujuh serangan yang dilancarkan regim Presiden Bashar Al-Assad untuk menguasai semula bandar raya ini yang ditawan pihak penentang pada pertengahan tahun 2012.
Tentera Bashar telah membedil kawasan-kawasan yang dikuasai kumpulan penentang di sini sejak pertengahan Disember tahun lalu.
Beberapa aktivis daripada kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia berkata, beratus-ratus orang awam maut dalam pengeboman itu dengan angka kematian penuh meningkat kepada 27 orang.
Beberapa butir bom tong turut digugurkan di kawasan lain di sini tetapi angka korban atau kecederaan ekoran siri serangan itu masih belum dapat dipastikan.
Tentera Syria menggunakan bom tong yang dibuat daripada bahan api, bahan letupan dan serpihan logam untuk menyerang tempat-tempat awam.
Dalam pada itu, Rusia yang merupakan sekutu kuat Bashar melahirkan keyakinan Damsyik akan kembali ke meja rundingan tajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, Switzerland dalam usaha menamatkan konflik di Syria.
"Saya yakin kerajaan Syria akan mengambil bahagian dalam pusingan kedua rundingan itu," kata Utusan Khas Rusia ke Asia Barat, Mikhail Bogdanov kelmarin.
Krisis Syria yang bermula dengan kebangkitan aman menentang pemerintahan Bashar pada Mac 2011 bertukar menjadi perang saudara yang mengorbankan lebih 130,000 orang setakat ini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0206&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2sVbFvX9z 
Hakcipta terpelihara