Sunday, 7 April 2013

genap 300 hari pengepungan dan pengeboman udara termasuk darat ke atas bandaraya Homs oleh rejim Basyar


TERKINI Hari ini (7 April 2013), genap 300 hari pengepungan dan pengeboman udara termasuk darat ke atas bandaraya Homs oleh rejim Basyar. Ia bermula pada 9 Jun 2012. Doakan mujahidin.

TERKINI Hari ini (7 April 2013), genap 300 hari pengepungan dan pengeboman udara termasuk darat ke atas bandaraya Homs oleh rejim Basyar. Ia bermula pada 9 Jun 2012. Doakan mujahidin.

Misi konvoi sumbangan pakaian dari rakyat malaysia untuk rakyat syria


Misi konvoi sumbangan pakaian dari rakyat malaysia untuk rakyat syria tersayang akan bertolak pada pagi ini,insyallah...doakan kami..

Hizbullah sokong Tamamm jadi PMBEIRUT 6 April - Kumpulan militan Syiah, Hizbullah dan sekutunya dijangka akan kembali menyokong ahli politik Sunah, Tammam Salam untuk memegang jawatan Perdana Menteri baharu Lebanon.
Presiden, Michel Suleiman yang mengetuai perbincangan selama dua hari untuk menamakan pengganti kepada Najib Mikati, yang meletak jawatan bulan lalu selepas dua tahun cuba membendung ketegangan, keganasan jalanan serta kejatuhan ekonomi ekoran perang saudara dengan negara jiran, Syria.
Tugas utama Tammam adalah untuk membentuk sebuah kerajaan dan memimpin negara itu ke arah pilihan raya Parlimen yang dijadualkan berlangsung pada Jun tetapi kini dijangka berdepan dengan penangguhan.
Mikati meletak jawatan ekoran pertikaian kabinet dengan Hizbullah dan sekutunya yang memberikan beliau kuasa pada awal tahun 2011. - RUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130406/lu_02/Hizbullah-sokong-Tamamm-jadi-PM#ixzz2PjpD05dk
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bencana menimpa jika kami tumbang: BasharDamsyik: Presiden Syria berkata, kejatuhan rejimnya akan menyebabkan ketidakstabilan di Timur Tengah “untuk tempoh bertahun-tahun.”

Bashar al-Assad berkata, seluruh dunia tahu jika Syria berpecah-belah atau dikuasai pengganas, akan berlaku kekacauan di negara berhampiran. “Kemudian, akan berlaku kesan domino mungkin sehingga ke kawasan jauh dari Timur Tengah, ke barat, utara dan selatan.


“Maksudnya, ketidakstabilan akan berlaku bertahun-tahun, malah mungkin berdekad-dekad,” katanya dalam temu bual dengan dua wakil media Turki, semalam.

Petikan rakaman itu dimuat naik dalam Facebook presiden itu.


Bashar juga mengecam Perdana Menteri Turki dengan menuduh Ankara “menyumbang secara langsung terhadap pembunuhan rakyat Syria.” Dalam petikan temu bual diterbitkan Khamis lalu. Bashar menuduh Recep Tayyip Erdogan tidak mengulas apa-apa mengenai kebenaran sejak krisis Syria bermula. “Api yang menyala di Syria akan merebak ke Turki, tetapi beliau (Recep) tidak melihat realiti ini,” katanya. Bashar berkata, Recep bekerjasama dengan Israel untuk memusnahkan Syria tetapi kerajaannya tidak akan jatuh, manakala rakyatnya terus bangkit melawan. “Kita tidak boleh benarkan pemimpin dungu, tidak matang menghancurkan hubungan di antara warga Turki dan Arab,” katanya. - AP

Pertempuran Sengit Di Barzeh, Mujahidin Terus Merangsek Gempur Damaskus, Allahu Akbar!SURIAH - Pertempuran sengit kembali terjadi di distrik Barzeh, sebelah timur laut Damaskus, antara Mujahidin melawan tentara kafir murtad Suriah, Jum’at (05/04/2013). Dalam pertempuran tersebut tentara rezim Bashar Assad meluncurkan roketnya ke Barzeh dan menewaskan lima orang dalam upayanya menyerang Mujahidin. Sementara itu, Mujahidin terus merangsek ibu kota Suriah, Damaskus. Allahu Akbar!

Dalam sebuah video amatir terlihat bagaimana tentara rezim murtad Assad menghancurkan dan membakar rumah. Terlihat seorang pria sedang melakukan evakuasi, menarik korban dari reruntuhan material bangunan.

Wilayah Barzeh dekat Esh el-Wirwar, terletak di pinggiran ibu kota Suriah, Damaskus dan menjadi salah satu tempat persembunyian rezim kafir murtad Syi’ah Alawiyah, Suriah. Mujahidin menjadikan tempat itu sebagai salah satu target penyerangan dengan mortir.

Salah satu observatorium Suriah yang berbasis di Inggris untuk Hak Asasi Manusia menegaskan rentetan peluru menghantam Barzeh dan menewaskan setidaknya satu orang dan beberapa lainnya luka-luka.

Sementara itu, Mujahidin telah mendirikan basis di distrik-distrik di pinggir Damaskus dan di pinggiran kota di timur laut dan selatan, dari mana mereka menembakkan mortir ke arah kota.

Dalam sebuah analisis dikatakan bahwa pada saat ini 80 % dari provinsi Deera, tempat awal Revolusi Suriah, dan wilayah Selatan sepenuhnya telah dikuasai oleh Mujahidin dan akan segera meluas hingga ke Damaskus. Allahu Akbar!

Nizar Abdel Qader, seorang analisis militer mengatakan, “Pertempuran Damaskus akan dimulai dari Deraa, terutama berkaitan dengan kegiatan pendirian kamp-kamp pelatihan militer di sisi Yordania dan di daerah perbatasan dengan jumlah 4.000 pasukan yang dipimpin Salibis AS”.


(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.net)