Wednesday, 4 May 2016

Syria kembali berdarah, ratusan terkorban


Serangan di Aleppo baru-baru ini.
SYRIA - Sejak Mac 2011, pergolakkan antara rakyat dan regim Bashar al-Assad di bumi Syria tidak pernah reda. Hingga kini dilaporkan ratusan ribu telah terkorban dan jutaan tercedera yang melibatkan semua peringkat umur dewasa mahupun kanak-kanak.
Sementara itu, dilaporkan lebih setengah daripada 12 juta rakyatnya telah menjadi pelarian dalam Syria mahupun di negara- negara jiran seperti Turki, Jordan, Lubnan malah hingga ke benua Eropah.
PERANG YANG MAKIN KOMPLEKS
Kini, konflik yang menjangkau enam tahun itu, menjadi makin parah dan kompleks, penglibatan campur tangan kuasa-kuasa besar seperti Rusia dan Iran yang berpihak kepada Bashar menyebabkan keadaan menjadi lebih rumit.
Lebih parah lagi, apabila kumpulan pejuang seperti kumpulan Negara Islam Iraq dan Jajahannya (ISIL) atau juga dikenali Negara Islam Iraq dan Syria (IS), Jabhan Nusrah, PYD (Kurdi), menjadi duri dalam daging sehingga melambatkan kemenangan perjuangan rakyat Syria.
Dalam pada itu, sejak November 2015, ratusan serangan udara dan darat daripada pihak regim tentera Syria dengan bantuan kuasa-kuasa besar telah mensasarkan bandar Aleppo, Idlib dan pinggiran kota Damaskus.
Sasaran serangan yang kononnya dikatakan untuk melumpuhkan dan menghapuskan pejuang penentang dan  IS, sebenarnya ia hanya ditujukan kepada tempat-tempat orang awam yang tidak berdosa.
Dilaporkan tidak kurang daripada 1,500 orang awam terkorban sejak beberapa bulan yang lalu. Dan sejak 23 April lalu, serangan meningkat dan berterusan serta mensasarkan bandar Aleppo, bandar yang terbesar yang masih didiami hampir 250,000 rakyat Syria.
RAKYAT MENJADI MANGSA
Memetik sumber-sumber berita rasmi antarabangsa seperti Observer dan Al-Jazeera serangan udara sejak seminggu lalu oleh tentera regim dan Rusia mensasarkan masjid, sekolah, tempat-tempat pertahanan awam, pejabat-pejabat NGO, perkhidmatan ambulans dan malah beberapa hospital awam.
Menurut Presiden Perbandaran Aleppo, Brita Hasan, dilaporkan setiap hari berlaku serangan kejam yang mengakibatkan ratusan rakyat yang tidak bersalah menjadi mangsa.
"Serangan minggu lalu telah mengakibatkan  tidak kurang 347 orang terkorban termasuk 76 darinya kanak-kanak dan 38 wanita," katanya petik laporan Al-Jazeera.
Jelasnya lagi, pihak tentera regim juga melakukan serangan dengan bom barel, serangan udara dan misil di banyak kawasan termasuklah di Hritan, Kaft Dael, Bab al-Haded dan kejiranan Kastelo, jalan menuju Aleppo.
"Selama beberapa minggu yang lalu pihak regim dibantu oleh Rusia melakukan 907 serangan roket, 207 bom barrel, 36 cluster bom, 6 bom phosphorous dan 63 peluru berpandu jarak dekat.
"Serangan-serangan  tersebut mensasarkan 517 kawasan kediaman, 25 pasar rakyat, 6 pusat perubatan dan 39 kawasan orang awam," ujarnya.
Sementara itu,serangan bom udara keatas beberapa pusat rawatan termasuk Hospital al- Quds di Aleppo pada 29 April lalu, telah mengorbankan Dr Muhammad Maaz, satu-satunya pakar kanak-kanak yang masih ada dan juga membunuh lebih 30 orang staf serta pesakit di Hospital yang dikendalikan oleh NGO Antarabangsa Doctors Without Border (MSF).
Oleh itu,sebagai umat Islam dimana jua berada, fakta kerakusan regim Bashar dan sekutu-sekutunya yang telah meratah kehormatan saudara-saudara  kita di Aleppo dengan pengeboman kejam wajib di kecam oleh seluruh masyarakat antarabangsa.
Untuk itu, melalui Biro Misi Kemanusiaan Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (Haluan) Malaysia yang prihatin dalam isu kekejaman di Syria sejak 2012 dengan penyaluran pelbagai bantuan di kem-kem pelarian di Turki, Jordan mahupun didalam Syria sekali lagi merayu dan mengajak masyarakat Malaysia terus prihatin dan menyertai bantuan kecemasan ini.
Sumbangan berbentuk kewangan dan penyebaran maklumat tentang kempen ini kepada rakan-rakan  yang lain amat dihargai dan diperlukan.Perkembangan terkini di Aleppo dan Syria boleh diikuti melalui Facebook 'Misi Kemanusiaan Haluan'.
"Pihak kami mengalu-alukan mana-mana badan kerajaan, swasta, surau, masjid dan  institusi pendidikan untuk menjemput pihak kami bagi berkongsi pengalaman dan memberi penerangan tentang isu kemanusiaan Syria," jelas Ketua Biro Kemanusiaan Haluan, Dr Baharuddin Suri.

Hampir 90,000 Kanak-Kanak Pelarian Mohon Suaka


Diterbitkan: Rabu, 4 Mei 2016 11:09 AM

BRUSSELS: Hampir 90,000 pelarian kanak-kanak dikatakan sedang mencari perlindungan di 28 negara sepanjang tahun lalu, demikian menurut Eurostat.
Laporan agensi statistik Kesatuan Eropah (EU) itu menyebut, kira-kira 88,300 kanak-kanak itu adalah pelarian negara yang bergolak dan berdepan masalah kemiskinan.
Dokumen itu menunjukkan lebih sejuta pelarian melarikan diri dari zon perang dan kemiskinan di Timur Tengah dan Afrika.  
"Golongan bawah umur meliputi satu pertiga daripada 1.2 juta permohonan suaka yang dikemukakan di EU pada tahun lalu. 
"Lebih 90 peratus budak merentasi Mediterranean secara berseorangan adalah lelaki dan lebih separuh daripada mereka berumur antara 16 dan 17 tahun," menurut laporan itu.    
Difahamkan, Sweden, Hungary dan Austria telah dikenal pasti sebagai destinasi utama golongan tersebut.
Setakat ini, pihak berkuasa Perancis dilaporkan telah memindahkan kumpulan pelarian di kem sementara utara ibu negara yang menempatkan lebih 1,000 migran. - AFP

Moscow, PBB bincang proses damai SyriaAP - SEORANG lelaki mendukung seorang kanak-kanak selepas serangan udara di Aleppo pada 28 April lalu.


MOSCOW – Usaha menyelamatkan gencatan senjata Syria tertumpu kepada Rusia semalam ketika bandar kedua terbesar di negara bergolak itu, Aleppo berdepan serangan baharu yang membunuh sekurang-kurangnya empat orang.
Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov dijadualkan berbincang dengan utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Staffan de Mistura di ibu kota Rusia, Moscow dalam usaha terakhir untuk menyelamatkan rundingan damai yang dicemari pertempuran sengit di sekitar Aleppo.
Perbincangan berprofil tinggi itu menyusul sehari selepas Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry menggunakan pengaruhnya untuk menghidupkan semula proses damai Syria yang tergendala.
Kerry berkata, situasi di Syria kini di luar kawalan dan amat membimbangkan selepas gencatan senjata dua bulan tajaan Washington dan Moscow kini terancam.
Sementara itu, pertempuran masih berterusan di Aleppo dan kawasan sekitarnya di mana 250 orang terbunuh dalam keganasan sejak seminggu lalu.
Bedilan roket pemberontak mengenai beberapa daerah yang dikuasai kerajaan Syria di Aleppo yang membunuh sekurang-kurangnya empat orang awam dan seorang kanak-kanak semalam, kata Kumpulan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria.
Agensi berita Syria, SANA melaporkan enam kematian dan 37 kecederaan akibat serangan tersebut. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0504&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz47fuXMCw9 
Hakcipta terpelihara 

Konflik Syria: Tiga terbunuh, 17 cedera dalam serangan hospital


DAMSYIK 3 Mei - Serangan terbaharu di Aleppo menyebabkan tiga wanita terbunuh manakala 17 yang lain cedera hari ini, kata media tempatan.
Menurut agensi berita SANA, serangan roket itu menyasarkan kawasan Hospital Al-Dabbeet dalam daerah Muhafaza.
Katanya, setakat ini, serangan roket yang didalangi kumpulan pemberontak di kawasan lain yang dikuasai pihak kerajaan telah membunuh 11 orang.-AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/konflik-syria-tiga-terbunuh-17-cedera-dalam-serangan-hospital-1.311369#sthash.Pk9ogoMR.dpuf

Aleppo jadi medan pertempuran


DAMSYIK 3 Mei – Pengeboman di utara bandar Aleppo tidak menunjukkan sebarang tanda akan tamat ketika pelbagai usaha dilakukan bagi melindungi kira-kira 400,000 penduduk Syria yang dipercayai masih berada di kawasan yang dikuasai kumpulan penentang.
Badan Pemantau Hak Asasi Sy­ria menyatakan, kumpulan penentang mengebom kawasan perumah­an al-Serryan dan al-Zahraa yang dikuasai tentera kerajaan hari ini, mengakibatkan empat kematian manakala 50 lagi penduduk cedera ketika tiada serangan udara dilancarkan di wilayah yang pernah dihuni dua juta penduduk tersebut.
Dalam kejadian berasing­an, kumpulan penentang Syria mengebom sebuah hospital di daerah Muhafaza di Aleppo yang dikuasai kerajaan, membunuh tiga orang yang mengakibatkan 17 yang lain cedera.
Portal Al Jazeera melaporkan, tentera Syria semalam melanjutkan gencatan senjata sebelah pihak di sekitar Damsyik dan kawasan berhampiran yang dikuasai penentang bagi tempoh 48 jam.
Pengumuman gencatan senjata itu dibuat ketika konvoi kemanusiaan menghantar bantuan kepada 12,000 keluarga yang terperangkap di kawasan yang dikepung kerajaan di tengah Syria.
Pertempuran di Aleppo me­ng­an­cam usaha rundingan damai pertama di Geneva antara wakil Presiden Syria, Bashar al-Assad dan kumpulan penentang yang dijangka disambung pada satu tarikh tidak dinyatakan selepas gagal pada bulan lalu.
Dalam perkembangan berkaitan di Geneva, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry berkata, beberapa cadangan bagi mengembalikan gencatan senjata sementara di Syria sedang dibincangkan.
“Kami semakin hampir untuk mencapai titik persefahaman, namun masih ada kerja perlu dibuat,’’ kata Kerry sebelum mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir.
Sementara itu, utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Syria, Staffan de Mistura mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov di Moscow hari ini bagi menye­lamatkan gencatan senjata tajaan Rusia dan AS tersebut yang dipersetujui Februari lalu. – AGENSI/AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aleppo-jadi-medan-pertempuran-1.311544#sthash.1LEiTzN7.dpuf

Syria kembali berdarah, ratusan terkorban


MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI
4 MEI 2016
Syria kembali berdarah, ratusan terkorban


Syria kembali berdarah, ratusan terkorban Serangan di Aleppo baru-baru ini.
SYRIA - Sejak Mac 2011, pergolakkan antara rakyat dan regim Bashar al-Assad di bumi Syria tidak pernah reda. Hingga kini dilaporkan ratusan ribu telah terkorban dan jutaan tercedera yang melibatkan semua peringkat umur dewasa mahupun kanak-kanak.

Sementara itu, dilaporkan lebih setengah daripada 12 juta rakyatnya telah menjadi pelarian dalam Syria mahupun di negara- negara jiran seperti Turki, Jordan, Lubnan malah hingga ke benua Eropah.

PERANG YANG MAKIN KOMPLEKS

Kini, konflik yang menjangkau enam tahun itu, menjadi makin parah dan kompleks, penglibatan campur tangan kuasa-kuasa besar seperti Rusia dan Iran yang berpihak kepada Bashar menyebabkan keadaan menjadi lebih rumit.

Lebih parah lagi, apabila kumpulan pejuang seperti kumpulan Negara Islam Iraq dan Jajahannya (ISIL) atau juga dikenali Negara Islam Iraq dan Syria (IS), Jabhan Nusrah, PYD (Kurdi), menjadi duri dalam daging sehingga melambatkan kemenangan perjuangan rakyat Syria.

Dalam pada itu, sejak November 2015, ratusan serangan udara dan darat daripada pihak regim tentera Syria dengan bantuan kuasa-kuasa besar telah mensasarkan bandar Aleppo, Idlib dan pinggiran kota Damaskus.

Sasaran serangan yang kononnya dikatakan untuk melumpuhkan dan menghapuskan pejuang penentang dan  IS, sebenarnya ia hanya ditujukan kepada tempat-tempat orang awam yang tidak berdosa.

Dilaporkan tidak kurang daripada 1,500 orang awam terkorban sejak beberapa bulan yang lalu. Dan sejak 23 April lalu, serangan meningkat dan berterusan serta mensasarkan bandar Aleppo, bandar yang terbesar yang masih didiami hampir 250,000 rakyat Syria.

RAKYAT MENJADI MANGSA

Memetik sumber-sumber berita rasmi antarabangsa seperti Observer dan Al-Jazeera serangan udara sejak seminggu lalu oleh tentera regim dan Rusia mensasarkan masjid, sekolah, tempat-tempat pertahanan awam, pejabat-pejabat NGO, perkhidmatan ambulans dan malah beberapa hospital awam.

Menurut Presiden Perbandaran Aleppo, Brita Hasan, dilaporkan setiap hari berlaku serangan kejam yang mengakibatkan ratusan rakyat yang tidak bersalah menjadi mangsa.

"Serangan minggu lalu telah mengakibatkan  tidak kurang 347 orang terkorban termasuk 76 darinya kanak-kanak dan 38 wanita," katanya petik laporan Al-Jazeera.

Jelasnya lagi, pihak tentera regim juga melakukan serangan dengan bom barel, serangan udara dan misil di banyak kawasan termasuklah di Hritan, Kaft Dael, Bab al-Haded dan kejiranan Kastelo, jalan menuju Aleppo.

"Selama beberapa minggu yang lalu pihak regim dibantu oleh Rusia melakukan 907 serangan roket, 207 bom barrel, 36 cluster bom, 6 bom phosphorous dan 63 peluru berpandu jarak dekat.

"Serangan-serangan  tersebut mensasarkan 517 kawasan kediaman, 25 pasar rakyat, 6 pusat perubatan dan 39 kawasan orang awam," ujarnya.

Sementara itu,serangan bom udara keatas beberapa pusat rawatan termasuk Hospital al- Quds di Aleppo pada 29 April lalu, telah mengorbankan Dr Muhammad Maaz, satu-satunya pakar kanak-kanak yang masih ada dan juga membunuh lebih 30 orang staf serta pesakit di Hospital yang dikendalikan oleh NGO Antarabangsa Doctors Without Border (MSF).

Oleh itu,sebagai umat Islam dimana jua berada, fakta kerakusan regim Bashar dan sekutu-sekutunya yang telah meratah kehormatan saudara-saudara  kita di Aleppo dengan pengeboman kejam wajib di kecam oleh seluruh masyarakat antarabangsa.

Untuk itu, melalui Biro Misi Kemanusiaan Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (Haluan) Malaysia yang prihatin dalam isu kekejaman di Syria sejak 2012 dengan penyaluran pelbagai bantuan di kem-kem pelarian di Turki, Jordan mahupun didalam Syria sekali lagi merayu dan mengajak masyarakat Malaysia terus prihatin dan menyertai bantuan kecemasan ini.

Sumbangan berbentuk kewangan dan penyebaran maklumat tentang kempen ini kepada rakan-rakan  yang lain amat dihargai dan diperlukan.Perkembangan terkini di Aleppo dan Syria boleh diikuti melalui Facebook 'Misi Kemanusiaan Haluan'.

"Pihak kami mengalu-alukan mana-mana badan kerajaan, swasta, surau, masjid dan  institusi pendidikan untuk menjemput pihak kami bagi berkongsi pengalaman dan memberi penerangan tentang isu kemanusiaan Syria," jelas Ketua Biro Kemanusiaan Haluan, Dr Baharuddin Suri.