Thursday, 23 May 2013

MISI PERTAHANKAN QUSAIR, HOMSSehingga saat ini (jam 6.20 petang waktu Syria), mujahidin masih dapat mempertahankan kota Qusair walaupun diasak hebat oleh rejim dan Hizbolla.

Jika sekiranya ia terus berlaku, ini akibatnya :

1) Secara automatik Basyar yang berada di Dimasyq tidak dapat untuk ke utara Homs kerana kota Qusair masih dikuasai mujahidin.

2) Basyar tidak akan boleh ke Selatan kerana mujahidin telah menguasai Selatan Dara'a. 

3) Basyar juga tidak boleh lari ke timur kerana Al-Raqqah dan Deir Azzour telah dikuasai oleh mujahidin.

Maka apa pilihan Basyar?

syria

BERITA TERKINI:
- FSA maju di Qusair. Mereka memusnahkan beberapa kereta kebal dan menghantar panggilan kecemasan kepada dunia untuk menyelamatkan al-Qusair dari Hisbulat yang mengepung mereka. Hisbulat akan menyerang bila-bila masa saja mulai sekarang.
- Imej satelit Amerika Syarikat yang terdedah menunjukkan beribu-ribu pejuang Hisbulat bergerak ke arah kampung Al-Qusair dan mengepung dengan kenderaan berat. Jurucakap Amerika Syarikat berkata beliau bimbang dengan pembunuhan beramai-ramai yang akan berlaku di Al-Qusair tidak lama lagi sekiranya Hisbulat tidak membatalkan serangan. 25 ribu nyawa berada dalam bahaya!

-AlJazeera.

TERKINISebahagian daripada mujahidin sedang memasuki sempadan kota Qusair dalam usaha mempertahankan kota tersebut daripada dirampas rejim.

"Kami bersumpah akan memastikan kota Qusair ini dipertahankan sehingga ke titisan darah kami yang terakhir.."

MISI PERTAHANKAN KOTA QUSAIRSebagaimana yang telah kami laporkan sebelum ini, sejak beberapa hari yang lalu berlaku pertempuran yang sengit di Qusair, Homs. Rejim melancarkan serangan berskala besar untuk merampas kota ini daripada mujahidin yang telah berjaya menguasai dan bertahan di kawasan ini hampir 2 tahun lamanya.

Rejim semakin terdesak menyebabkan mereka memerlukan bantuan dari Hizbolla yang menguasai selatan Lubnan untuk masuk ke dalam Syria. Basyar sendiri mengakui bahawa Qusair merupakan peperangan utama di Syria berbanding kawasan lain.

Kota Qusair amat penting bagi survival rejim dan pakatannya. Antara sebabnya ialah :

1) Jika rejim tidak dapat menguasai kembali Qusair, bantuan Hizbolla untuk ke Syria akan terbantut.

2) Kota Qusair amat penting buat rejim kerana ia menghubungkan laluan dari Dimasyq Tartus dan Lattakia yang majoriti penduduknya adalah Syiah.

3) Kota ini sangat penting kerana penguasaan seluruh negeri Homs bergantung kepada penguasaan ke atas kota Qusair

Dan mujahidin telah bersumpah dan berjanji akan mempertahankan kota Qusair ini sehingga ke titisan darah yang terakhir. Doakan mereka.
 

SELAMAT PAGI SYRIARibuan mujahidin Syria mula memasuki kota Qusair, Homs dalam misi mempertahankan kota tersebut daripada serangan rejim dan pakatannya dalam skala besar.

Moga pagi yang indah ini menjadi permulaan kemenangan buat mereka. Insya-Allah.

DOAKAN MEREKASebahagian mujahidin daripada briged Ahrar Sham bergerak menuju medan jihad pada malam semalam dalam misi mujahidin mempertahankan kota Qusair, Homs.

Jangan pernah lupa mereka di dalam doa kita semua.

Amnesty Internasional : Pemerintahan Dunia Diam Atas Kejahatan BasharNew York, (voa-islam.com) Lembaga pegiat hak asasi manusia, Amnesty International, mengecam pemerintahan negara-negara di dunia yang tidak melakukan intervensi dalam situasi darurat seperti di Suriah dengan alasan kedaulatan negara.
Dalam laporan tahunannya, Amnesty juga mengecam para pemimpin dunia karena lebih mementingkan kontrol imigrasi dibandingkan hak asasi.
Amnesty mengkritik PBB yang menurut mereka sebut sebagai ketidaktanggapan atau pembiaran  terhadap pelanggaran hak-hak asasi manusia. Di mana di Suriah terjadi penyiksaan yang sangat luar biasa, dan terjadi kejahatan perang yang dijalankan oleh pemerintah Suriah dibawah Bashar al-Assad.
Menurut Amnesty Internsional sepanjang perang yang terjadi di Suriah telah terjadi penyiksaan secara brutal dan kejam serta sangat biadab, terutama yang dilakukan oleh pasukan rezim Bashar al-Assad.
"Selama dua tahun, militer dan pasukan keamanan Suriah melakukan serangan keji dan menangkap, menyiksa serta membunuh orang-orang yang mereka tuduh mendukung pemberontak," kata Sekjen Amnesty, Salil Shetty.
Kegagalan Dewan Keamanan PBB untuk bertindak ini akibat sikap Rusia dan Cina yang selalu menolak dilancarkan intervensi guna mengakhiri kekejian yang dilakukan Bashar al-Assad, sebagai penghormatan terhadap kedaulatan negara Suriah, tambahnya.
"Ide bahwa tidak ada negara atau komunitas internasional yang harus bertindak cepat untuk melindungi rakyat sipil ketika pemerintah dan pasukan keamanan sebuah negara menyerang rakyat mereka sendiri kecuali mereka mendapat imbalan, sungguh tidak bisa diterima," kata Shetty.
Sebuah tragedi kemanusiaan yang sangat luar biasa, di mana ribuan rakyat sipil dibantai oleh pasukan pemerintah, yang seharusnya melindungi rakyatnya. Namun, sampai hari ini tidak negara yang berani melangkah menghentikan kekejaman dan kekejian  Bashar al-Assad
Sementara itu, jumlah korban yang tewas akibat perang di  Suriah, jumlah sudah mencapai 350.000 ribu jiwa, dan jutaan lainnya yang menjadi pengungsi di Turki dan Jordan. af/hh