Friday, 6 May 2016

Lebih 70 terkorban pertempuran di Syria


Lebih 70 terkorban pertempuran di Syria
Gambar yang diedarkan oleh Agensi Berita Arab Syria (SANA) semalam menunjukkan sebuah kereta terbakar di kawasan letupan bom sekitar Mukharram al-Fawqani, daerah Homs di tengah Syria yang mengorbankan 10 orang awam dan mencederakan 40 yang lain. - AFP
Beirut 6 Mei – Lebih 70 dilaporkan terbunuh dalam pertempuran antara tentera Syria dengan kumpulan militan Barisan Nusra di Aleppo, hari ini.
Badan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria memaklumkan, kejadian berlaku apabila Barisan Nusra melancarkan serangan terhadap tentera Syria di Kampung Khan Touman yang terletak berhampiran Lebuh Raya Damsyik-Aleppo.
Kumpulan militan itu kemudian menawan kampung berkenaan serta kawasan sekitarnya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/lebih-70-terkorban-pertempuran-di-syria-1.319052#sthash.0YrpY6z9.dpuf

Gencatan senjata 48 jam di Aleppo


syria
DAMSYIK 5 MEI - Gamabar fail AFP menunjukkan kerosakan yang berlaku di bandar ini akibta serangan bom yang berlaku pada minggu lepas. - AFP
DAMSYIK 5 Mei – Tentera Syria terpaksa akur dengan desakan Amerika Syarikat (AS) dan Rusia untuk menghentikan serangan ke atas bandar Aleppo menerusi satu perjanjian senjata sementara yang berkuatkuasa bermula hari ini.
Menurut kenyataan tentera Syria, Damsyik akan mematuhi gencatan senjata selama dua hari itu selepas mencapai persetujuan dengan Washington dan Moscow.
“Gencatan selama 48 jam di Aleppo akan berkuatkuasa bermula 1 tengah hari waktu tempatan pada hari ini,” jelas kenyataan tersebut. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gencatan-senjata-48-jam-di-aleppo-1.315515#sthash.AbVqCndV.dpuf

Gencatan senjata dua hari di Aleppo


Seorang tentera Rusia dan tentera Syria bersama beberapa orang

Seorang tentera Rusia dan tentera Syria bersama beberapa orang penduduk menunggu ketibaan konvoi tentera Syria di perkampungan Kaoukab dekat bandar Hama, kelmarin. AFP
DAMSYIK 5 Mei – Selepas menerima tekanan daripada Rusia dan Amerika Syarikat (AS), tentera Syria yang sedang menggempur bandar Aleppo habis-habisan sejak lebih 10 hari lalu, akhirnya bersetuju menghormati gencatan senjata selama dua hari di bandar itu, berkuatkuasa hari ini.
Menurut kenyataan tentera Syria, Damsyik akan mematuhi gencatan senjata selama dua hari itu selepas mencapai persetujuan dengan Washington dan Moscow.
“Gencatan selama 48 jam di Aleppo akan berkuatkuasa bermula 1 tengah hari waktu tempatan hari ini,” jelas kenyataan tersebut.
Sementara itu, pertempuran dilaporkan masih meletus di Aleppo dan di sebuah kawasan di barat Damsyik.
“Kami mendapati secara keseluruhannya, keganasan semakin menurun di kedua-dua kawasan itu, walaupun terdapat laporan masih berlaku pertempuran di beberapa lokasi lain,” kata Setiausaha Negara AS, John Kerry.
Rusia dan AS mula bekerjasama sejak perjanjian gencatan senjata pada 27 Februari lalu di bandar Aleppo yang terbahagi kepada beberapa puak termasuk yang menyokong dan menentang kerajaan pimpinan Presiden Bashar al-Assad.
Minggu lepas, Rusia dilaporkan bersetuju terhadap syarat-syarat gencatan senjata di Latakia dan pinggir Damsyik, namun mahu kerajaan pimpinan Bashar dibenarkan menentang kumpulan Barisan Al-Nusra yang merupakan sekutu rangkaian milita al-Qaeda di Aleppo.
Pertempuran sengit, bagaimanapun dilaporkan masih berlarutan di sekitar bandar tersebut antara kumpulan pemberontak dengan tentera kerajaan.
Ketua Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria (SOHR) yang beribu pejabat di London, Rami Abdel Rahman menyifatkan pertempuran itu sebagai yang paling ganas di Aleppo dalam tempoh setahun.
Dalam pada itu, agensi berita Syria, SANA melaporkan, tiga orang awam terbunuh dalam beberapa siri serangan roket di bahagian barat Aleppo dalam tempoh beberapa hari lalu.
Wakil AFP di Aleppo pula memberitahu bahawa pesawat milik tentera Syria melancarkan beberapa serangan terhadap kumpulan pemberontak di timur Aleppo.
Serangan di selatan Ghouta, berhampiran Damsyik itu dibuat selepas tempoh penggantungan sementara gencatan senjata di kawasan itu selama satu malam, tamat. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gencatan-senjata-dua-hari-di-aleppo-1.317983#sthash.wg0rMb8F.dpuf