Wednesday, 29 January 2014

syria berdarah ·

1 Dari 55.000 Photo bukti kejahatan kemanusiaan yang dilakukan oleh Basyar Asad dan sekutunya.

Sekitar 220 jenazah dibantai oleh tentara Syiah Basyar .

(Yang belum terungkap jauh lebih dahsyat)
http://www.aa.com.tr/ar/headline/280299
 

KASIHNYA SEORANG IBU Beliau menangis sambil memegang anaknya yang cedera setibanya di sebuah hospital di bandar utara Aleppo.

Antara mangsa pembunuhan regim bashar assad. INILAH SURIAH !

syria berdarah

The Syrian regime in Geneva II

ALEPPO, SYRIA Kesedihan, apabila kalam sucinya rosak akibat serangan.

kesakitan ini akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak!!!

Antara mangsa pembunuhan regim bashar assad. INILAH SURIAH !

syria berdarah

Berita | 2 Korban terbaru di Kem Yarmouk 

28 Jan, Syria - 2 Korban terbaru iaitu seorang warga emas berusia 60 tahun dan bayi berusia 25 hari mati akibat kebuluran di Kem Yarmouk. 

Situasi di sana semakin meruncing dengan keengganan pihak Bashar Assad memberikan kebenaran untuk bantuan kemanusiaan masuk dan kem ini masih dikepung. [AKA] 

sumber: IKRAM for SYRIA • i4s
#aqsasyarif #shitaaemergencyrelief #SaveYarmoukCamp
***
Langgan 'Newsletter' kami di sini: http://goo.gl/CrSr6o

syria

Persatuan Medikal Aleppo telah mengenal pasti jasad seorang wanita yang tidak sempurna berusia 28 tahun bernama Basema Dali bersama bayi yang belum sempat Beliau lahirkan yang masih di dalam tubuhnya. Bakal penghuni Jannah ini (Biiznillah) telah dihentam bedilan bom daripada Regim bertopengkan Iblis. Sungguh tiada perkataan dapat di samakan dengan perilaku Regim angkuh ini.

Oh Ummahku, bangkitlah daripada lenamu yang panjang. Perhatikan tanda-tanda ini. Allah sedang berkata-kata kepada kita. Sampai bila mahu kita palingkan wajah kita daripada melihat kezaliman Kuffar.

Semoga Allah mengampuni dosa-dosa kita dan Semoga Allah merahmatimu dan melimpahkan pertolongan kepadamu.

#SyriaWarCrimes #23Jan2014 #
 

syria

Raed Fares, the media director for Kafranbel (well known for it's famous messages & images) was shot twice in an attempted assassination. Doctors who operated on him have said he is now stable, although he has lost a lot of blood. We pray for his swift recovery.

Rundingan damai Syria berdepan kebuntuan


Beberapa penduduk mengangkat mayat seorang penduduk yang terbunuh dalam pertempuran antara penentang kerajaan dan tentera Bassar al-Assad di penempatan Tariq al-Bab, Aleppo, kelmarin. - REUTERS
GENEVA 28 Jan. - Rundingan damai Syria dijangka diteruskan, di sini hari ini, walaupun berdepan kebuntuan setelah kedua-dua pihak terbabit tidak mencapai sebarang penyelesaian berhubung isu pearlihan kuasa pentadbiran Presiden, Bashar al-Assad.
Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Lakhdar Brahimi mengaku rundingan yang berakhir semalam tidak membuahkan sebarang hasil.
Bagaimanapun, beliau berkata, kedua-dua pihak akan bertemu sekali lagi, hari ini dalam cubaan untuk membincangkan isu-isu politik.
''Esok (hari ini) kami akan mengeluarkan satu kenyataan Geneva. Kemudian kami akan memutuskan bagaimana untuk meneruskan rundingan melibatkan pelbagai elemen,'' katanya merujuk kepada satu perkara yang dipersetujui oleh kuasa dunia pada 2012 melibatkan pembentukan kerajaan peralihan di Syria.
Ketika ditanya tentang kelembapan usaha damai itu, beliau berkata, ia bergerak berdasarkan situasi dan kehendak pihak-pihak terbabit.
Sesi rundingan semalam hanya berakhir dengan cepat, selepas wakil kerajaan Syria menetapkan tidak mahu membincangkan tentang peralihan kuasa, dan perkara tersebut tidak diterima oleh wakil penentang kerajaan.
Anggota delegasi kerajaan Syria, Buthaina Shaaban berkata, kerajaan menawarkan prinsip politik yang dijangka tidak akan ditolak oleh rakyat Syria, termasuk melindungi kedaulatan negara, memelihara institusi negara dan menghentikan ancaman daripada kumpulan 'penentang'.
''Kami terkejut kenyataan asas tersebut ditolak oleh delegasi penentang kerajaan,'' katanya.
Wakil delegasi penentang kerajaan, Rima Fleihan pula berkata, perbincangan yang diadakan tidak berjalan secara membina kerana wakil kerajaan cuba menggunakan strategi bagi mengelak membincangkan isu utama dengan menyentuh isu keganasan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140129/lu_06/Rundingan-damai-Syria-berdepan-kebuntuan#ixzz2rjkeKJyZ
© Utusan Melayu (M) Bhd