Saturday, 4 October 2014

Doktor wanita antara 22 rakyat Malaysia dilapor terbabit militan IS di Syria

04/10/2014 9:04pm

KUALA LUMPUR - Polis mengesahkan dua wanita dan dua lelaki adalah antara 22 rakyat Malaysia yang berada di Syria dipercayai terbabit dengan kumpulan militan Negara Islam (IS).

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pencegahan Keganasan, Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayub Khan Mydin Pitchay berkata, berdasarkan maklumat risikan, dua daripada mereka merupakan pasangan berusia 23 dan 29 tahun berasal dari Selangor dan Terengganu.

Beliau berkata, seorang lagi wanita rakyat Malaysia yang terbabit merupakan seorang doktor berusia 26 tahun yang berkahwin dengan anggota kumpulan militan IS.

"Sementara seorang lagi merupakan lelaki Malaysia berusia 35 tahun yang ke Syria bersama isterinya yang berumur 46 tahun, seorang warganegara asing," katanya.

Mengulas mengenai kenyataan doktor wanita itu melalui Facebook ‘Diary of a Muhajirah’ yang cuba mempengaruhi wanita tempatan menyertai militan IS, Ayub Khan berkata, kenyataan itu adalah membimbangkan, memandangkan pengaruh melalui laman sosial adalah terlalu kuat. - BernamaArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1004&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_25.htm#ixzz3FBvrPHvZ
Hakcipta terpelihara 

Assad muncul tunai solat Aidiladha

BEIRUT: Presiden Syria, Bashar Assad membuat penampilan di khalayak umum hari ini apabila bersama rakyat menunaikan solat Hari Raya Aidiladha di sebuah masjid di Damsyik, hari ini.
Stesen televisyen Syria menayangkan video Assad bersembahyang di Masjid al-Numan Bin Bashir bersama pegawai kanan kerajaan dan Mufti Besar Syria, Ahmad Badreddine Hassoun.
Kebanyakan umat Islam di seluruh dunia menyambut Aidiladha hari ini dengan mengumumkan cuti selama tiga hari.
Assad amat jarang muncul di khalayak awam sejak tercetusnya perang saudara di negara berkenaan yang didakwa aktivis mengorbankan lebih 190,000 nyawa rakyat negara itu.
Kali terakhir Assad muncul pada Julai lalu ketika menyertai umat Islam menunaikan solat Hari Raya Aidilfitri. - AP