Saturday, 5 October 2013

Rakyat Syria berkongsi gua untuk menghindari serangan bom barbar rejim Assad.

Rakyat Syria berkongsi gua untuk menghindari serangan bom barbar rejim Assad.

Abu Khalid, yang tinggal di Jabal Akrad, di daerah pinggiran Lattakia. Dia menceritakan bahawa dia telah membawa seluruh anggota keluarganya untuk menetap di gua akibat serangan yang dilakukan rejjm Assad yang tak pernah berhenti setiap hari.

"Saya ingin melindungi anak-anak saya dari serangan tentara rejim, kerana itu saya membawa mereka
menetap di gua. Namun disini kami tidak mempunyai apa-apa, di dalam gua dengan suasana sangat dingin, tidak ada cahaya, kami tidak mempunyai lagi makanan dan bahkan kami tidak mendapat bekalan air. Di dalam satu gua biasanya terdapat 14 orang atau bahkan lebih dari itu."

Banyak warga Syria yang terpaksa berkongsi penempatan di gua atau bangunan-bangunan lama peninggalan zaman romawi dan kawasan rumah bawah tanah, mereka terpaksa membawa anak-anak mereka berkongsi penempatan kerana mereka tidak tahu lagi tempat yang aman bagi anak-anak mereka.
 

Peswat tempur rejim Assad telah menyerang Yaboroud di kawasan pinggir Syria

Peswat tempur rejim Assad telah menyerang Yaboroud di kawasan pinggir Syria . Serangan yang dilancarkan lebih daripada 10 kali itu mensasarkan bandar yang didiami masyarakat dan orang awam.


LINK ASAL : http://youtu.be/uwN9EG4ppMQ
 

Allah Akbar, semoga Allah membantu muslimah di sana.

Rambut adalah mahkota yang amat bernilai dan merupakan aset kecantikan yang penting bagi setiap wanita. Namun, terdapat juga wanita yang gembira menjadikan rambut mereka sebagai daya tarikan serta bermegah di hadapan orang lain. Namun, bagi wanita Syria situasi adalah berbeza. Mereka yang amat menjaga aurat kadangkala terpaksa menjual rambut mereka bukan untuk berhibur, tetapi untuk memperoleh sedikit wang bagi meneruskan kehidupan serta membeli makanan. Allah Akbar, semoga Allah membantu muslimah di sana.

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR 
Syrian network for human rights documented 74 victims, Friday 4/10/2013 all across Syria, including 17 children, 4 ladies, 2 tortured to death, and 32 FSA.

======================================
Hasaka 10 victims including 6 children and 1 lady, killed because of shelling on Thiab village by PPK
======================================
Mother and her tow girl children slaughtered by government's troops in Qabo area on their way to Lebanon two days ago where they were missing, their bodies found today in Military hospital in Homs
http://goo.gl/LHancZ
======================================

Damascus and countryside: 18 victims
Daraa: 15 victims
Hasaka: 10 victims
Hama: 6 victims
Idlib: 4 victims
Aleppo: 10 victims
Homs: 2 victims
Dier ez-Zoor: 8 victims
Qunaitra : 1 victim

Lihatlah buruknya akhlak 'Mafia Basyar'.

Ya Allah

Lihatlah buruknya akhlak 'Mafia Basyar'. Mereka langsung tidak beri peluang pada orang-orang jahat diluar sana. Dimana ada peluang melakukan kejahatan, merekalah yang terlebih dahulu melakukannya dan apa sahaja akhlak yang jahat dan buruk, merekalah yang sapu terlebih dahulu.

Namakan sahaja, membunuh, merogol, meropmpak, menyiksa, membakar, mengambil dadah, dan lain-lain telah pun mereka lakukan.

FSA menemui dadah dan wain di sebuah bangunan tentera milik Assad selepas mereka berjaya mengambil alih kekuasaan kawasan itu.

La Illa Ha Illa Allah.


LINK ASAL : http://youtu.be/IW4tvl7xa44
 

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم "يايلا داغي" للاجئين السوريين بولاية هاتاي جنوب تركيا.

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية
وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ارتفاع عدد الشهداء اليوم السبت 5-10-2013 حتى الآن إلى (25) شهيداً في محافظات سورية مختلفة بينهم 5 اطفال و 12 شهيدا من الجيش الحر .

Ya Ayyuhal Muslim...

Ya Ayyuhal Muslim...
Saksikanlah!!!
sebuah video (semoga menyentuh hati antum)
-------------------------------
derap langkah perjuangan mujahidin berperang "lillahi ta'ala, berjuang demi islam, demi kemuliaan ummat, hingga syahid (insyaAllah) menjemput. mari kita berdo'a untuk mereka yang senantiasa istiqomah berjuang untuk ummat ini dalam setap do'a kita. semoga kitapun bisa menyusul mereka berjihad disana. Aaminn
-------------------------
Share agar saudara - saudari kita yang lain mendapat informasi ini. Jazakallah

Link, http://www.youtube.com/watch?v=t6NtXC7zPkw
 

Allahu'akbar

Allahu'akbar , sebuah rekaman disaat mujahidin menghancurkan tank-tank milik tentara rezim bashar assad di daerah pinggiran damaskus. insyaAllah kemenangan itu akan segera datang, 

Link : http://youtu.be/ftSXi-jiSeg
 

syria berdarah

der al zor - Terjadi pertempuran hebat antara FSA dan tentara Taghut Bashar Assad dalam upaya pendudukan wilayah yang telah dikuasai mujahidin, dan rezim bashar meledakkan masjid al othman dan rumah - rumah penduduk.

sementara itu dibeberapa wilayah lain seperti pinggran damaskus, homs dan allepo, Rezim Taghut Assad melakukan pemboman dengan menggunakan meriam dan pesawat tempur. dilaporkan bahwa terjadi pertempuran antara FSA dan tentara rezim diwilayah ini.

Sumber : Al Jazeera
-----------------------------
follow @SCindonesia (twitter)
 

Kami mencintai rasa aman kami mencintai kedamaian

Kami mencintai rasa aman kami mencintai kedamaian. Namun apa yang harus kami lakukan, kami terpaksa berperang demi mempertahankan agama, keluarga dan negara dari kekejaman rezim Syiah Nushairiyah Assad. Hasbunallh wa Ni'mal Wakiil.

Dara'a, Syria (Perkembangan Terbaru #1)Mujahiddin terus maju ke utara dan menyerang kawasan Ezra. Jarak di antara Ezra dan Damsyik hanya 80KM sahaja lagi.

Lihat Peta

Z - mujahiddin telah mara dan menyerang Ezra
Y - serangan dan kepungan masih berlaku di Kherbet Ghanzalah
Tentera rejim yang berada di bandar Dara'a juga dikepung (hanya tinggal satu laluan sahaja lagi untuk mereka berundur atau menunggu bantuan).

Kronologi
1) Naima dan al-Ghariyyah dibebaskan pada bulan 3 lepas.
2) Dael, Alma, al-Harak dibebaskan pada bulan 4 lepas.
3) atau B - Busra al-Harir dan Nawa dibebaskan pada awal bulan 8 lepas
4) atau A- Atman dibebaskan pada pertengahan bulan 9 lepas

Secara ringkasnya, semua kawasan bulatan hijau dikuasai oleh mujahiddin. Walaupun kawasan ini dikuasai oleh mujahiddin, kawasan ini tidak terlepas dari serangan udara.
Manakala kawasan yang bulatan merah pula masih dikuasai oleh rejim laknat.

Ini adalah keadaan salah seorang saudara kita yang berada di dalam penjara Basyar syiah nusairi laknatulla

syria

Dari kiri
Ahmad Abu Issa - pemimpin Suqor al-Syam
Abdul Kadir Salleh - pemimpin Liwa' al-Tauhid
Zahran Alloush - pemimpin Jaish al- Islam

Hamzah al-Shishani pejuang ISIS yang datang jauh dari Chechnya mendapat syahid ketika bertempur di Latakia.

Hamzah al-Shishani pejuang ISIS yang datang jauh dari Chechnya mendapat syahid ketika bertempur di Latakia.

Terima kasih di atas pengorbanan mu. Syukur Alhamdulillah di atas segala rezeki pemberian Tuhan yang akan dikurniakan kepada para shuhada'

Bashar mungkin kekal presiden


Beirut: Presiden Syria Bashar al-Assad berkata, masih terlalu awal untuknya menyatakan pendirian sama ada akan bertanding semula untuk mempertahankan jawatanya tahun depan, tetapi tidak menolak menjadi presiden penggal ketiga.

“Segalanya akan lebih jelas dalam tempoh empat lima bulan akan datang kerana Syria mengalami perubahan pesat.


“Jika saya berasa penduduk Syria perlukan sama menjadi presiden lagi saya akan bertanding jawatan itu,” katanya.

Jika tidak, kata Bashar, dia akan berundur. Katanya, dia tidak melihat pendirian itu menimbulkan sebarang masalah kepada dirinya atau negara.


Bashar bercakap kepada wartawan sebuah stesen swasta Turki, Halk TV dan disiarkan semalam. Bashar menjadi Presiden Syria sejak 2000 selepas bapanya, Hafez al-Assad meninggal dunia. Mandat pemerintahan Bashar sepatutnya berakhir pada pertengahan tahun depan.


Dalam usaha menyelesaikan krisis di Syria, penentang Bashar menuntut dia berundur dan menyerahkan kuasa kepada kerajaan sementara sehingga pilihan raya baru diadakan. Bagaimanapun, Bashar menolak tuntutan itu. Di sebalik tekanan antarabangsa, Bashar masih mendapat sokongan daripada pelbagai pihak, termasuk Russia serta golongan minoriti Syria. Dalam temu bual dengan Halk TV itu, Bashar sekali lagi mengulang tuduhannya dengan mengaitkan pejuang asing - termasuk dari Turki - menjadi punca kemelut di Syria. Temubual disiarkan lewat Khamis lalu adalah kenyataan terbarunya kepada media asing selepas diancam serangan udara Amerika Syarikat berikutan penggunaan senjata kimia yang membunuh ribuan penduduk negara itu.

Bashar turut menggunakan temu bual itu untuk menyerang Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan dengan memberi amaran Ankara akan menerima padah jika terus membenarkan pejuang asing memasuki negara itu untuk menyerang Syria. - AP