Saturday, 23 May 2015

Tentera Bashar dituduh guna bom tong

 Tentera Bashar dituduh guna bom tong
- Gambar hiasan

ALEPPO - SYRIA. Tentera kerajaan didakwa menggunakan bom tong yang dilaporkan disasarkan ke sekolah, hospital, masjid dan pasar.
 
Sebuah video yang dimuatnaik ke laman video YouTube pada Rabu menunjukkan rakaman askar rejim menolak beberapa buah bom tong dari sebuah helikopter. 
 
Bom tong kebiasannya menggunakan tong dram yang diisi dengan bahan letupan dan serpihan besi bersama fius peledak dan sirip yang akan memandu bom tersebut jatuh ke sasaran.
 
Video tersebut yang dimuatnaik oleh pihak pembangkan, SMO bagaimanapun tidak dapat dipastikan kesahihannya, lapor CNN.
 
Dalam satu temuramah oleh BBC pada Februari, President Syria, Bashar al-Assad menafikan penggunaan bom tong oleh tenteranya.
 
Bagaimanapun, rakaman terbaru yang didakwa diperolehi dari helikopter tentera rejim yang ditembak jatuh membuktikan sebaliknya.
 
Awal bulan ini, kumpulan hak asasi kemanusiaan, Amnesty melaporkan bahawa tentera rejim menggunakan bom tong untuk membunuh dan mencederakan orang awam.
 
Laporan tersebut juga menyebut bahawa lebih 3,000 orang terbunuh di Aleppo disebabkan bom tong.
 
Sebuah resolusi yang dikeluarkan oleh Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada Februari 2014 melarang penggunaan senjata terlarang di kawasan penduduk yang ramai dan menghentikan serangan terhadap orang awam.
 
Rakaman dari SMO tersebut dilaporkan dirakam bulan ini di kawasan pergunungan Zawiya, Idlib.
 
Beberapa foto dan video yang menunjukkan sebuah helikopter terhempas juga didedahkan oleh SMO kepada media.

IS kuasai lintasan sempadan

IS kuasai lintasan sempadan
IS didakwa telah menguasai kawasan lintasan sempadan al-Waleed yang menghubungkan Syria dengan Iraq.

RIYADH - ARAB SAUDI. Kumpulan militan IS didakwa telah menguasai kawasan lintasan sempadan terakhir yang menghubungkan Syria dengan Iraq, menurut media tempatan, kelmarin.

Menurut laporan Al-Arabiya, saluran berita al-Arabiya melaporkan satu kebakaran tercetus di kawasan sempadan al-Waleed selepas tentera Iraq bertindak menyekat akses di laluan terbabit.

Langkah itu diambil selepas IS  semakin mara hingga menyebabkan tentera rejim Presiden Bashar al-Assad berundur dari wilayah Homs.

Sementara itu, jurucakap IS mengesahkan bahawa mereka telah menawan kawasan lintasan sempadan itu yang terletak kira-kira 240 kilometer dari Palmyra.

Selain itu, kumpulan militan tersebut turut menguasai lintasan sempadan yang menghubungkan wilayah Deir al-Zor di Syria dengan wilayah Anbar di Iraq.

Susulan itu, IS telah mengisytiharkan kawasan dikuasai mereka di wilayah tersebut sebagai 'lintasan sempadan khalifah'.

Dalam perkembangan berkaitan, IS dilaporkan telah mengetatkan cengkaman mereka di bandar purba Palmyra selepas berjaya menguasai pertahanan kerajaan Iraq di timur Ramadi.

Ia sekaligus memberi tamparan hebat kepada Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya yang didakwa gagal memerangi IS di kedua-dua negara terbabit berikutan operasi ketenteraan dilancarkan sejak beberapa bulan lalu masih tidak berjaya menyekat kemaraan IS di rantau berkenaan.

Dalam satu kenyataan lain, kumpulan pemerhati hak asasi manusia mendakwa IS telah menguasai lebih sebahagian wilayah di Syria.