Thursday, 13 February 2014

syria

syria

#syrianeedsyou

Serangan pada hari ini di الحيدرية, Aleppo. 

Hasbunallah wa nikmal wakiil. 

Dengarlah jeritan sang ayah, sambutlah ia dengan lakukan sesuatu!

https://www.youtube.com/watch?v=J7LV3CNBQcg

Maybank : Salam Suriah Resources
No. Akaun : 5645-5733-8496
E-mel: donation.mllfs@gmail.com
No. telefon : 03-41416732/013-2226057

Sila klik pada pautan berikut untuk borang sumbangan :
http://form.jotformpro.com/form/40387652728968

Ayuh, sebarkan kebajikan!

Gunakan #tag : #syrianeedsyou bagi sebarang kemaskini mengenai kempen ini.

"Demi Syria, untuk Ummah"

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented up to this moment of Wednesday 12-02-2014 the kill of (5) tortured to death by Government Forces in different Syrian Governorates .

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian Network for Human Rights documented up to this moment of Wednesday 12-02-2014 , the kill of (20) children by Government Forces in different Syrian Governorates

syria berdarah

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented on Wednesday 12-02-2014 the kill of (10) tortured to death by Government Forces in different Syrian Governorates .

syria berdarah

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR
Syrian network for human rights documented 156 victims killed by Syrian Government's Forces, Wednesday 12/2/2014 all across Syria, including 34 children, 10 ladies , and 10 tortured to death.
-----------------------
Aleppo: 85 victims
Daraa: 27 victims
Qunaitra: 15 victims
Damascus and countryside: 8 victims
Homs: 7 victims
Hama: 6 victims
Dier ez Zoor: 2 victims

syria

syria

Foto Global
KANAK-kanak Syria berbasikal di sepanjang jalan yang musnah teruk akibat peperangan yang berlaku di barat kota Syria. - FOTO AFP

Rundingan damai Syria gagal?

GENEVA 12 Feb. - Rundingan damai Syria yang sedang berlangsung di sini tidak menunjukkan sebarang kemajuan, semalam, sekali gus memberi amaran ia akan gagal ketika proses pemindahan orang awam dari kawasan yang ditawan pemberontak di bandar Homs ditangguhkan.
Kemajuan yang sedikit dalam rundingan damai itu agak jelas di sebalik rayuan Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Lakhdar Brahimi bagi menamatkan 'mimpi ngeri' rakyat Syria.
Pendamai veteran itu dilihat muram selepas sesi tiga jam mesyuarat, semalam yang menandakan rundingan bersemuka yang pertama antara kerajaan dan kumpulan penentang, bulan ini tidak mencapai banyak kemajuan.
"Permulaan (mesyuarat) minggu ini agak sukar, sama seperti mesyuarat pada minggu pertama. Kami tidak dapat mencapai banyak kemajuan,'' kata Brahimi kepada media.
Rundingan kali ini dijangka berakhir Jumaat ini. Bagaimanapun perbincangan itu yang bermula kelmarin dan sesi semalam tidak menunjukkan ia akan mencapai sebarang kemajuan, melainkan mengulangi kenyataan sebelum ini.
''Saya berpendapat Geneva berdasarkan keadaan semasa akan berakhir dengan kegagalan,'' kata Menteri Perdamaian Syria, Ali Haidar.
Jurucakap kumpulan penentang, Louay Safi pula berkata, mereka tidak akan 'melarikan diri' tetapi ketiadaan kemajuan. Adalah 'lebih jujur untuk menyatakan bahawa kami telah gagal'.
Sementara itu, operasi pemindahan kira-kira 3,000 orang awam yang terperangkap di bandar Homs dalam pertempuran, yang bermula sejak Jumaat lalu oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), setakat ini berjaya memindahkan seramai 1,132 orang. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140213/lu_05/Rundingan-damai-Syria-gagal#ixzz2t9IbHAlF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Proses pemindahan penduduk di bandar Homs diteruskan


Penduduk Syria berkumpul berhampiran kenderaan-kenderaan PBB sebelum mereka dipindahkan dalam satu operasi di bandar Homs, kelmarin. - AFP
DAMSYIK 13 Feb. - Proses mengeluarkan penduduk awam dan penghantaran bantuan kemanusiaan ke bandar Homs yang dikuasai kumpulan penentang kerajaan Syria bersambung semula semalam, ketika rundingan damai antara kedua-dua pihak di Geneva masih menemuikan jalan buntu.
Delegasi kerajaan Syria dan kumpulan pembangkang mengadakan pertemuan buat hari ketiga dalam pusingan kedua rundingan bagi mencari jalan menamatkan perang saudara di negara ini.
Namun, perbincangan itu menemukan kebuntuan apabila kerajaan enggan membincangkan pelan peralihan kuasa seperti yang dimahukan oleh kumpulan pembangkang.
Rundingan tersebut tidak memberi kesan positif dalam peperangan di Syria apabila Pertubuhan Pemantau Hak Asasi melaporkan purata sebanyak 236 kematian dilaporkan setiap hari sejak kedua-dua pihak memulakan perbincangan pada 22 Januari lalu, angka tertinggi sejak konflik perang saudara meletus hampir tiga tahun lalu.
Dalam pada itu, Gabenor Homs, Talal al-Barazi berkata, seramai 217 orang awam yang terperangkap dalam kawasan pertempuran, selamat dipindahkan dari bandar itu, sehari selepas bantuan kemanusiaan tertangguh.
"Operasi mengeluarkan orang awam berjalan dengan lancar," katanya.
Proses pemindahan yang dijalankan sejak Jumaat lalu, menjadikan lebih 1,400 daripada kira-kira 3,000 penduduk keluar dari bandar itu yang dikuasai kumpulan penentang selepas pihak terlibat bersetuju untuk membenarkan operasi kemanusiaan dilaksanakan.
Ketua operasi Pertubuhan Bulan Sabit Merah Syria, Khaled Erksousi berkata, pemindahan berkenaan dilakukan beberapa jam selepas 190 bungkusan makanan dan 4,700 peket tepung dibawa masuk ke Homs.
"Ada kanak-kanak di kawasan tersebut yang pertama kali melihat pisang dan situasi itu sangat menyedihkan.
"Malah situasi di situ menyebabkan pasukan sokongan psikologi kami perlu dirawat dari segi emosi mereka sebelum mereka menghulurkan bantuan kepada penduduk yang memerlukan," katanya.
Bagaimanapun pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyuarakan kebimbangan terhadap nasib kira-kira 336 penduduk lelaki berusia antara 15 dan 55 tahun yang ditahan oleh pihak keselamatan Syria sebaik-baik mereka keluar dari Homs.
Difahamkan, 111 daripada mereka telah dibebaskan baru-baru ini. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140214/lu_07/Proses-pemindahan-penduduk-di-bandar-Homs-diteruskan#ixzz2tErUP5ap
© Utusan Melayu (M) Bhd