Friday, 14 June 2013

Lebih 1,000 sertai bantahan di kedutaan Syria

Lebih 1,000 sertai bantahan di kedutaan Syria

KUALA LUMPUR: Lebih 1,000 umat Islam hari ini berarak dan berhimpun di hadapan kedutaan Syria, Kuala Lumpur bagi membantah kekejaman tentera regim Bashar Assad terhadap rakyat negara itu.

Bantahan anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia itu turut disertai wakil NGO Islam serta hak asasi manusia yang turut sama membantah kekejaman berterusan di negara bergolak itu.

Antaranya, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), NGO Muslim Care serta Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis).

Mengetuai bantahan itu Naib Presiden PAS Salahudin Ayub, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasrudin Hassan, Timbalannya Nik Mohd Abduh Nik Aziz, Ketua Penerangan Pemuda Riduan Mohd Nor dan pimpinan serta exco dewan itu yang lain.

Sebelum itu, mereka berarak hampir dua kilometer dari Masjid Tabung Haji menuju ke bangunan kedutaan sejurus selesai solat Jumaat bagi menunjukkan solidariti kepada rakyat Syria..

Biarpun cuaca ada ketikanya panas, para peserta himpunan aman itu tidak berganjak sementara menunggu enam wakil selesai menyerahkan memorandum kepada wakil kedutaan Syria.

Malah, turut kelihatan menyertai himpunan solidariti itu juga bukan hanya di kalangan rakyat Malaysia, tetapi juga beberapa rakyat Syria ada ketikanya mendominasi perhimpunan dengan slogan perjuangan mereka.

Sementara itu, pada sidang media yang diadakan sejurus selesai urusan penyerahan memorandum, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasrudin Hassan berkata kesal dengan tindakan kedutaan Syria yang enggan menerima memorandum yang diserahkan mereka.

Malah, delegasi mereka juga tidak dibenarkan masuk.

"Memorandum ini antara lainnya membantah kekejaman yang dilakukan kerajaan Syria terhadap penduduknya hampir tiga tahun. Kita juga tidak mendapat satu sumber maklumat yang jelas tentang apa yang sebenarnya berlaku di Syria. Malangnya, kita tidak dapat bertemu pada hari ini untuk emndapatkan gambaran sebenar.

"Tapi apa yang penting, banyak campur tangan dari kerajaan luar yang menyebabkan rakyat makin tertindas dan akhirnya menjadi pelarian. Justeru, kerajaan Syria perlu menolak campur tangan asing yang tidak membantu ke arah pendamain dan keamanan negara itu," tegas beliau.

Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Amidi Abdul Rahman, berkata tindakan kedutaan Syria yang enggan menerima memorandum bantahan itu menunjukkan sikap tidak demokratik negara itu dalam menangani isu sensitiviti semua pihak membabitkan rakyatnya sendiri.

Katanya, ia berbeza dengan sikap yang ditunjukkan kedutaan Turki di Malaysia yang turut menerima memorandum daripada delegasi berhubung pembinaan Taman Gezi, di Istanbul yang mewujudkan konflik di kalangan rakyat yang menyebabkan ribuan rakyat mengadakan protes ke jalan raya.

Tegas Amidi, berdasarkan pertemuan dengan wakil Turki tadi, delegasi itu dimaklumkan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, bertindak menemui para demonstran dan kemudiannya memulangkan isu taman tersebut ke mahkamah bagi memutuskan sama ada taman itu boleh dibina atau sebaliknya.

"Kami memuji sikap Perdana Menteri Turki yang sanggup turun berbincang dengan demonstran, bukan hanya mengadakan pembantaian semata-mata. Sayangnya, ia tidak berlaku di kedutaan Syria yang bukan sahaja tidak mahu menerima memorandum kami, tetapi tidak membenarkan kami masuk ke kedutaan," tegas beliau.

Sementara itu, peserta himpunan bersurai kira-kira jam 3.35 petang tadi dengan suasana aman.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/20034-lebih-1000-sertai-bantahan-di-kedutaan-syria

KUALA LUMPUR: Lebih 1,000 umat Islam hari ini berarak dan berhimpun di hadapan kedutaan Syria, Kuala Lumpur bagi membantah kekejaman tentera regim Bashar Assad terhadap rakyat negara itu.

Bantahan anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia itu turut disertai wakil NGO Islam serta hak asasi manusia yang turut sama membantah kekejaman berterusan di negara bergolak itu.

"Ya Allah... Ya Allah.. Ya Allah.."

Seorang anak kecil suriah menangis akibat rasa sakit yang tak tertahankan, sambil menangis ia terus mengatakan 
 "Ya Allah... Ya Allah.. Ya Allah.."

Anak kecil ini dan kakaknya terkena serangan bom barbar tentara Syiah di distrik Thafs, Daraa.Yaa Rahmaan... Wahai Allah yang Maha Penyayang.. kasihi dan sayangi anak-anak kami di Suriah.. lindungi mereka.. angkatlah rasa sakit dari tubuh mereka... 
Hanya kepada Engkau lah kami memohon dan meminta..Video: http://www.youtube.com/watch?v=Py3lA2J4pkg&feature=youtu.beSeorang anak kecil suriah menangis akibat rasa sakit yang tak tertahankan, sambil menangis ia terus mengatakan 
"Ya Allah... Ya Allah.. Ya Allah.."

Anak kecil ini dan kakaknya terkena serangan bom barbar tentara Syiah di distrik Thafs, Daraa.Yaa Rahmaan... Wahai Allah yang Maha Penyayang.. kasihi dan sayangi anak-anak kami di Suriah.. lindungi mereka.. angkatlah rasa sakit dari tubuh mereka...
Hanya kepada Engkau lah kami memohon dan meminta..Video: http://www.youtube.com/watch?v=Py3lA2J4pkg&feature=youtu.be

Imam Masjid Sheikh Masqsoud dipancung

Imam Masjid Sheikh Masqsoud dipancungPenduduk mengecam tindakan pembunuhan iman di Aleppo.
BEIRUT - Serangan di kejiranan Sheikh Masqsoud kelmarin terus memuncak apabila seorang imam, Sheikh Hassan Seifeddin dilaporkan dibunuh di bandar Aleppo, Syria.

Dipetik AFP, Sheikh Hassan Seifeddin merupakan imam di masjid Sheikh Masqsoud di kawasan utara Aleppo dipercayai dibunuh ketika  sedang mengimamkan solat.

Jenazahnya juga dipercayai dipancung sebelum diheret melalui jalan-jalan utama di bandar itu.

Agensi berita Sana melaporkan, Seifeddin dibunuh dan badannya dikerat manakala stesen televisyen rasmi Al-Ikhbariya pula melaporkan imam itu disembelih dan dipancung.

“Kepalanya diletakkan di atas menara Masjid Al-Hassan iaitu masjid yang sering dikunjunginya untuk memimpin solat,” menurut laporan itu.

Pihak berkuasa Syria menuduh Kumpulan Pembebasan Syria (FSA)  bertanggungjawab terhadap perbuatan itu kerana Seifeddin merupakan pemimpin pro-rejim Bashar Al Assad yang setia.

Namun, FSA mengecam tuduhan itu dan mengesahkan mereka tidak mempunyai kaitan dengan pembunuhan tersebut.

Awal bulan ini, seorang lagi ulama pro-rejim, Dr Mohammed Saeed Ramadan al-Bouti turut terbunuh dalam satu letupan di masjid dalam kejiranan Mazraa di Damsyik.

AS tekad bantu Tentera Pembebasan Syria

AS tekad bantu Tentera Pembebasan SyriaTentera FSA mendesak AS supaya membekalkan senjata kepada mereka.
BEIRUT - Kumpulan Tentera Pembebasan Syria (FSA) semakin terdesak dengan meminta bantuan Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya untuk menyalurkan bantuan senjata dalam menghadapi serangan  sengit daripada tentera rejim yang turut dibantu oleh pergerakan Hizbollah.

AS sebelum ini menolak untuk berbuat demikian kerana khuatir bantuan itu gagal disalurkan dan akhirnya bekalan senjata tersebut akan jatuh ke tangan rejim Presiden Bashar al-Assad.

Namun dalam kenyataan terbaru, Presiden Barack Obama bersetuju membantu FSA berhadapan konflik tersebut tetapi tidak menjelaskan secara terperinci mengenai jenis bantuan yang akan diberikan.

Setiausaha Negaranya, John Kerry berkata, pihaknya sedang mempertimbangkan untuk memberi bantuan senjata tetapi tiada pengesahan buat masa ini.

Menurutnya, tentera AS juga sudah bersedia untuk dikerah membantu FSA di utara Aleppo sekiranya diarahkan untuk berbuat demikian.

“Kami sedang menumpukan usaha untuk membantu FSA. Kami juga sedang mencari jalan damai dalam menyelesaikan konflik ini kerana peperangan bukanlah jalan penyelesaian yang berkesan,” katanya kepada Reuters.

Sementara itu, media tempatan melaporkan,  kumpulan militan Jabhat al-Nusra berjaya menguasai Pangkalan Tentera Minnegh berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo di bandar barat laut, negara itu.

“Empat komander militan di pinggir bandar Aleppo, Harasta dan Douma turut terbunuh selepas sebuah helikopter tersasar serangan lalu menembak kumpulan berkenaan ketika sedang menyeberangi sempadan ke Aarsal,  Lubnan,“ memetik laporan itu.

Perbedaan antara kekejaman Zionis laknatullah dan rezim Assad selama 8 hari:

Perbedaan antara kekejaman Zionis laknatullah dan rezim Assad selama 8 hari:

Palestina: 163 syahid, di antaranya 40 anak-anak, 12 wanita dan 15 warga lanjut usia.

Syria : 817 syahid dan di antaranya puluhan anak-anak, wanita dan orang-orang lanjut usia..

inilah jumlah perbedaan pembunuhan yang dilakukan Zionis Israel dalam 8 hari, yang hanya dilakukan oleh rezim Assad selama 36 jam.

Betapa tegar, anak itu...

Dia sanggup untuk tidak merintih. Padahal peluru yang menembus daging itu, sangat panas.
karena logam timah itu bergesekan dengan udara dalam kecepatan tinggi. Apalagi bila dtembakkan dari jarak jauh. Konon mencapai 200-300 derajat celcius. 
Betapa tegar, anak itu...

.hanya di Syria.

Tidak ada lagi sayur dan buah-buahan segar..
Kini yang tertinggal hanya roti-roti yang terpaksa dijemur untuk dimakan..hanya di Syria.

Mujahidin Harakat Ahrar Al-Sham

Mujahidin Harakat Ahrar Al-Sham duduk-duduk di atas tank setelah berhasil merebut Pangkalan tank Morek di Hama 3 hari lalu.

Ketika tidak ada satupun negara yang mendukung persenjataan Mujahidin seperti dukungan sekutu Syiah terhadap Assad, maka Allah adalah sebaik-baik penyedia. Hasbunallah wanimalwakil...

93,000 maut di Syria


Geneva: Jumlah kematian akibat konflik Syria mencapai 93,000 hingga April lalu, kata pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pada masa sama, pejabat itu mengakui semalam bahawa angka berkenaan mungkin lebih tinggi membabitkan konflik yang masuk tahun ke-3.

Purata lebih 5,000 orang terbunuh setiap bulan sejak Julai tahun lalu dengan angka korban tertinggi di sekitar Damsyik dan Aleppo.

“Angka kematian yang tinggi ini disebabkan pembunuhan setiap bulan yang menunjukkan keadaan konflik makin buruk sejak tahun lalu,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB mengenai Hak Asasi Manusia (UNHCR), Navi Pillay.

Analisis itu berdasarkan lapan sumber maklumat, termasuk kerajaan Syria dan agensi Pemantau bagi Hak Asasi Manusia. - REUTERS

Guna budak jadi perisai


New York: Kerajaan dan penentang Syria dituduh menggunakan kanak-kanak sebagai pelindung dalam perang saudara negara itu.

Perkara itu dinyatakan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-moon dalam satu laporan semalam.
Menurutnya, kematian beribu-ribu kanak-kanak dalam perang saudara di negara itu tidak boleh diterima dan badan dunia itu tidak lagi boleh bertolak ansur.

Pejabat Perwakilan Khas PBB Mengenai Kanak-Kanak Dalam Konflik, Leila Zerrougui berkata, pihaknya menerima laporan yang boleh disahkan bahawa kanak-kanak Syria dibunuh atau cedera akibat pengeboman, ditembak oleh pennembak tepat, digunakan sebagai pelindung manusia atau mangsa taktik keganasan.


Dalam laporannya itu, Leila berkata, kanak-kanak lelaki semuda 10 tahun digunakan kumpulan bersenjata dalam pertempuran.


Menurutnya, ada bukti menunjukkan Tentera Pembebasan Syria, kumpulan penentang utama di negara itu, merekrut golongan muda kebanyakannnya berusia antara 15 hingga 17 tahun.

Leila juga berkata, tentera Presiden Bashar al-Assad pula melakukan keganasan seksual terhadap kanak-kanak lelaki bagi mendapatkan maklumat atau pengakuan. Mereka turut diseksa menggunakan renjatan elektrik.- AFP

Bertempur kuasai pangkalan utama tentera


Beirut: Pemberontak Syria bertempur dengan tentera rejim semalam bagi menguasai pangkalan utama tentera di wilayah tengah Hama selepas mengusir tentera keluar dari kawasan itu dan mencetuskan kebakaran, kata aktivis.

Pertempuran itu berlaku ketika Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendedahkan jumlah korban akibat perang saudara di negara itu sejak dua tahun lalu hampir mencecah 93,000 orang.


Didorong oleh kejayaan pertempuran darat, tentera rejim sedia untuk menguasai wilayah tengah, kawasan penting yang menghubungkan Damsyik dengan kubu kuat tentera rejim di pantai Mediterranean dan Aleppo di utara.

Susulan pertempuran waktu Subuh, pemberontak bertempur untuk menggulingkan penguasaan tentera Bashar di pangkalan tentera itu di utara bandar Morek yang merintangi lebuh raya utara selatan yang strategik menuju ke Aleppo. Menjelang tengah hari, tentera rejim mengebom pangkalan itu dan menghantar bantuan ketenteraan dalam cubaan untuk menguasai pangkalan utama itu, kata kumpulan pemerhati hak asasi kemanusiaan Syria yang berpangkalan di Britain. - Reuters

Aktivis: Pejuang Oposisi Rebut Jalur Pasokan Utama Militer Suriah di Hama

BEIRUT, LIBANON (voa-islam.com) - Pejuang oposisi Suriah hari Kamis (13/6/2013) merebut posisi utama militer Assad di provinsi tengah Hama, yang terletak di jalan yang menghubungkan Damaskus ke Aleppo di utara, para aktivis mengatakan Kamis.

Militer menanggapinya dengan mengerahkan kekuatan secara massal untuk mencoba merebut kembali posisi di Morek tersebut dan mulai membombardir wilayah itu, Observatorium Suriah untuk Hak Asasi Manusia menambahkan.

"Pejuang oposisi Suriah mengambil alih posisi militer pemerintah yang terletak di tepi utara desa Morek di utara provinsi Hama, merebut amunisi dan senjata dari militer setelah bentrokan sengit," kata observatorium yang berbasis di Inggris.

Kelompok itu mengatakan enam tentara tewas.

Direktur Observatorium Rami Abdel Rahman mengatakan posisi itu strategis dan penting karena terletak di jalan utama yang menghubungkan ibukota ke Aleppo, yang sebagian besar wilayahnya dikuasai pejuang oposisi.

Jalan tersebut merupakan rute pasokan utama militer ke Aleppo dan Khan Sheykhoun di provinsi barat laut Idlib. Wilayah ini juga mengarah ke Maaret al-Noman, dimana tentara rezim Assad telah berusaha untuk mengambil kembali dari tangan pejuang oposisi sejak direbut pada bulan Oktober lalu.
..Pejuang oposisi Suriah mengambil alih posisi militer pemerintah yang terletak di tepi utara desa Morek di utara provinsi Hama, merebut amunisi dan senjata dari militer setelah bentrokan sengit..
Pengambil alihan posisi Morek terjadi beberapa hari setelah media yang pro-rezim mengumumkan kampanye selanjutnya dari militer Suriah dan sekutu-sekutunya untuk merebut kembali Aleppo dari tangan pejuang oposisi.

Sementara itu, Observatorium juga melaporkan bombardir di Qaboun pinggiran timur laut dari Damaskus saat fajar, serta bentrokan sengit di tepi Barzeh di utara ibukota.

Pertempuran telah berkecamuk selama berpekan-pekan di Barzeh, yang sebagian besar berada di bawah kendali pejuang oposisi.

Setidaknya 90 orang tewas di seluruh Suriah pada Rabu.

PBB mengatakan pada hari Kamis bahwa lebih dari 93.000 orang - di antaranya 6.500 anak - telah tewas dalam hampir 27 bulan konflik Suriah.
Observatorium, yang laporannya bergantung pada jaringan luas aktivis, dokter dan pengacara, menempatkan angka 94.000 korban jiwa dalam konflik yang dimulai dari protes damai menentang kekuasaan lama keluarga Bashar Al-Assad dan berubah menjadi perang saudara menyusul penanganan sangat brutal rezim Bamaskus terhadap demonstran. (an/tds)

Taftanaz - Aleppo

Taftanaz - Aleppo

Laporan dan wawancara dengan Mujahidin Jabhah Nusrah, Abthal Islami dan Katibah Nasrah setelah pembebasan Bandara militer Rezim di Taftanaz.

--------------------------
Terjemahan:


"Assalamualaykum akhi, bagaimana laporan terkini dari medan jihad?"

Mujahid Abthal Islami : Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. pada awalnya kami menemui beberapa kesulitan namun dengan pertolongan Allah dan kesungguhan saudara-saudara mujahdin kami telah berhasil memerdekakan bandara militer rezim dan insya Allah kami akan menuju istana Basyar dan akan membebaskan seluruh tanah Suriah dengan izin Allah. 

"Alhamdulillah, bagaimana perasaan Anda setelah memerdekakan bandara militer rezim?"

Mujahid Abthal Islami: Alhamdulillah, segala Puji bagi Allah Tuhan semesta Alam insya Allah akan segera kembali ke rumah wanita-wanita dan anak-anak kami dengan selamat, amin.. mereka akan kembali segera insya Allah setelah para teroris yang menyerang anak-anak dan rumah kami dengan roket itu hancur, insya Allah wanita dan anak-anak kami akan segera kembali ke rumah. Alhamdulillah! Allahu AKbar!!

"Bagaimana ma'rakah(pertempuran) tadi akhi?"

Mujahid Jabhah Nusrah (J.N):
Alhamdulillah, pada awalnya sedikit ada kesulitan karna tentara rezim terus maju namun dengan pertolongan Allah kami dapat mengambil alih bangunan 

"Bagaimana perasaan Anda akhi sesudah selesai ma'rakah"

Mujahid J.N :
Alhamdulillah, demi Allah yang Maha Agung kami sangat bahagia dan ini semua dengan pertolongan Allah. Kemenangan ini bukan karena para mujahidin dan senjata-senjata kami. tapi ini Demi Allah, ini semua karena Allah mengirimkan tentara-tentara-Nya untuk menolong kami. 

Relawan tersebut meperlihatkan bangunan bandara militer rezim yang berhasil diambil alih oleh para sniper mujahidin dari tangan rezim.

"Bagaimana perasaan akhi sesudah ma'rakah?"

Mujahidin Harakah islamiyah: Alhamdulillah kami sangat bahagia akhi, kami merasa seluruh dunia juga bergembira bersama kami insya Allah

"Sesudah ini mujahidin akan menuju kemana?"

Mujahidin H.I:
Insya Allah dengan izin-Nya kami akan segera menuju istana akhi

"Subhanallah, lihatlah betapa indahnya kegembiraan mujahidin sesudah berhasil memerdekakan bandara militer rezim"

"Dari katiba mana akhi?"

Mujahid Katibah Nasrah(KN): Saya dari Hulah, dari katibah(brigade) Nasrah

"Bagaiman perasaan Anda akhi?"

Mujahidin K.N: demi Allah akhi.. demi Allah insya Allah kemenangan telah dekat. demi Allah akhi, demi Allah yang Tiada Tuhan Selain-Nya saat mujahidin sedang bertempur kami merasakan kehadiran malaikat-malaikat turun ke bumi dan bertempur bersama kami.
 


Video: http://www.youtube.com/watch?v=F9hCar9zOQA&feature=youtu.be
Taftanaz - Aleppo

Laporan dan wawancara dengan Mujahidin Jabhah Nusrah, Abthal Islami dan Katibah Nasrah setelah pembebasan Bandara militer Rezim di Taftanaz.

--------------------------
Terjemahan:


"Assalamualaykum akhi, bagaimana laporan terkini dari medan jihad?"

Mujahid Abthal Islami : Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. pada awalnya kami menemui beberapa kesulitan namun dengan pertolongan Allah dan kesungguhan saudara-saudara mujahdin kami telah berhasil memerdekakan bandara militer rezim dan insya Allah kami akan menuju istana Basyar dan akan membebaskan seluruh tanah Suriah dengan izin Allah.

"Alhamdulillah, bagaimana perasaan Anda setelah memerdekakan bandara militer rezim?"

Mujahid Abthal Islami: Alhamdulillah, segala Puji bagi Allah Tuhan semesta Alam insya Allah akan segera kembali ke rumah wanita-wanita dan anak-anak kami dengan selamat, amin.. mereka akan kembali segera insya Allah setelah para teroris yang menyerang anak-anak dan rumah kami dengan roket itu hancur, insya Allah wanita dan anak-anak kami akan segera kembali ke rumah. Alhamdulillah! Allahu AKbar!!

"Bagaimana ma'rakah(pertempuran) tadi akhi?"

Mujahid Jabhah Nusrah (J.N):
Alhamdulillah, pada awalnya sedikit ada kesulitan karna tentara rezim terus maju namun dengan pertolongan Allah kami dapat mengambil alih bangunan

"Bagaimana perasaan Anda akhi sesudah selesai ma'rakah"

Mujahid J.N :
Alhamdulillah, demi Allah yang Maha Agung kami sangat bahagia dan ini semua dengan pertolongan Allah. Kemenangan ini bukan karena para mujahidin dan senjata-senjata kami. tapi ini Demi Allah, ini semua karena Allah mengirimkan tentara-tentara-Nya untuk menolong kami.

Relawan tersebut meperlihatkan bangunan bandara militer rezim yang berhasil diambil alih oleh para sniper mujahidin dari tangan rezim.

"Bagaimana perasaan akhi sesudah ma'rakah?"

Mujahidin Harakah islamiyah: Alhamdulillah kami sangat bahagia akhi, kami merasa seluruh dunia juga bergembira bersama kami insya Allah

"Sesudah ini mujahidin akan menuju kemana?"

Mujahidin H.I:
Insya Allah dengan izin-Nya kami akan segera menuju istana akhi

"Subhanallah, lihatlah betapa indahnya kegembiraan mujahidin sesudah berhasil memerdekakan bandara militer rezim"

"Dari katiba mana akhi?"

Mujahid Katibah Nasrah(KN): Saya dari Hulah, dari katibah(brigade) Nasrah

"Bagaiman perasaan Anda akhi?"

Mujahidin K.N: demi Allah akhi.. demi Allah insya Allah kemenangan telah dekat. demi Allah akhi, demi Allah yang Tiada Tuhan Selain-Nya saat mujahidin sedang bertempur kami merasakan kehadiran malaikat-malaikat turun ke bumi dan bertempur bersama kami.Video: http://www.youtube.com/watch?v=F9hCar9zOQA&feature=youtu.be

Desa Husseiniya sedang di serang secara barbar dan kejam oleh Rezim Syiah Assad dan tentara HisbulSyaithan!

Husseiniya, selatan wilayah Homs, 13-06-2013:

Desa Husseiniya sedang di serang secara barbar dan kejam oleh Rezim Syiah Assad dan tentara HisbulSyaithan! Mereka membunuh secara beramai-ramai sebuah keluarga, termasuk wanita dan anak-anak. Mereka turut membakar rumah-rumah warga dan ladang-ladang perkebunan. Banyak keluarga-keluarga dan korban luka di Al Qusair yang tadinya melarikan diri dari kekejaman tentara SYiah pergi mengungsi ke desa Husseiniya dan kini mereka terperangkap disana. Sejumlah besar keluarga di desa Husseiniya telah dibunuh tentara-tentara Syiah dengan ditembak dan disembelih menggunakan pisau.

Kami mendesak organisasi-organisasi Kemanusiaan untuk bertindak cepat dan memohon seluruh saudara muslim untuk membatu menyebarkan dan menyampaikan pesan ini. Jika mereka masih enggan dan menunda-nunda bantuan ke Syria, Surga akan dipenuhi anak-anak Syria yang tidak berdosa.