Sunday, 8 September 2013

Homs Syria Kota Khalid al Walid pada tahun 2013 dan 2010

FSA menembak dan menjatuhkan sebuah jet pejuang di bumi Idlib, Syria.

FSA menembak dan menjatuhkan sebuah jet pejuang di bumi Idlib, Syria.

Link Video : https://www.youtube.com/watch?v=JMZyT6ii54E
 

16 orang terbunuh dalam 'al kisa' di pinggir bandar damsyik

Berita hari ini : 
(cawangan berita bebas syria)
16 orang terbunuh dalam 'al kisa' di pinggir bandar damsyik selepas mafia basyar mengebom kawasan terpenting di mana rejim bashar meletakkan racun pada air minuman di pinggir bandar damsyik seperti 'jober-zamalka-arbee n' sementara FSA bertempur dengan mafia bashar di damsyik dan membunuh kebanyakan mereka. mafia bashar menggunakan misil2 (peluru) besar. terdapat banyak perang di malola iaitu bandar di pinggir damsyik. kebanyakan rakyat malola merupakan kristian. mereka menyatakan (FSA melindungi kristian di syria dan mafia bashar membunuh mereka dan mengebom mereka)


LINK ASAL : http://m.aljazeera.net/news/pages/c85de125-eb2c-49d5-aa94-cf10bf1a52e4
 

- Muhahideen baru sahaja menjatuhkan sebuah helikopter Rejim Basyar di Idlib .

Berita Hari Ini - Dari Syria Care Team di Syria - 

- Muhahideen baru sahaja menjatuhkan sebuah helikopter Rejim Basyar di Idlib .

- Mujahideen berjaya mengambil alih ( kawasan Kristien ), 
Ma'lulah.

- Rejim Syiah mencampurkan racun di dalam pembentungan air dan ke dalam air minuman di Timur Ghotah , tempat yang sama mereka menjatuhkan bom kimia sebelum ini .
 

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 99 victims, Saturday 7/9/2013 all across Syria, including 6 children and 4 ladies, 2 tortured to death, 1 media activist and 31 FSA

Damascus and countryside: 28 victims
Idlib: 26 victims
Daraa: 12 victims
Aleppo: 8 victims
Homs: 13 victims
Hama: 3 victims
Dier ez-Zoor: 7 victims

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة من مخيم دوميز للاجئين السوريين في إقليم كردستان العراق

syria berdarah

Assad regime is known for piling chemical weapons, some reports say they have 700 tons of such deadly weapons, and yesterday, president Obama displayed to the members of the congress a video showing the victims of Algoota massacre that took place on 21 August 2013. A hard proof that shows the use of such weapons against civilians.

And they are still reviewing and debating, and the people are still suffering.

Abu Malik atau Abu Talha Al-Almani. Seorang rapper terkenal dari Germany dengan nama Deso Dogg memeluk Islam kemudian turun ke Syria berjihad bersama-sama mujahiddin.

Abu Malik atau Abu Talha Al-Almani. Seorang rapper terkenal dari Germany dengan nama Deso Dogg memeluk Islam kemudian turun ke Syria berjihad bersama-sama mujahiddin. 

Antara videonya : http://bit.ly/15ceSyC
Status sebelum ini http://on.fb.me/1d4sZMc

Hidup mulia atau mati syahid

Russia ikrar terus bantu Syria


St Petersburg: Presiden Vladimir Putin berkata Russia akan terus membantu Syria walaupun jika ia diserang.

Bercakap dalam taklimat selepas Sidang Kemuncak G-20, Putin membuat penegasan bahawa Russia akan terus menyediakan bantuan kepada Damsyik. “Russia memang membekalkan senjata kepada Syria sejak sekian lama dan akan terus mengekalkan kerjasama ekonomi dengan negara itu,” katanya. Pada masa sama Putin berkata Russia bercadang meningkatkan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Syria selepas negara itu mengalami konflik sejak dua tahun lalu. Sebelum ini Russia berkata Moscow tidak bercadang terbabit dalam konflik berkenaan. - AP

Penyokong Bashar ugut tingkatkan serangan siber

SAN FRANCISCO - Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) mengulangi amarannya kelmarin bahawa sekumpulan penggodam yang setia kepada rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad akan memperhebatkan serangan siber.
Mereka dipercayai akan menyerang sistem internet media dan kerajaan di Amerika Syarikat (AS).
Menurut FBI, serangan tersebut ekoran kecenderungan AS untuk melancarkan serangan udara ke atas Syria.
Amaran itu dikeluarkan berdasarkan pesanan e-mel mengenainya yang diterima oleh beberapa rangkaian perniagaan di AS.
"Serangan itu didalangi kumpulan yang menamakan diri mereka Tentera Elektronik Syria," menurut FBI dalam satu kenyataan agensi berkenaan.
"Mereka handal dalam menggodam pelbagai rangkaian media seperti akhbar dalam talian dan stesen televisyen," tambah kenyataan tersebut.
Sebelum ini, laman web akhbar New York Times dan sebuah akaun Twitter Associated Press terpaksa ditutup selama beberapa jam selepas digodam kumpulan itu.
Seorang jurucakap FBI mengesahkan bahawa amaran itu adalah sahih tetapi beliau enggan menerangkan secara terperinci mengenainya. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0908&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2eGBz1jw5 
Hakcipta terpelihara 

Eropah gesa AS tunggu laporan PBB sebelum serang Syria

AP
GAMBAR yang dirakam oleh aktivis anti-Bashar di Damsyik menunjukkan mayat kanak-kanak yang menjadi mangsa serangan kimia pada 21 Ogos lalu.


VILNIUS, Lithuania - Menteri-Menteri Luar Kesatuan Eropah (EU) semalam menyokong 'tindak balas yang keras dan jelas' berhubung serangan senjata kimia yang dipercayai dilakukan oleh pemerintah Syria.
Namun, EU menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya menangguhkan tindakan ketenteraan sehingga pakar-pakar senjata kimia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengumumkan hasil penemuan mereka.
Kenyataan para menteri luar tersebut disambut baik oleh Setiausaha Negara AS, John Kerry yang sebelum ini cuba memberikan alasan kukuh untuk menyerang Damsyik.
Senada dengan Kerry, Presiden Barack Obama turut meminta Kongres AS meluluskan penggunaan kekerasan bagi menghukum rejim Presiden Bashar Al-Assad.
Kedua-dua Dewan Kongres dan Senat AS dijangka mengundi berhubung rancangan Obama itu menjelang 16 September depan.
Dalam pada itu, satu kenyataan yang dibaca pada penghujung mesyuarat berkenaan oleh ketua dasar luar EU, Catherine Ashton menyatakan, serangan pada 21 Ogos lalu itu melanggar undang-undang antarabangsa selain merupakan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan.
Menurut kenyataan EU, maklumat daripada pelbagai sumber mengesahkan bahawa serangan senjata kimia itu dilakukan oleh rejim Bashar.
Tambahnya, ini berikutan 'hanya pihak berkenaan (rejim Bashar) yang memiliki senjata kimia dan berupaya menggunakannya dalam jumlah yang mencukupi'.
"Sehubungan itu, tindak balas yang jelas dan keras penting supaya jelas bahawa jenayah tersebut tidak boleh diterima dan pihak bertanggung jawab tidak akan dibiar terlepas," tambah kenyataan EU.
AS sebelum ini menuduh rejim Bashar sebagai bertanggung jawab melancarkan serangan di pinggir bandar raya Damsyik itu.
Memetik beberapa laporan perisikan, Washington menyatakan, gas saraf Sarin telah digunakan dalam serangan tidak berperikemanusiaan itu.
AS menyatakan, seramai 1,429 orang termasuk 426 kanak-kanak terbunuh dalam insiden tersebut. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0908&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2eG9B3y4e 
Hakcipta terpelihara 

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الإنسان ليوم السبت 7-9-2013 مقتل (31) شهيد من الجيش الحر على يد القوات الحكومية في محافظات سورية مختلفة .

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان

صورة من مخيم الكرامة للنازحين السوريين .

Damsyik, SyriaAdmin pening. Banyak laporan dan operasi mujahiddin kita. Mereka tidak kenal penat. Kadang-kadang admin terfikir bagaimana mereka terlalu pantas bergerak. Boleh dikatakan hampir kesemua kawasan rejim, Hizbullah dan shabeeha di seluruh Syria kena serang dengan mujahiddin. 

Admin ingin menyiapkan kisah pembebasan Khanasser, kemudian muncul pula berita operasi di Qalamoon, kemudian operasi di al-Safeera, Aleppo, kemudian di Hasaqah, Latakia masih berjalan seperti biasa. Negeri Dara'a pula, ada kawasan baru yang berjaya dibebaskan. Begitu juga di Deir az-Zour dan di Al-Raqqah. Paling menarik ialah kisah di sebuah lapangan terbang tentera. Admin tak pasti samada di al-Raqqah atau di Deir az-Zour. Di dalam lapangan terbang tentera ini, tentera rejim berperang sesama mereka. Mereka terbahagi kepada 2 puak. Sebahagian masih setia bersama Bashar laknatullah dan sebahagian kumpulan lagi ingin menyertai mujahiddin.

Di bawah adalah peta selatan Damsyik. Bulatan merah adalah kawasan syiah. Sayyida Zainab adalah kawasan terletaknya Maqam Saiyida Zainab. Di sini mereka mempunyai masjid berkubah emas tempat mereka meneruskan upacara khurafat mereka.

Berita terbaru Briged al-Hassan wal Hussin menyerang kawasan Sidi Miqdad yang terletak di Babbila. Mujahiddin meyerang markas Hizbusyaitan. Ramai yang telah menjadi bangkai. (kurang dari 10 anggota), dan belasan telah cedera.

Syria


Gambar mujahiddin kita sedang berehat.
Admin tertanya tidak teringin kah mereka berempat ini akan kehidupan dunia seperti pemuda-pemuda lain? Pulang dan berehat di rumah sambil mendengar muzik yang melalaikan? Menonton bola, menonton Astro yang penuh rancangan maksiat, membuang masa di shopping complex, berbual-bual kosong di kedai atau terus mengumpul harta yang tak pernah cukup. Kenapa kebanyakan pemuda terpengaruh dengan hiburan dan media dan tinggalkan jihad dan kamu berempat menyahut seruan jihad? Kamu tidak diberi gaji dan nerdepan risiko bila-bila sahaja kamu akan terbunuh. Pulanglah wahai mujahidin. Kehidupan dunia lebih selesa dan indah. Dunia penuh dengan hiburan.