Wednesday, 15 January 2014

Hari ini jalan di Homs..

Bantuan Konvoi gagal menghantar bantuan ke Yarmouk Kem Pelarian di SyriaSatu konvoi bantuan yang terdiri daripada enam trak sarat dengan ubatan dan makanan telah diserang dalam perjalanan ke kem pelarian Yarmouk. Konvoi itu telah dirancang oleh PLO dan cuba untuk menghulurkan bantuan ke kem pada hari Isnin lalu di bawah naungan UNRWA. Tiada sebab yang jelas kenapa konvoi tersebut diserang sedangkan bantuan tersebut amat diperlukan.

Kem pelarian Yarmouk berada dalam kepungan sejak musim panas lalu dan tiada bantuan kemanusiaan yang dihulurkan termasuk UNRWA yang telah gagal untuk sampaikan bantuan ke kem tersebut sejak September 2013. 41 pelarian Palestin telah meninggal dunia akibat kekurangan makanan dan perubatan di kem tersebut.

Sebelum perang saudara Syria bermula, kem tersebut adalah rumah kepada 150, 000 pelarian Palestin. Hari ini hanya kira-kira 20, 000 rakyat Palestin kekal di sana. Syria secara rasmi menjadi seperti rumah kepada hampir setengah juta pelarian Palestin. Sejak perang meletus pada tahun 2011 separuh daripada mereka telah menjadi pelarian untuk kali kedua.

syria

Terlalu banyak pembuktian secara jelas tentang perbuatan regim assad terhadap ummat Islam Syria namun ada segelintir masih menolaknya atas faktor ianya agenda Yahudi dan Amerika. 

Bagi sy, mereka ini lebih buta daripada si buta.

Gambar menunjukkan regim assad menggugurkan bahan letupan di kediaman penduduk. Mengebom, menyeksa dan membunuh orang yang tidak bersalah. Atas sebab apa mereka [regim assad] lakukannya? Kerana ajaran mereka mengatakan halal darah ummat Islam ditumpahkan dan halal juga harta dirampas. Bagi mereka, ianya berpahala.

Semoga kaum Syiah hancur dimuka bumi ini...

Link : http://www.youtube.com/watch?v=vjksmKaT__E&feature=youtu.be
 

Keadaan saudara kita di kem pelarian...Keadaan yang serba kekurangan, serba tiada. Namun, hidup tetap perlu diteruskan.. Mengharapkan ihsan dari saudara-saudara yang tidak berada di tempat mereka...

Kita bersama-sama rakyat Syria dan kita akan terus membantu mereka...
 

Terlalu banyak pembuktian secara jelas tentang perbuatan regim assad terhadap ummat Islam Syria

Terlalu banyak pembuktian secara jelas tentang perbuatan regim assad terhadap ummat Islam Syria namun ada segelintir masih menolaknya atas faktor ianya agenda Yahudi dan Amerika. 

Bagi sy, mereka ini lebih buta daripada si buta.

Gambar menunjukkan regim assad menggugurkan bahan letupan di kediaman penduduk. Mengebom, menyeksa dan membunuh orang yang tidak bersalah. Atas sebab apa mereka [regim assad] lakukannya? Kerana ajaran mereka mengatakan halal darah ummat Islam ditumpahkan dan halal juga harta dirampas. Bagi mereka, ianya berpahala.

Semoga kaum Syiah hancur dimuka bumi ini...

Link : http://www.youtube.com/watch?v=vjksmKaT__E&feature=youtu.be
 

syria berdarah

syria berdarah

Namanya Israa Al Masri, telah meninggal dunia kerana kekurangan makananNamanya Israa Al Masri, telah meninggal dunia kerana kekurangan makanan di Kem Yarmouk Palestin di wilayah Damsyik. 

SAVE YARMOUK CAMP

Yarmouk


Selain dari kucing dan anjing yang terpaksa dimakan akibat darurat, pokok cactus juga dijadikan makanan untuk mengalas perut. Kepungan yang dilakukan regim bashar assad dan sekutunya menyaksikan ramai rakyat Syria terutamanya kanak-kanak mati kebuluran.

Lokasi : Berdekatan Kem Yarmouk
 

syria berdarah

 Nurani yang keras tidak memerlukan jari yang menuduh... Mukhayyam Yarmouk sedang tenat.

#saveyarmoukcamp #aqsasyarif #shitaaemergencyrelief

PBB rayu EU bantu pelarian Syria

PBB rayu EU bantu pelarian Syria
Pelarian Syria semakin terhimpit ketika musim sejuk.
15 Januari 2014

NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Suruhanjaya Eropah merayu Kesatuan Eropah (EU) supaya menerima keputusan penyelesaian sementara penempatan jutaan pelarian Syria.

Pesuruhjaya PBB bagi Pelarian Antonio Guterres berkata kepada Al-Jazeera, setakat ini lebih daripada 2.1 juta pelarian dari Syria berada di Jordan, Lebanon, Turki dan Iraq.

“Ribuan lagi pelarian masih berada di luar sempadan Syria dan tidak mempunyai akses bantuan. Jika mereka tidak mahu menerima pelarian ini, krisis kemanusiaan akan merebak kepada masalah politik. Kami harap, EU melonggarkan syarat kemasukan pelarian ke negara mereka,” katanya.

Menurutnya, sehingga kini pihaknya tidak mendapat sebarang reaksi positif dari negara tersebut.

“Saya telah berkali-kali menyeru semua negara, terutamanya di Eropah dan Timur Tengah supaya melanjutkan dan membenarkan pelarian Syria mendapat akses suaka bagi menikmati perlindungan berkualiti ,” katanya. 

syria

MARI BELAJAR

Definisi 'Pemberontak, 'Pengganas', dan 'Pemberontak Bersenjata' dari Kamus Bashar Al Assad.

1. Pemberontak > wanita warga emas, bertudung litup, pakaian menutup aurah.

2. Pengganas > remaja lelaki dan perempuan

3. Pemberontak Bersenjata > mereka ini yang paling digeruni. Umur dalam lingkungan 10 tahun ke bawah dan membawa senjata berbahaya seperti bola, botol, batu, dan pelbagai lagi.

Sungguh, mereka sangat digeruni Regim Syiah.

syria berdarah

Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un

Lebih daripada 20 orang Mujahidin telah Syahid (biiznillah) hari ini di Pusat pemeriksaan Al Ahrar di Idleb akibat serangan berani mati seorang puak takfiri yang meletupkan dirinya di dalam sebuah kereta dipandunya yang dipasang bom. Pemandu kereta dari kumpulan Puak takfiri merupakan seorang remaja dari Itali yang hanya berumur 16 tahun.

Hasbuna Allah wa nima al wakil

Al-fatihah

syria berdarah

Sebuah sekolah di Dir Al Zoir yang dahulunya dijadikan medan menuntut Ilmu, medan menelaah dan mempelajari Ilmu kini menunggu waktu untuk rebah menyembah bumi.

Syiah, jangan kau sangka dengan menghancurkan sekolah-sekolah, kami akan berhenti mencari jalan untuk menuntut Ilmu. Tidak! Sesekali tidak! Malah, kerana sikap kebinatangan kau telah menyemarakkan lagi semangat juang kami. Kami tidak pernah mengenali erti putus asa atau menyerah kalah. Hidup dan mati kami hanya kerana Allah Azza wa Jalla.

Cukuplah Allah sebagai pelindung kami dan DIA adalah sebaik-baik pelindung..

syria berdarah

Terdapat beberapa laman facebook yang menyebarkan fitnah anti-FSA. Ia memalukan apabila terdapat ramai umat Islam yang kurang berpengetahuan tentang pendidikan Syariah dan sirah Islam.

Mungkin ada yang belum mengajar saudara-saudara kita tentang peristiwa Nabi Muhammad SAW yang membeli senjata daripada Musyrikin. Pembelian tersebut termasuklah 100 bilah pedang dan perisai.

Jika FSA ‘kafir’ kerana membeli senjata daripada Amerika Syarikat dengan duit mereka sendiri, selepas semua gagal membantu mereka termasuklah admin dan pengikut-pengikut ‘keyboard warrior' mereka, adakah mereka juga ingin melabel Nabi Muhammad saw sebagai kafir?

Dimanakah para takfiri mendapatkan senjata mereka? Daripada pakatan Muslim? Kami tahu mereka juga mendapatkan senjata mereka daripada Russia dan Israel, tetapi kami tidak memanggil mereka Kafir. Kami bukan takfiri dan kami tahu hukum Syariah mengenai pembelian senjata daripada Kuffar.

(( رُوي أنه لما أجمع رسول الله صلى الله عليه وسلم السير إلى هوازن ليلقاهم، ذُكر له أن عند صفوان بن أمية أدراعاً وسلاحاً، فأرسل إليه وهو يومئذ مشرك فقال: (يا أميّة أعِرنا سلاحك هذا نلقَ فيه عدونا غداً. فقال صفوان: أغصباً يا محمد؟ قال: بل إعارة مضمونة حتى نؤديها لك. فقال: ليس بهذا بأس، فأعطاه مائة درع بما يكفيها من السلاح، فسأله رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يكفيهم حمْلها ففعل). فهذا واضح فيه أن الرسول استعان بكافر بأخذ السلاح منه، وهو وإن كان فرداً إلاّ أنه رئيس قبيلة. على أن مجرد أخذ السلاح من كافر دليل على جواز الاستعانة بالكافر بأخذ السلاح منه مطلقاً ما لم يَرِد دليل يخصص عدم الاستعانة به كدولة كما هي الاستعانة بالقتال. ولكنه لم يَرِد دليل يمنع أخذ السلاح من دولة))

Wahai saudara saudari, taksub bukan mesej Islam. Kami berdoa agar Allah SWT membimbing anak-anak muda Muslim kami ke jalan yang benar.

Jazakumullah khair.

syria berdarah

Ya Ummah.. Pelarian wanita Palestin di Kem Pelarian Yarmuk sedang memanggil kita, siapa mahu menyahut panggilannya?

[Masih ingatkah saudara kami pernah siarkan gambar wanita ini yang dipukul di bahagian belakang kepalanya sehingga buta? Ini terjemahan penuh tentang kejadian yang berlaku keatas Beliau]

Terjemahan Bahasa Arab kedalam Bahasa Melayu:

Wanita 1:

Saudara seagamaku, kami disini sangat memerlukan bantuan kamu. Ya Allah, ku mohon, bantu kami. Ya Allah, kurniakanlah rahmat keatas mereka yang telah meninggal dunia akibat kelaparan yang teramat. Jika saya mampu berjalan, pasti saya sudah berjalan untuk membantu mereka, tetapi saya sudah tidak boleh berjalan. Ya Allah, kembalikanlah hati orang-orang Arab kepada Islam yang sebenarnya dengan nilai takwa yang tinggi. Ya Allah satukanlah hati-hati kami dan hapuskanlah para pengkhianat agama. Ya Allah, bantulah hambaMu.

Wanita 2:

Mereka mengatakan bahawa jalan raya tidak ada sebarang sekatan, tetapi sudah tiga hari saya tidak makan apa-apa. Saya cuba keluar dari Kem untuk mencari sedikit makanan, tetapi kami tidak punya sebarang wang untuk membeli makanan. Jika saya mempunyai wang, sudah pasti saya membeli sedikit makanan. Mereka yang lain telah meninggal dunia kerana kebuluran.

Saya terpaksa keluar dari kem kerana bayi saya hanya berusia 14 hari dan saya tidak mampu menyusunya kerana saya sendiri kelaparan yang teramat. Sewaktu saya tiba di pusat pemeriksaan dengan mereka yang lain, mereka yang mengawal di pusat pemeriksaan itu mengarah kami untuk beratur, jadi kami beratur menurut arahan diberi. Apabila mereka berkata ok, kamu boleh terus berjalan, jadi kami mempercayai mereka dan berjalan terus. Tetapi, tiba-tiba mereka mengasingkan kami, mereka mengarah lelaki dewasa untuk pergi ke belakang dinding dan kemudian kami dengar das demi das letupan dilepaskan. Mereka menembak mati kesemua lelaki dewasa di belakang dinding itu. Saya sangat ketakutan. Kemudian, mereka datang kepada para wanita dan memukul kami sambil melepaskan kata-kata cacian dan hinaan dan turut menghina Allah SWT. Kami membalas dengan mengatakan kami sanggup mati kelaparan daripada mati ditangan Syiah laknatullah.

Mereka masih tidak melepaskan kami. Salah seorang daripada mereka datang kepada kami dan mahu membakar bayi saya yang berusia 14 hari. Saya merayu padanya untuk membunuh saya dan tidak mengapa-apakan anak saya. Kemudian, tanpa berfikir, dia terus memukul saya menggunakan besi di belakang kepala saya yang menyebabkan saya kehilangan dua pasang mata saya. Kemudiannya, mereka memukul wajah saya.

Lelaki 1 :

Saya kehilangan segalanya. Duit, kereta, keluarga, rumah dalam hanya satu serangan berani mati yang menghancurkan rumah tiga tingkat saya berserta mereka di dalamnya. Tetapi, saya tidak begitu terkesan kehilangan semua itu tetapi apa salah bayi berusia 14 hari itu terhadap Syiah, dia hanya bayi yang tidak berdosa dan dia tidak sepatutnya diperlakukan sebegitu. Jika kamu syiah mahu menyerang kami, seranglah kami, bukan bayi kecil yang lemah.

Wanita 1:

Kami memerlukan makanan, ubat-ubatan, susu bayi, pakaian tetapi apa yang lakukan hanya menonton penderitaan kami. Berhenti menjadi penonton dan lihat dapa diri kamu sendiri. (Mak cik, jangan menangis) Biar saya menangisi keadaan saya dan kehidupan saya. Saya merupakan pelarian dari Palestin yang terpaksa keluar dari Palestin untuk terus hidup pada usia 58 tahun dan saya tidak menyangka begini pengakhirannya. Saya berharap askar Yahudi sudah membunuh saya puluhan tahun lalu. (Mak cik, jangan menangis). Biarkan saya terus menangis. Kami tidak mempunyai elektrik, kami kelaparan, kami tidak mempunyai kasut, kami wanita hanya mahukan roti dan mereka memukul kami, apa yang saya mampu lakukan? Apa yang saya mampu lakukan? Saya lapar, kasihanilah kami. Saya seperti anjing yang kelaparan yang menunggu makanan. Ya Allah, hilangkanlah rasa lapar ini, Ya Allah, sungguh saya begitu lapar, berhenti menajdi penonton penderitaan kami dan lakukan sesuatu.

[Inilah situasi benar yang berlaku di dalam Kem Yarmuk di Damaskus dan situasi ini bertambah buruk selepas mafia-mafia Syiah bertindak membunuh 50 Mujahidin yang sedang menghantar bantuan makanan yang sebahagian daripadanya adalah daripada sumbangan NGO Syria Care dan juga NGO-NGO lain. Situasi di Kem Yarmuk kini semakin parah dan ramai pelarian di Kem berada dalam keadaan lapar yang teramat]

Jika saudara berminat untuk memberi sumbangan untuk membantu Program Makanan yang sedang kami jalankan, saudara boleh sumbangkan derma ke dalam Tabung Syria Care:

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE):
No.38B, jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Kami mempunyai tabung khas untuk Syria:
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Akaun Maybank: 562106630487
PayPal: AlEhsidek@gmail.com
Bank swift Code : mbbemykl

Link Video : https://www.facebook.com/photo.php?v=10151800846276746

syria berdarah

Lelaki yang mati di dalam gambar ini merupakan lelaki yang bertanggungjawab menyebabkan kematian 20 orang Mujahidin dari Ahrar al Sham yang sedang bersiap sedia berperang dengan Rejim Assad di Halab. Dia meletupkan dirinya di dalam kereta yang dipasang bom yang dipandunya sendiri.

Allah Ta’ala berfirman dalam surah An-Nisa ayat 93:
“Dan barang siapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah Jahanam, kekal ia di dalamnya dan Allah murka kepadanya, dan mengutukinya serta menyediakan azab yang besar baginya.”

Tetapi Baghadadi memberi arahan kepada pengikutnya untuk membunuh Mujahidin yang berperang fi Sabil Allah untuk memasuki Syurga.

Jadi kata-kata yang mana lebih wajar kita ikuti? Firman Allah di dalam kalamNya atau kata-kata Pemimpin Baghadadi itu?

syria berdarah

-Sujudku pun takkan mampu menampung akan keperitanmu wahai cahaya Syurga. Hanya hati luluh melihat akan deritamu. 
Segalanya menjadi rahsia Allah.
Ya Allah.. apalah daya kami di sini...jika tanpa pertolonganMu,
apalah daya langkah kami untuk ke sana jika tanpa keizinanMu,
apalah dayanya doa kami jika tanpa Kau yang menyampaikan. 
Dengan itu kami mohon dari kejauhan.. letakkan hati-hati kami jua bersama saudara kami di sana..-

~"Wahai hamba2 Allah di luar sana..
kalian akan hanya lihat air mata darah ini tetap mengalir dariku,
dan ianya akan jadi jawapan di hadapan Allah nanti.
Janganlah kalian datang kepada kami, selagi hati-hati kalian tidak bersatu'~

~Tangisan Bumi Syam~
 

WORLD STAND FOR SYRIA

WORLD STAND FOR SYRIA
11.1.14

Himpunan kesemua gambar kiriman sahabat-sahabat semua sempena kempen global untuk Syria. Sesungguhnya kita semua adalah bersaudara. Teruskan membantu dan mendoakan Syria.

Jazakallahu Khairan Kathira
 

syria berdarah

Diceritakan photographer yang berada disana.

Si ibu keluar pergi mencari makanan untuk anak-anaknya... Tidak lagi pulang ke rumah.. Didapati ditembak penembak tepat ketika dalam perjalanan pulang...

HasbunAllah Wani'mal Wakeel
 

Bukan saja membunuh jasad, tetapi membunuh jiwa yang hidup...

Bukan saja membunuh jasad, tetapi membunuh jiwa yang hidup...

Kanak-kanak ini menangis-nangis mencari keluarganya yang hilang dibawah runtuhan bangunan setelah dibom regim bashar assad. 

Ya Allah, tabahkanlah hatinya.. Kuatkanlah semangatnya.. Satukanlah mereka di Syurga-Mu.. Aamiin Ya Rabb...

Pertubuhan kebajikan Turki diserbu


Ankara: Polis antikeganasan Turki semalam menyerbu pejabat sebuah pertubuhan kebajikan Islam kerana didakwa membekalkan senjata ke Syria.

Presiden Yayasan Bantuan Kemanusiaan (IHH) Huseyin Oruc mengesahkan polis memeriksa premis mereka di Kilis yang terletak berhampiran sempadan Syria.


“Kami menganggapnya sebagai taktik kotor.

“Polis tidak memberi sebarang sebab bagi tindakan mereka,” katanya.


Penyelaras media IHH Serkan Nergis berkata, operasi berkenaan dilakukan unit antikeganasan tempatan.


“Kakitangan kami dihalau keluar dari premis ini malah pihak polis mahu merampas beberapa dokumen,” katanya.

Kerajaan Turki berulang kali menafikan menghantar senjata kepada pejuang antikerajaan yang cuba menyingkirkan Presiden Bashar al-Assad di Syria.

Bagaimanapun, Disember lalu, media tempatan mendedahkan dokumen kerajaan serta PBB yang membuktikan Turki menghantar 47 tan senjata kepada musuh Bashar sejak Jun tahun lalu. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/15