Wednesday, 30 April 2014

59 terkorban dalam serangan bom mortar di Syria


DAMSYIK 29 April - Sekurang-kurangnya 59 orang terbunuh di Damsyik dan Homs, hari ini ketika pemerhati antarabangsa berjanji akan menyiasat serangan gas klorin yang didakwa berlaku di negara ini.
Awal pagi ini, beberapa bedilan bom mortar dilancarkan oleh penentang kerajaan di sebuah kawasan perumahan di ibu negara ini, mengakibatkan sekurang-kurangnya 14 orang terkorban.
"Sebanyak 86 orang lagi cedera di kampung Shaghur," lapor agensi berita SANA.
Serangan itu turut mengenai sebuah sekolah perundangan Islam. Salah seorang pelajar di sekolah itu berumur 14 tahun, bagaimanapun, masih tidak dapat disahkan sama ada pelajar berkenaan adalah antara mereka yang terkorban.
Beberapa jam kemudian, sebuah kereta meletup di kawasan yang dipenuhi dengan orang ramai di Zahra, Homs, diikuti serangan roket tidak lama kemudian di kawasan yang sama.
Gabenor Homs, Talal Barazi berkata, 36 orang terkorban dalam letupan kereta itu dan sembilan lagi dalam serangan roket.
"Roket berkenaan dilancarkan kira-kira setengah jam selepas kejadian letupan bom berlaku di kawasan tersebut," jelas Talal.
Awal bulan ini, rejim Bashar Al-Assad melancarkan serangan ke atas kawasan yang didiami penentang kerajaan di ibu negara ini.
Dalam perkembangan berasingan, Pertubuhan bagi Pencegahan Senjata Kimia (OPCW) berkata,u mereka akan menjalankan pemeriksaan terhadap dakwaan tentera Syria menggunakan gas klorin untuk menyerang rakyatnya sendiri.- REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140430/lu_07/59-terkorban-dalam-serangan-bom-mortar-di-Syria#ixzz30NBgmEIC
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Majlis Keselamatan digesa sekat senjata Syria


Beberapa orang anggota pertahanan awam Syria mengangkat mayat seorang lelaki yang terbunuh dalam serangan tentera udara Syria di Aleppo, kelmarin. - AGENSI
BEIRUT 29 April - Sebuah pertubuhan hak asasi manusia, hari ini menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenakan sekatan bekalan senjata ke atas tentera Syria ekoran tindakan mereka sering melancarkan serangan secara samborono.
Gesaan kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) itu dikeluarkan, sehari selepas pakar undang-undang mendesak PBB memberi bantuan kepada kawasan yang ditawan kumpulan penentang tanpa perlu menimbangkan bantahan daripada kerajaan Syria.
Kumpulan hak asasi itu berkata, sebanyak 85 serangan udara tentera Syria dilancarkan ke atas kawasan penentang di utara wilayah Aleppo sejak 22 Februari lalu.
Mereka menggesa PBB menutup saluran bekalan senjata kepada tentera kerajaan Syria serta mana-mana kumpulan yang menggunakan senjata ke atas orang awam dalam perang saudara di negara itu yang setakat ini telah menyebabkan kira-kira 150,000 orang terbunuh dalam tempoh tiga tahun.
“Majlis Keselamatan PBB sepatutnya mengenakan sekatan senjata ke atas kerajaan Syria serta kumpulan yang melanggar undang-undang hak asasi manusia," kata HRW dalam satu kenyataan.
Menurut HRW, serangan yang sering melibatkan bom dilaporkan digunakan sewenang-wenangnya tanpa sebarang sekatan.
Tambah kumpulan itu, sasaran serangan tentera kerajaan juga gagal membezakan antara kumpulan penentang dan orang awam.
“Namun, tindakan tentera itu terus berlarutan, walaupun Resolusi Majlis Keselamatan PBB sebulat suara menuntut supaya semua pihak di Syria berhenti menggunakan tong-tong bom dan senjata lain sesuka hati di kawasan penempatan orang ramai," kata kenyataan itu.
Dalam pada itu, sebanyak 12 orang terbunuh, manakala 50 yang lain cedera dalam satu serangan bom mortar di sebuah institut teknikal di Damsyik, hari ini, lapor media tempatan, SANA.
“Seramai 12 orang terkorban dan 50 orang tercedera dalam serangan ganas menggunakan empat bom mortar yang menyasarkan kawasan penempatan Shaghour," menurut laporan itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140430/lu_09/Majlis-Keselamatan-digesa-sekat-senjata-Syria#ixzz30NBXqgz9
© Utusan Melayu (M) Bhd