Friday, 28 October 2016

Sekolah dibedil, puluhan maut


28 OKTOBER 2016
Sekolah dibedil, puluhan maut

Sekolah dibedil, puluhan maut Kanak-kanak di Syria terus menjadi mangsa konflik berlarutan di negara itu.
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Sekurang-kurangnya 22 kanak-kanak dan enam guru terbunuh dalam serangan udara menyasarkan sebuah sekolah di wilayah dikuasai kumpulan pemberontak di Idlib, barat laut Syria, menurut Tabung Kanak-Kanak PBB (Unicef), kelmarin.

"Ia adalah satu tragedi. Jika serangan itu disengajakan, ia adalah satu jenayah perang," kata Pengarahnya, Anthony Lake.

Kawasan sekolah itu sering menjadi sasaran bedilan dan ia disifatkan sebagai serangan paling berdarah ke atas sekolah sejak Syria terjerumus ke dalam kancah perang saudara pada 2011.

Sementara itu, Pusat Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) memaklumkan beberapa pesawat perang sama ada milik Rusia atau Syria melancarkan enam serangan pada jam 11.30 pagi (waktu tempatan) di perkampungan Hass termasuk sebuah kompleks sekolah dan meragut nyawa sekurang-kurangnya 35 orang awam termasuk 11 murid.

Sebelum ini. tentera rejim Presiden Bashar al-Assad dan sekutunya, Rusia pernah dituduh oleh kumpulan hak asasi manusia melancarkan serangan rambang ke atas infrastruktur awam, lapor AFP.

Pelajar antara 22 terbunuh di IdlibSUKARELAWAN Syria yang dikenali sebagai White Helmets mencari mangsa yang mungkin tertimbus dalam runtuhan bangunan di Kampung Hass selepas serangan udara, semalam. - AP


Beirut: Sekurang-kurangnya tujuh kanak-kanak adalah antara 22 orang awam yang terbunuh dalam serangan udara yang menyasarkan sebuah sekolah dan kawasan sekitar di Idlib, wilayah di barat daya Syria, semalam.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Syria berkata, pesawat, sama ada milik tentera Russia atau Syria, melakukan enam serangan di Kampung Hass, termasuk di sebuah kompleks sekolah.

Serangan itu dilakukan sekitar jam 11.30 pagi (4.30 petang waktu Malaysia.)

“Satu roket disasarkan pada pintu masuk sebuah sekolah ketika pelajar bersiap sedia untuk pulang selepas pihak sekolah mengambil keputusan menamatkan persekolahan lebih awal kerana serangan udara itu,” kata seorang penduduk.

Idlib dikuasai Tentera Penakluk, antara kumpulan yang menentang rejim Presiden Bashar al-Assad.

Ia menjadi sasaran serangan besar-besaran sejak beberapa minggu lalu.

Lebih 300,000 orang terbunuh sejak konflik meletus di Syria pada Mac 2011, bermula dengan tunjuk perasaan antikerajaan. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 27 Oktober 2016 @ 9:37 AM

Serangan udara bunuh 22 kanak-kanak


AFP - KEADAAN sebuah kelas yang musnah akibat serangan udara di perkampungan Hass, selatan Syria kelmarin.

DAMSYIK – Sekurang-kurangnya 22 kanak-kanak dan enam guru terbunuh selepas serangan udara mengenai sebuah sekolah di wilayah Idlib yang dikuasai pihak penentang di barat laut Syria, kata Tabung Kecemasan Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) kelmarin.

“Pengeboman ini satu tragedi. Ia mencetuskan kemarahan dan sekiranya serangan ini sengaja dilakukan, ia adalah jenayah perang,” kata pengarah UNICEF, Anthony Lake.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, jet-jet perang kemungkinan milik Rusia atau Syria telah melancarkan enam serangan udara di perkampungan Hass termasuk ke atas sebuah bangunan sekolah, membunuh sekurang-kurangnya 35 orang awam termasuk 11 murid sekolah.

Lake berkata, pekarangan sekolah itu diserang berulang kali sambil menambah, serangan itu adalah yang pa­ling dahsyat ke atas sekolah di Syria sejak perang saudara tercetus lebih lima tahun lalu.

Ketika ditanya mengenai serangan itu, Duta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Rusia di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Vitaly Churkin menjawab: “Ia dahsyat, amat dahsyat. Saya berharap Rusia tidak terlibat.

Tentera Syria dan sekutunya, Rusia bagaimanapun sering dituduh oleh melancarkan serangan secara sembarangan termasuk ke atas infrastruktur awam.

Serangan udara kelmarin mengenai perkampungan Hass sekitar pukul 11.30 pagi (waktu tempatan), kata seorang aktivis. Wilayah Idlib dikuasai oleh gabungan penentang yang dikenali sebagai Tentera Penakluk. Pakatan tersebut turut disArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1028&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4OM01o8Xw
Hakcipta terpelihara 

Anggota militan bersiap boloskan diri ke Syria


28 Oktober 2016 12:33 AM
Pasukan polis persekutuan Iraq melancarkan serangan roket  terhadap

Pasukan polis persekutuan Iraq melancarkan serangan roket terhadap militan di selatan Mosul.
KHAZIR, Iraq 27 Okt. – Anggota kumpulan pengganas Daesh kini terpaksa mencukur jambang dan menukar tempat persembunyian mereka di bandar Mosul beriku­t­an kemaraan tentera Iraq, kata penduduk tempatan.

Kemaraan tentera berkenaan ke Mosul yang kini memasuki hari ke-10 memberi peluang kepada ketua-ketua pertahanan dari Barat menyasarkan serangan kepada kubu kuat kumpulan Daesh yang seterusnya iaitu Raqa di Syria.

Menurut penduduk tempatan, pada masa ini, tentera elit Iran berada dalam jarak lima kilometer dari Mosul manakala anggota kumpulan Daesh dilihat sedang bersiap sedia untuk menyerang bandar tersebut.

‘Saya ternampak beberapa anggota Daesh dan penampilan mereka kelihatan berbeza daripada sebelumnya, mereka telah mencukur jambang dan menukar pakaian, mungkin mereka takut atau sedang bersiap sedia me­ninggalkan Mosul,’’ kata seorang penduduk Mosul, Abu Saif.

Pnduduk tempatan dan pegawai tentera berkata, ramai anggota Daesh telah berpindah lokasi di Mosul iaitu dari kubu lama mereka di barat tebing sungai Tigris ke kawasan yang memudahkan mereka memboloskan diri ke Syria.

Pertempuran di utara dan timur Mosul juga boleh didengari dalam bandar tersebut manakala pesawat pejuang tentera pakatan yang diketuai Amerika Syarikat (AS) dilihat terbang lebih rendah daripada kebiasaannya.

Dalam pada itu, ketua pasukan tentera AS, Jeneral Joseph Votel mendakwa kira-kira 900 anggota Daesh berjaya dibunuh sejak operasi menawan semula Mosul oleh tentera Iraq bermula.

Serangan tentera Iraq dibantu dari udara dan darat oleh tentera pakatan tersebut yang turut dianggotai Britain dan Perancis.

Tentera Iraq dan sekutunya, pejuang Kurdish berjaya menawan beberapa bandar dan kampung serta semakin mara ke bandar itu sejak seminggu lalu.

Sementara itu, Setiausaha Pertahanan AS, Ashton Carter dan rakan sejawatnya dari Britain, Michael Fallon semalam menjangkakan serangan terhadap Raqa akan dilancarkan dalam minggu ini. – AFP

Rusia dedah misil nuklear terbesar


27 Oktober 2016 12:25 AM
MISIL Sarmat RS-28 atau dikenali sebagai Satan 2 akan dilancarkan

MISIL Sarmat RS-28 atau dikenali sebagai Satan 2 akan dilancarkan oleh Rusia pada lewat 2018. AGENSI
MOSCOW 26 Okt. – Rusia mendedahkan beberapa keping gambar yang menunjukkan misil nuklear terbesarnya dan dikatakan mampu memusnahkan kawasan sebesar sebuah negara Perancis.

Menurut Mail Online, misil berkenaan yang diberi nama RS-28 itu dan digelar Satan 2 oleh Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO), mempunyai kelajuan maksimum sehingga tujuh kilometer per saat dan direka untuk mengatasi sistem perisai anti-misil.

Misil Sarmat terbaharu itu boleh melancarkan kepala pele­dak sehingga 40 megaton iaitu 2,000 kali lebih berkuasa berbanding bom atom yang menghancurkan Hiroshima dan Nagasaki pada 1945.

Dalam pada itu, menurut rangkaian berita Rusia, Zvezda, yang dimiliki oleh Kementerian Perta­hanan Rusia, misil itu mempunyai keupayaan jarak sehingga 10,000 kilometer, yang dikatakan mampu menyerang London dan beberapa bandar Eropah lain serta Amerika Syarikat (AS).

Kementerian Pertahanan da­lam pada itu merancang untuk melaksanakan penggunaan Sarmat pada lewat 2018 dan menggantikan mi­sil ter­da­hulu, SS-18 pada 2020.

Misil terbaharu itu dikatakan sedang menjalani ujian berdekatan Miass di Rusia.

“Misil SS-18 sudah berusia le­bih 30 tahun, jadi walaupun anda mempunyai hubungan yang baik dengan NATO, kamu mesti mahu mengemaskinikan peluru berpandu anda.

“Tetapi Presiden Rusia, Vladi­mir Putin tentu gembira ke­ra­na langkah itu digambarkan sebagai satu langkah agresif. Beliau mahu menunjukkan kepentingannya,” kata seorang pakar nuklear di Institut Perkhidmatan Bersatu Diraja London, Igor Sutyagin.