Friday, 7 February 2014

Serangan 5 hari ragut 246 nyawa

Beirut: Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) melaporkan sekurang-kurangnya 246 termasuk 73 kanak-kanak maut dalam tempoh lima hari selepas tentera Syria menggugurkan bom tong di kawasan yang dikuasai puak penentang di Aleppo.
Menurut Badan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria, ratusan penduduk juga cedera dalam serangan yang menggunakan bahan letupan kontroversi itu.

Akibatnya, ribuan penduduk di kawasan itu terpaksa berpindah bagi menyelamatkan diri, termasuk menyeberangi sempadan ke Turki.
Serangan bom tong terbaru bermula Sabtu lalu mengakibatkan sekurang-kurangnya 85 maut dalam hanya sehari.

Aleppo yang dulu pernah menjadi hab ekonomi Syria kini terbahagi dua dengan kerajaan menguasai bahagian barat manakala pemberontak di timur sejak 2012.

Serangan terbaru menyusuli serangan darat di pinggir bandar berkenaan dalam usaha menawan semula Aleppo sepenuhnya.
Foto
SEORANG penduduk mencari barangan yang boleh diselamatkan selepas kediamannya musnah dalam serangan bom tong di Aleppo, semalam.
Setakat ini kejayaan tentera kerajaan melihat lapangan terbang antarabangsa Aleppo dibuka semula selepas setahun ditutup. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/07

Penentang ikrar lancar serang balas


Beirut: Kumpulan penentang semalam mengumumkan kempen ketenteraan baru di wilyah Aleppo, utara Syria, beberapa hari selepas kerajaan meningkatkan serangan udara dalam usaha merampas semula beberapa kawasan dan memaksa penduduk berpindah dari lokasi dikuasai penentang.

Gabungan penentang terbesar Syria yang menamakan diri mereka Barisan Islam bergabung tenaga dengan Barisan Nusra cawangan al Qaeda di Syria untuk melancarkan serangan.


Tentera Presiden Bashar al-Assad baru-baru ini melancarkan beberapa serangan terhadap bandar Aleppo satu ketika dulu hab perniagaan Syria menggunakan bom tong iaitu tong minyak atau silinder yang dipenuhi bahan letupan dan serpihan besi.

“Semua pejuang yang berada di pangkalan masing-masing diarah bergerak ke barisan hadapan untuk menyertai serangan yang sudah dirancang,” kata barisan berkenaan dalam kenyataan yang dikeluarkannya, semalam.


Menurut kenyataan itu, penduduk berhampiran pusat pemeriksaan dan pangkalan tentera dikuasai kerajaan Syria mesti berpindah dalam tempoh 24 jam akan datang kerana kawasan berkenaan akan menjadi sasaran serangan mereka.


Tentera penyokong Bashar sejak kebelakangan ini menawan semula beberapa kawasan yang sebelum ini dikuasai penentang ekoran pertelagahan antara kumpulan itu.

Barisan Islam dan beberapa sekutunya yang lebih sekular kini turut berusaha menyingkirkan Kumpulan Negara Islam Iraq dan Levant yang mempunyai hubung dengan al-Qaeda. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/07

syria berdarah

 Liwa Al Tauhid berjaya menangkap dua ekstremis ISIS yang cuba menyelinap ke dalam kubu mereka dengan bom berani mati. Lihat bagaimana mereka melayan mereeka. Adakah mereka menyeksa tahanan seperti yang terjadi di penjara gelap khawarij?

Tidak! Malahan mereka telah memanggil ambulans untuk merawat mereka.

Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=bDGSUvbpe5s&feature=youtu.be

syria berdarah

Mungkin ada diantara kita yang berfikir dan melihat bahawa ini hanyalah gambar semata-mata. Akan tetapi, hakikatnya inilah gambaran yang sebenarnya yang terjadi di Syria. Tubuh yang terkoyak, tengkorak dan tulang yang retak, dan gambar-gambar yang dilabel sebagai 'ngeri' ini adalah benar. Hanya sebahagian sahaja gambar-gambar sebegini yang terlepas sampai ke pengetahuan umum. Dan yang mengalaminya adalah saudara-saudara Islam kita. Sebuah lagi gambar yang telah diambil sejurus serangan teruk oleh rejim Assad keatas kota Halab (Aleppo) pada beberapa hari yang lepas. Hasbunallah wa ni'mal wakil

syria berdarah

Tiada daya anak-anak kita di Syria tidak menjamah makanan sehingga kering tubuh badan mereka..hinggalah malaikat maut datang menjemput mereka. Yang pasti , kita mampu membantu mereka. Walaupun sekadar berkongsi gambar. Wahai saudaraku sekalian, bantulah mereka. Hulurkanlah doa buat mereka di setiap sujud kita. Kecil pertolongan ikhlas ini dimata kita, percayalah ianya adalah pertolongan yang besar dimata mereka. Semoga Allah swt merahmati dan memberkati segala sumbangan dan pertolongan ikhlas kita semua.

Surah Al- Baqarah: Ayat 274

Orang-orang yang membelanjakan (mendermakan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berdukacita.

--------------------------------------

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl

TERKINI

Allahurabbi.. Beberapa jam yang lepas, seorang lagi jenazah syahidah telah berjaya dikeluarkan dari runtuhan bangunan ekoran pengeboman di Halab (Aleppo) baru-baru ini. Marilah sama-sama kita berdoa akan keselamatan mereka yang masih belum ditemui..

Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=3nIJ3NqTUog&feature=youtu.be

syria berdarah

Perbezaan antara mereka yang datang ke Syria dengan tujuan berjuang fi sabilillah untuk membunuh Syiah dan mereka yang datang untuk berjuang fi sabil al Baghdadi untuk membunuh umat Islam!

Kedua duanya datang jauh dari Chechnya tetapi seorang adalah Mujahid yang sebenar dan seorang lagi adalah Khawarij.

Ini adalah saudara kami, Saif Allah al Shishani, salah seorang pemimpin JAN yang mengorbankan dirinya untuk membebaskan orang-orang yang telah dipenjarakan oleh Syiah Assad!

Semoga Allah merahmati Beliau dan menempatkan Beliau di dalam Jannah Firdaus. 

Inilah bandar Estern Gutah,

Inilah bandar Estern Gutah,
Namamu semegah para pejuang agama,
Yang mengorbankan nafsu duniawi untuk mencapai kemenangan di akhirat,
Semoga langkah mereka sentiasa dirahmati dan diberi kekuatan.

Mari kita sentiasa lafazkan doa buat saudara-saudara kita di bumi Palestin, Syria, Mesir, Rohingya dan seluruh dunia.. Doa itu senjata mukmin. Moga Allah beri kekuatan buat pejuang-pejuang agamaNya.

Mari Amin kan doa ini

syria berdarah

Kutipan sumbangan yang telah berjaya dikumpul oleh rakyat Malaysia pada bulan Ramadhan 1434 sempena kempen Ramadhan Alkheir yang telah dianjurkan oleh Syria Care dan telah dihantar ke "Sam Imari Derngi" melalui I.H.H telah selamat diagihkan dikawasan-kawasan yang memerlukan seperti yang tertera didalam gambar.. 

Kepada saudara dan saudari budiman yang berminat untuk membantu kami dalam menjayakan program-program bantuan buat umat Islam di Syria, pihak Syria Care boleh dihubungi di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl

syria berdarah

SYRIA 2014Bagaimana jika yang tertimbus ini adalah tubuh anak kita?

Bagaimana jika yang diseliputi oleh debu-debu akibat runtuhan bangunan ini adalah anak kita?

Bagaimana jika yang dihempap batu berat hingga retak tulang temulang ini adalah anak kita?

Hasbunallah wa ni'mal wakil!

Mungkin kita tidak terdaya untuk membantu mereka.
Tetapi kita masih mempunyai tangan , mulut malah hati yang ikhlas untuk berdoa buat mereka. Marilah kita berdoa dengan ikhlas buat mereka..

SHARE ANDA MAMPU MEMBANTU MEREKA YANG MEMERLUKAN

----------------------------------

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl

syria berdarah

“Dan barangsiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja maka balasannya ialah Jahannam, kekal ia di dalamnya dan Allah murka kepadanya, dan mengutukinya serta menyediakan azab yang besar baginya.” (QS. an-Nisa’ : 93)

syria berdarah

Sedikit peringatan buat Golongan Syiah dan Kawarij. Ahlu al Sunnah sama sekali tidak terlibat dalam kenyataan ini.

Kehadiran kalian di page SyriaCare sangat dialu-alukan seperti mana kami berbesar hati berkongsi berita gembira mahupun sebaliknya bersama Ahlu al Sunnah. Kami bekerja keras di sebalik kekangan faktor masa dan tenaga kerja untuk membawa berita benar secepatnya dari Bumi Syam dengan harapan kita sama-sama dapat menyelami kepayahan mereka berjuang di sana.

Walaubagaimanapun, kami mempunyai hak memadam sebarang komen berbaur cacian, umpatan dan lebih dahsyat fitnah terhadap muslim yang lain seperti menggelar mereka 'Kafir' atau menyebar berita palsu daripada link halaman lain dengan niat mengambil nama atas kemenangan pihak lain serta membersihkan nama Syiah dan Kwarij.

Kalian berhak sepenuhnya menyebarkan Fitnah, umpatan, atau cacian di halaman yang dibina kalian tetapi sama sekali TIDAK dibenarkan untuk melakukan sedemikian di halaman kami. Kami berhak menyiarkan kenyataan kami seperti mana kalian berhak berlaku sedemikian di halaman kalian dan kami tidak sesekali akan menyerang dan jauh sekali mengkritik di halaman kalian.

Setiap Muslim harus ingat, tidak ada manfaatnya pujian daripada manusia apabila perkara itu menimbulkan kemurkaanNya. Pujian manusia tidak akan menjadikan kita kaya mahupun panjang umur. Begitu juga, celaan mereka. Celaan mereka tidak akan memendekkan umur serta mengurangkan rezeki. Hanya pujian di mata Allah Azza wa Jalla yang kami dambakan.

Sesiapa yang merasakan tidak wajar Admin 'Ban' Facebook mereka dari halaman ini dipersilakan 'inbox' kami untuk menjadi sebahagian daripada kami semula. Cuma satu syarat kami tetapkan iaitu tiada lagi penipuan dan celaan di halaman ini.

Semoga kita menjadi orang yang takut kepada Allah dengan tidak mudah menuduh orang lain tanpa bukti dan dapat bersikap bijaksana saat dilemparkan fitnah. InsyaAllah. Sama-sama kita ingat mengingati.

PESAN TERBARU SYEKH AIMAN AL-ZHAWAHIRI KEPADA SELURUH MUJAHIDIN SYAM[Belum ada pihak yang membenarkan atau menafikan rekaman audio ini]
http://www.youtube.com/watch?v=h25hVFLy7Ko&feature=youtu.be

Berikut Terjemahan Singkat Dari Pesan Tersebut:

"Kepada saudara-saudara kami singa-singa jihad dari semua brigade jihad di negeri Syam pusat ribath, jihad, dan kejayaan yang segera tiba –biiznillah-:

1. Kami dari Jama'ah Qa'idah al-Jihad menyampaikan rasa hormat dan cinta kami kepada kalian semua. Kalian adalah harapan umat ini unruk mendirikan pemerintahan Islam di Bumi Syam.

2. Kalian juga adalah kabar gembira untuk pembebasan Baitul Maqdis, jihad kalian adalah satu langkah maju untuk mengembalikan Khilafah Rasyidah di atas minhaj an-Nubuwwah.

3. Semua pesan dan harapan yang kami sampaikan, diarahkan kepada kalian semua tanpa membedakan antara satu muslim atau mujahid dengan muslim atau mujahid lainnya. Kalian semua adalah saudara kami dalam Islam dan jihad, hijrah dan ribath.

4. Ukhuwah Islamiyah anatara kita semua jauh lebih kuat daripada ikatan organisasi yang akan hilang atau berubah nantinya. Persatuan kalian lebih berharga bagi kami daripada ikatan tanzhimiyah/organisasi. Ikatan apapun harus dikorbankan demi menjaga persatuan dan kesatuan kalian dalam mengahdapi musuh bersama; sekular dan sectarian yang didukung oleh shafawiyah, Rusia, China, dan didukung pula oleh gerakan Salibis internasional.

5. Kami tidak menerima kezaliman atas harga diri muslim atau mujahid, kehormatan ataupun jiwanya. Tidak pula vonis kafir atau murtad.

6. Semua brigade atau milisi jihad yang berkorban dengan harta dan nyawa dalam jihad fii Sabiilillah, demi meninggikan kalimat Allah, dan usaha untuk menerapkan syariat Allah, adalah saudara kami. Dan kami tidak setuju dengan vonis kafir atau murtad, atau keluar dari Islam.

7. Kami mengingatkan saudara kami di bumi Syam tentang Sabda Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: "Siapa saja yang berkata kepada saudaranya, 'Hai orang kafir', maka (hukum) kafir itu telah kembali kepada salah seorang dari keduanya." (Muttafaq 'Alaih dari hadist Ibnu Umar).

8. Ketahuliah, bahwa kami telah dan akan tetap menyeru kalian semua untuk mendirikan pemerintahan Islam di bumi Syam, bumi ribath dan jihad. Memilih tokoh yang kalian ridhai yang memenuhi kriteria syariat sebagai pemimpin. Siapapun orang yang nantinya terpilih, maka itulah juga pilihan kami.

9. Kami tidak ridha atas seseorang yang memaksakan dirinya (sebagai pemimpin) bagi mereka. Sebab, kita sedang berusaha mengembalikan khilafah rasyidah di atas minhaj an-Nubuwwah. Yang berhukum dengan syari'at, menerapkan sistem Syura, menyebarkan keadilan, membela hak, dan melawan aniaya.

10. Saudara kami semua, sungguh pertikaian antara sesama mujahidin telah melukai hati kami dan hati seluruh kaum muslim yang simpati kepada kalian.

11. Karena itu, kami menyeru semua jama'ah jihad, ulama, dan semua elemen muslim di Syam yang sama2 berjuang meruntuhkan rezim Basyar untuk segera menghentikan fitnah ini, yang jika berkelanjutan, maka hanya Allah Yang Maha Tahu bagaimana kesudahannya.

12. Hendaklah mereka menghentikan konflik internal mujahidin, dan mendirikan mahkamah syari'ah yang memutuskan kezaliman satu brigade atas brigade jihad lainnya. Membuat mekanisme, dimana semua pihak tunduk pada keputusannya.

Semoga Allah Subahanhu wa Ta'ala menyatukan hati mujahidin dan menjauhkan mereka dari semua fitnah, baik yang nyata maupun yang tersembunyi."

***
Allahu A'lam
Wallahul Musta'an