Tuesday, 7 June 2016

Mohon cerai sebab isteri didakwa bukan lagi dara

Arjun berjanji akan hidup bersama dengan Yogita buat selama-lamanya. -Foto Mumbai Mirror
INDIA - Seorang pengantin lelaki memohon cerai dengan isterinya kerana isterinya disahkan tidak mengalami pendarahan ketika melakukan hubungan kelamin pada malam pertama.
Pengantin wanita itu, Yogita Abhiyekar-Karale, berusia 20 tahun, yang bertugas sebagai anggota polis di bandar Ahmednagar, bagaimanapun menafikan dia berlaku curang terhadap suaminya, Arjun, 25.
Kata Yogita, dia tidak pernah melakukan hubungan seks dengan mana-mana lelaki.
"Saya mengakui saya masih anak dara lagi. Selaput dara saya mungkin telah pecah ketika jalani latihan lasak dalam pasukan polis. Itulah sebab tiada pendarahan berlaku ketika mengadakan hubungan kelamin dengan suami saya," jelas Yogita.
Yogita adalah isteri kedua kepada Arjun. Mereka berkahwin pada 22 Mei lalu.
Mengikut adat resam di Ahmednagar, pengantin lelaki berhak 'mengadakan ujian status dara' ke atas pengantin wanita iaitu dengan meletakkan sehelai kain putih ketika mengadakan hubungan kelamin di malam pertama.
Walaupun Yogita cuba meyakinkan suaminya, namun tetap ditolak. Akhirnya Arjun membawa kes mereka ini ke mahkamah untuk memohon penceraian.
Kes ini kemudian mendapat perhatian dalam masyarakat setempat dan selepas mendapat bantuan daripada beberapa persatuan, pihak polis akhirnya melakukan siasatan serta berjanji akan memberikan perlindungan kepada Yogita di bawah undang-undang yang sedia ada.
Selepas menyedari kes berkenaan mendapat liputan meluas, Arjun kini dikatakan mengubah fikirannya dan berjanji akan menarik balik permohonan perceraiannya itu.

Henti serangan

Falluja: Iraq semalam menangguhkan serangannya ke atas bandar ini kerana bimbang terhadap keselamatan orang awam yang terperangkap di situ.
Keputusan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Haider al-Abadi, dua hari selepas serangan besar-besaran dilancarkan untuk menawan semula bandar berkenaan daripada kumpulan pengganas Daish yang memberi tentangan sengit.
Iraq yang disokong oleh kuasa besar, termasuk Amerika Syarikat dan Iran, berikrar menawan Falluja, bandar besar pertama yang jatuh ke tangan kumpulan itu pada 2014.
“Kami mungkin boleh menamatkan peperangan itu jika tidak mengambil kira keselamatan orang awam,” kata Abadi kepada panglima tentera di bilik gerakan di pinggir Falluja.
Falluja ialah kubu kuat kumpulan Sunni yang menentang pendudukan Amerika Syarikat di Iraq dan kerajaan Baghdad yang diketuai Syiah.
Haider mula mengumumkan rancangan menyerang Falluja 10 hari lalu.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata, Daish menahan ratusan keluarga di pusat bandar itu untuk dijadikan perisai manusia.
Menurut badan dunia itu, 50,000 orang dipercayai terperangkap di bandar berkenaan.
Selepas mendapat tentangan sengit daripada Daish, tentera Iraq dilapor masih tidak dapat bergerak lebih jauh sejak 48 jam lalu dan mengekalkan kedudukan mereka di pinggir selatan Falluja.
Falluja ialah bandar kedua terbesar Iraq yang masih dikuasai Daish, selepas Mosul.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 2 Jun 2016 @ 9:49 AM


TENTERA Iraq di dalam kenderaan masing-masing di Nuaimiya, kawasan pinggir bandar Falluja, semalam.

Puluhan terbunuh di Aleppo

Aleppo: Tentera Syria membunuh puluhan orang awam dengan serangan udara di sekitar bandar Aleppo kelmarin, walaupun selepas bersetuju membenarkan konvoi membawa bantuan makanan ke 12 kawasan yang dikepungnya di bandar itu.
Serangan terhadap bandar Aleppo itu adalah yang paling sengit dalam masa sebulan.
Koresponden AFP berkata, lebih 12 bom tong digugurkan di daerah yang dikuasai kumpulan penentang di timur bandar itu.
Empat belas orang mati apabila bas yang mereka naiki turut menjadi sasaran pengeboman.
Kumpulan pertahananan awam yang digelar Helmet Putih berkata, sekurang-kurangnya 43 orang awam terbunuh dalam keganasan terbaru tentera Syria itu.
“Sebahagian mangsa ditimpa runtuhan bangunan,” kata seorang sukarela yang hanya mahu dikenali sebagai Khaled.
Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Syria berkata, semua yang bergerak menjadi sasaran, dalam serangan itu tidak kira orang atau kenderaan.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 5 Jun 2016 @ 5:05 AM


SUKARELAWAN pertahanan awam Syria yang dikenali sebagai Helmet Putih mengusung seorang lelaki yang cedera akibat serangan udara tentera Syria di Aleppo, kelmarin.

17 terbunuh dalam serangan udara di timur Syria


syria
Gambar bertarikh 28 April ini menunjukkan pasukan sukarelawan pertahanan awam Syria membantu salah seorang mangsa yang cedera dalam serangan udara yang dilancarkan ke atas kejiranan Bab al-Nayrab di Aleppo - AFP
BEIRUT 7 Jun - Sekurang-kurangnya 17 orang termasuk lapan kanak-kanak terbunuh selepas satu serangan udara dilancarkan ke atas sebuah pasar awam di wilayah Deir al-Zour, timur Syria.
Menurut Kumpulan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR), serangan tersebut berkemungkinan didalangi oleh Rusia atau tentera Syria. - Agensi
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/17-terbunuh-dalam-serangan-udara-di-timur-syria-1.339405#sthash.8fHx0rEd.dpuf

Aleppo terus dibedil


Berpuluh-puluh penduduk terkorban, persiapan Ramadan bertukar tragedi

PENDUDUK Syria melihat kesan kemusnahan akibat serangan mortar
PENDUDUK Syria melihat kesan kemusnahan akibat serangan mortar oleh kumpulan penentang kerajaan di kawasan perumahan al-Midan yang dikuasai tentera kerajaan di Aleppo, baru-baru ini. AFP
AMMAN 6 Jun - Persiapan menyambut Ramadan bagi penduduk di Aleppo, Syria bagaikan tiada erti apabila kawasan kediaman mereka berterusan menjadi ‘medan pertempuran’ antara tentera Syria dan kumpulan penentang kerajaan yang saling bertelagah, sama ada menerusi serangan udara mahupun bedilan mortar, semalam.
Menurut portal Al Jazeera, sekurang-kurangnya 53 orang termasuk kanak-kanak terbunuh dalam pertempuran tersebut, ketika tentera kerajaan buat pertama kali berjaya memasuki wilayah Raqqa sejak Ogos 2014.
Badan Pemantau Hak Asasi Syria melaporkan, berpuluh-puluh bom tong digugurkan melalui helikopter tentera di kawasan perumahan al-Qatriji manakala sebuah pesawat pejuang tidak dikenali terhem­pas di selatan Aleppo.
Badan itu menyatakan 32 orang terkorban dalam serang­an udara berkenaan manakala 20 orang lagi maut diserang kumpulan penentang kerajaan di kawasan dikuasai tentera kerajaan di bandar Aleppo.
Kumpulan sukarelawan White Helmets pula menyatakan, sekurang-kurangnya 50 serangan udara dilancarkan ke kawasan dikuasai kumpulan penentang di Aleppo semalam.
Jelas sukarelawan tersebut, kumpulan penentang turut membedil kawasan perumahan dikuasai tentera kerajaan di bahagian barat bandar berkenaan di kawasan Hamadaniyah dan Midan.
Dalam perkembangan ber­asingan, tentera Syria dilaporkan mula memasuki wilayah Raqqa kelmarin, kali pertama selepas mereka diusir kum­pulan mi­litan IS pada Ogos 2014.
Badan Pemantau Hak Asasi Syria memberitahu, serangan udara tentera Rusia di timur wilayah Homs berhampiran Raqqa pada Jumaat lalu memudahkan kemaraan tentera Syria ke wilayah berkenaan.
Jelas badan berkenaan, sebanyak 26 anggota militan IS dan sembilan anggota tentera kerajaan dan sekutunya terbunuh dalam pertempuran tersebut.
Tambahnya, tentera Syria membuat kemaraan dari kawasan Athriya, timur wilayah Hama berhampiran sempadan wilayah Raqqa.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aleppo-terus-dibedil-1.339484#sthash.t3YvTzA2.dpuf

17 terbunuh dalam serangan udara di timur Syria


syria
Gambar bertarikh 28 April ini menunjukkan pasukan sukarelawan pertahanan awam Syria membantu salah seorang mangsa yang cedera dalam serangan udara yang dilancarkan ke atas kejiranan Bab al-Nayrab di Aleppo - AFP
BEIRUT 7 Jun - Sekurang-kurangnya 17 orang termasuk lapan kanak-kanak terbunuh selepas satu serangan udara dilancarkan ke atas sebuah pasar awam di wilayah Deir al-Zour, timur Syria.
Menurut Kumpulan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR), serangan tersebut berkemungkinan didalangi oleh Rusia atau tentera Syria. - Agensi
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/17-terbunuh-dalam-serangan-udara-di-timur-syria-1.339405#sthash.atJWmQL2.dpuf