Tuesday, 13 August 2013

13 maut serangan tentera Syria di bandar Raqa

Orang ramai membantu menyelamatkan penduduk daripada runtuhan bangunan akibat serangan tentera udara Syria di wilayah Raqa di timur Syria, kelmarin. - Reuters

BEIRUT 11 Ogoa - Sekurang-kurangnya 13 orang termasuk tujuh kanak-kanak terbunuh apabila tentera udara Syria melancarkan serangan udara ke atas bandar Raqa, satu-satunya bandar dikawal oleh pemberontak, semalam.
Badan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria berkata, mereka terbunuh apabila sebuah helikopter melepaskan beberapa tong bahan letupan di sektor-sektor yang dikawal oleh kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) di bandar ini.
''Sebanyak 13 orang, termasuk enam kanak-kanak perempuan dan seorang kanak-kanak lelaki berumur empat tahun terkorban dalam serangan tersebut,'' kata badan hak asasi manusia tersebut.
Badan itu berkata, serangan yang dipercayai menjadikan kedudukan ISIS itu sebagai sasaran turut menyebabkan hampir 30 orang yang lain cedera.
ISIS merupakan kumpulan utama di bandar ini selepas Raqa ditawan oleh pemberontak pada Mac lalu.
Kumpulan jihad itu dilaporkan mempunyai kira-kira 1,500 anggota yang berkawal di bandar itu.
Selain itu, ISIS turut dituduh melakukan beberapa penculikan aktivis di Raqa - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130812/lu_10/13-maut-serangan-tentera-Syria-di-bandar-Raqa#ixzz2brdyz9fQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

#Homs | Al Hamidiyah.

Munculnya Mujahidin ISIS di Syria

Munculnya Mujahidin ISIS di Syria telah menggetarkan US & Israel. ISIS (Islamic State Of Iraq & Syam) adalah nama baru bagi Islamic State Of Iraq dan mulai beroperasi di Syam pada April lalu setelah pimpinan mereka Abu Bakar Al-Baghdadi menyatakan bahwa Mujahidin Jabhah Nusrah di Syria adalah bagian dari al-Qaeda di Iraq. 

Dua tahun yang lalu, Jabhah Nusrah telah ditetapkan sebagai 'Terrorist' oleh US dan kini ISIS pula menjadi penyebab ketakutan negara kafir itu.

Semoga Allah bersama Mujahidin dan meluruskan hati dan langkah kaki mereka.
 

Keadaan semasa di Deir al-Zor.

TERKINI ~ 

Keadaan semasa di Deir al-Zor.

Peta menunjukkan kawasan yang dikawal mujahidin dan kawasan yang masih dikawal tentera rejim.

Doakan mujahideen...... ALLAHU AKBAR!!!

sumber: Green Project

Petunjuk: Mujahidin: Bendera hijau

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..

Tentera Pembebasan Syria [FSA] berjaya melepaskan 12 orang awam termasuk seorang wanita di antara mereka sebagai pertukaran dengan seorang Leftenan Regim Syiah Basyar Assad.

LINK VIDEO : http://www.youtube.com/watch?v=Sl87pphdX9M
 — with Ibnu Al-Khams II.

Pinggir Bandar Damsyik

Pinggir Bandar Damsyik: Jalan Lapangan Terbang.

Pertempuran sengit antara FSA dan rejim.

FSA berjaya memusnahkan kereta kebal milik rejim.

Doakan mereka!