Tuesday, 19 February 2013

Syiah menular secara senyap di MalaysiaDIFAHAMKAN terdapat 200 juta pengikut Syiah di seluruh dunia. Di Malaysia, anutan ini dipercayai sedang berkembang.

Pada setiap 10 Muharram, penganut Syiah akan melakukan upacara memukul diri sendiri dengan 'qamezani' iaitu sejenis pisau seakan pedang atau rantai besi sebagai tanda meratapi pembunuhan Saidina Husain dengan kejam pada tarikh tersebut.

Daripada tiga golongan ini, hanya al-Rafidhah sahaja yang secara terang-terangan menafikan kekhalifahan Abu Bakr, Umar dan Usman kerana mereka menganggap, selepas kewafatan Rasulullah, orang yang layak menggantikan baginda ialah Ali, diikuti keturunannya.

Ini sekali gus menyebabkan timbul tanggapan kononnya pelantikan mereka yang selain Ali dan keturunannya adalah salah dan mereka yang mematuhinya didakwa sesat. Meskipun Syiah lebih cenderung untuk dikaitkan dengan Saidina Ali dan keturunannya, namun kewujudan Syiah dikatakan lebih dahulu daripada itu.

Malah ada versi yang mengaitkan kewujudan kumpulan itu dengan Abdullah bin Saba', seorang Yahudi yang berpura-pura memeluk Islam dengan misi mahu menghancurkan Islam dari dalam (munafik). Namun, Abdullah bin Saba' hanya seorang individu dan ini bukan faktor yang kuat bagi perkembangan Syiah hingga ke hari ini.

Faktor lain yang lebih kuat ialah kaitannya dengan sejarah Parsi sehingga melahirkan negara Syiah, Iran yang paling kuat pada masa ini. Kegemilangan empayar Parsi berakhir pada era pemerintahan Khalifah Umar al Khattab. Orang Parsi yang sebelum itu beragama Majusi (Zoroastrian) mulai menerima Islam antara 637 hingga 651 Masihi.

Wallahua'lam
Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak
 

Rejim yang biadap. Semoga satu hari nanti peluru mujahideen menembusi tubuhmu.

Rejim yang biadap. Semoga satu hari nanti peluru mujahideen menembusi tubuhmu.

Rejim Assad mereka berasa sangat bangga bila dapat merakamkan aksi sebegini terhadap penduduk awam dihadapan kamera.

ENAM PULUH RIBU ANGGOTA HIZBULLAH (baca: HIZBUL LATA) AMBIL BAGIAN PERANGI KAUM MUSLIMIN DI SURIAH
IRAN (KabarDuniaIslam) - Dalam sebuah pertemuan dengan mahasiswa sebuah universitas, Hojjatoleslam Mahdi Taib, ketua Ammar Strategic Base (yang bertanggung jawab terhadap "perang" ideologi Iran) dan mantan komandan Basij mengatakan bahwa “Suriah adalah provinsi Iran yang ke-35 dan merupakan provinsi yang strategis. Jika Musuh (baca: Mujahidin) bermaksud menguasai Suriah atau Khuzestan, prioritas utama yang di pertahankan adalah Suriah. Jika kita mempertahankan Suriah, kita juga akan dapat mengembalikan Khuzestan, namun jika kita kehilangan Suriah, Tehran tidak dapat dipertahankan... Suriah memiliki tentara, namun mereka tidak berkemampuan untuk melaksanakan perang kota di Suriah... Garis terdepan Iran berada di Suriah. Karenanya pemerintah Iran menyarankan “Untuk mengendalikan perang kota kalian harus membentuk Basij kalian sendiri... Basij Suriah dibentuk dari 60.000 anggota Hizbullah (baca: Hizbul Lata) yang mengambil alih perang kota dari tentara.

Basij merupakan satuan kekuatan ala militer yang terdiri atas sukarelawan yang dibentuk pada tahun 1979 saat Revolusi Syiah Iran dibawah kepemimpinan AyatusSyaitan Khomeini. Secara struktural Basij berada dibawah dan menerima perintah dari Garda Revolusi Iran dan juga dibawah AyatusSyaitan Khomeini, dimana anggota Basij memiliki loyalitas penuh kepadanya. (KabarDuniaIslam/IDB)