Thursday, 12 September 2013

Hamah, Syria ISIS memperolehi ghanimah yang banyak dalam pertempuran baru-baru ini.

Hamah, Syria

ISIS memperolehi ghanimah yang banyak dalam pertempuran baru-baru ini.

11 orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera dalam Halab selepas pesawat perang menyerang hospital

BERITA HARI INI (12 / 9/ 2013)

HALAB
* 11 orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera dalam Halab selepas pesawat perang menyerang hospital.
* Rejim Bashar menangkap beberapa pembangkang.
* 67 orang lagi terbunuh akibat serangan rejim (5 kanak-kanak, 4 wanita seksa hingga mati dan 21 mujahideen FSA).

KOTA DAMSYIK
* Mujahideen FSA menahadapi banyak pertempuran di sekitar Damsyik.
* Mujahideen FSA telah menyerang balai polis yang mempunyai ramai Shabiha didalamnya dan membunuh mereka.
* Berita yang sangat penting:
Selepas Amerika Syarikat memutuskan untuk tidak menyerang Syria, rejim Bashar sekali lagi telah mengunakan senjata kimia di pinggiran Bandar Kota Damsyik, Jobar.


LINK ASAL : http://www.aljazeera.net/news/pages/67750e02-446a-4b98-94cb-a1a590c2af19

rejim Syiah Assad merobohkan masjid-masjid

Pihak berkuasa selalunya merobohkan markas dan tempat yang menjadi sarang penjenayah bagi menghalang mereka berkumpul dan melakukan aktiviti jenayah. Di Syria, rejim Syiah Assad merobohkan masjid-masjid antaranya seperti Masjid Khalid Alwalid bagi menghalang umat Islam beribadat pada Allah, Tuhan yang Maha Agung . Jadi agama apakah Syiah ini? adakah mereka mazhab di dalam Islam? Oh tidak, mereka adalah golongan kuffar seperti yahudi dan nasrani. Ayuh sedarlah kalian fitnah syiah yang melanda umat Islam akhir zaman kini. 

mayat umat Islam terpaksa dikebumikan di taman permainan

Pernahkah kalian terfikir bagaimana taman permainan yang dahulunya indah dan cantik mata memandang beserta tumbuhan hijau kini bertukar gersang dan menjadi tapak perkuburan . Datanglah ke Syria, pemandangan sebigini tidak asing lagi. Akibat terlalu banyak nyawa terkorban , mayat umat Islam terpaksa dikebumikan di taman permainan. Laknat Allah ke atas rejim zalim Syiah Assad.

syria berdarah

Selepas Amerika Syarikat memutuskan untuk tidak menyerang Syria, rejim Bashar sekali lagi telah mengunakan senjata kimia di pinggiran Bandar Kota Damsyik, Jobar. 

Hasbunallahu wa ni'mal wakeel

Link Video : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=duPY9gCMWSk

Sekali lagi, tentera Assad telah menggugurkan bom gas beracun berhampiran balai polis daerah Jobar

Berita terkini | Damsyik | Jobar | September 12, 2013

Sekali lagi, tentera Assad telah menggugurkan bom gas beracun berhampiran balai polis daerah Jobar kira-kira sejam yang lalu, menyebabkan beberapa kecederaan. Bom tersebut mengandungi bahan klorin yang menyebabkan lemas, sawan dan berpeluh yang melampau. Penduduk takuti bahan kimia akan dibebaskan sekali lagi di kawasan itu, menyebabkan panik berikutan insiden yang terakhir serangan senjata kimia di kawasan itu oleh rejim Assad tiga minggu lalu. Pertembungan yang berterusan sedang berlaku antara Rejim Assad dengan Mujahideen FSA di kawasan itu di selatan berhampiran Bandar Zamalka, Daerah Jobar dan barisan hadapan Abbasiyeen. Tentera rejim juga telah membuat serangan di kawasan tersebut dengan meriam.

Ianya tidak mendatangkan apa-apa faedah apabila mereka tetap juga menyerang Syria menggunakan senjata kimia (Walaupun dalam jumlah kuatiti bahan kimia yang sedikit) demi mematuhi kepada dasar yang ditetapkan oleh penyelesaian yang kononnya “diplomatik” yang dicadangkan oleh Rusia dan disokong oleh Amerika Syarikat. Penyelesaian yang dicadangkan sebelum ini adalah memerlukan rejim Assad untuk ditarik balik gedung senjata kimia mereka, bagi mengelakkan serangan dilakukan ke atas Syria oleh Amerika Syarikat dan masyarakat Antarabangsa.

Link Asal : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=567928249921621&set=a.176433502404433.39432.175386715842445&type=1&ref=nf

Tangisan Masjid-masjid di tanah Syam

Tangisan Masjid-masjid di tanah Syam, tanah yang disebut-sebut dalam hadeeth sahih sebagai tanah yang diberkati para malaikat. Tanah yang menjadi saksi kepada pelbagai kisah-kisah para anbia. Itulah dia Tanah Sham.

Tetapi kini, masjid-masjid itu jatuh menyembah bumi. Rumah-rumah Allah diserang Bashar Laknatullah saban hari dan muslim di seluruh dunia hanya melihat, melihat, dan terus melihat.

Wahai ummah, dimana kamu bersembunyi? Bilakah kamu akan berhenti melihat? Hanya kamu sahaja dapat memberi jawapannya.
 

Inilah bayi termuda dari kem pelarian ini. Berusia hanya 2 hari. ____________

Dari lensa kamera Team Syria Care yang berada di Kem Pelarian Syria di dalam Syria. Inilah bayi termuda dari kem pelarian ini. Berusia hanya 2 hari.
____________________________________________________

Pihak kami di Syria Care HANYA menghulurkan bantuan ke Syria seperti bantuan KEWANGAN dan KEPERLUAN ASAS SAHAJA (spt makanan ,pakaian & ubatan).

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Emel: souriacare@gmail.com
Paypal : alehsidek@gmail.com
Akaun Maybank: 562106630487
Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia
Bank swift Code : mbbemykl
 

Bangunan Kementerian Luar Libya dibom

Bangunan Kementerian Luar Libya dibomSebahagian bangunan musnah akibat letupan di Benghazi.

BENGHAZI - LIBYA . Satu letupan menggegarkan sebuah kawasan berhampiran bangunan Kementerian Luar Libya di bandar timur Benghazi, semalam.

Media tempatan melaporkan, letupan itu mengakibatkan kerosakan teruk pada bangunan kementerian, termasuk ibu pejabat bank pusat tempatan.

Difahamkan, letupan itu dilakukan berikutan genap setahun serangan maut ke atas Konsulat Amerika Syarikat di Benghazi.

“Tiada laporan kematian atau kecederaan dilakukan, namun polis tidak menolak serangan itu dilakukan kumpulan pemberontak ketika era pemimpin diktator Muammar Gaddafi pada 2011,” memetik laporan Press TV.

Kebelakangan ini, gelombang serangan ganas kerap tercetus menyasarkan kakitangan tentera, hakim dan doktor.

Rusia nafi foto tulen

Rusia nafi foto tulenRusia dakwa gambar mangsa serangan kimia palsu.

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT . Rusia melaporkan kumpulan Hak asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan, video dan foto didakwa mangsa serangan senjata kimia di Ghouta, pinggir Damsyik adalah palsu.
   
Kementerian Luar Rusia berkata, pakar antarabangsa mengesahkan kepalsuan gambar itu ketika mesyuarat PBB di Geneva 9 September lalu.

“Amerika Syarikat (AS) menggunakan rakaman dan gambar itu bertujuan melobi sekutunya dalam rancangan melancarkan perang di Syria dan tindakan tersebut menyalahi undang-undang antarabangsa,” kata jurucakap kementerian.

Sementara itu, Presiden AS, Barack Obama menangguhkan pengundian Kongres bagi mencapai keputusan sama ada mahu melancarkan perang ke atas Syria atau tidak.

Penangguhan itu dilakukan berikutan bantahan besar-besaran ribuan rakyat AS.

Obama berkata, masih terlalu awal untuk melancarkan serangan dan menuduh rejim Presiden Bashar Al-Assad menggunakan senjata kimia.

“Walaupun terdapat bukti kematian berpunca daripada serangan senjata kimia, namun penyiasat antarabangsa belum mengesahkan sama ada ia dilakukan oleh tentera rejim atau kumpulan Tentera Pembebasan Syria (FSA) yang disokong militan,” katanya dipetik dari laporan Al Jazeera.

Bagaimanapun, kumpulan pembangkang asing berkata, AS perlu melancarkan perang dan menolak cadangan Rusia untuk rundingan keamanan.

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR
Syrian network for human rights documented 64 victims, Tuesday 10/9/2013 all across Syria, including 5 children and 4 ladies, 3 tortured to death, 22 FSA

Damascus and countryside: 14 victims
Idlib: 12 victims
Daraa: 5 victims
Aleppo: 5 victims
Homs: 8 victims
Hama: 9 victims
Qunaitra: 1 victim
Raqqa:7 victims
Dier ez-Zoor: 2 victims

Not Syrian: 1 victim

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ارتفاع عدد الشهداء اليوم الاربعاء 11-9-2013 حتى الآن إلى (38) شهيدا في محافظات سورية مختلفة ، بينهم 3 اطفال و 3 سيدات و 3 شهداء قضوا تحت التعذيب و 12 شهيدا من الجيش الحر

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Syrian network for human rights documented 67 victims, Wednesday 11/9/2013 all across Syria, including 5 children and 4 ladies, 5 tortured to death, 21 FSA 

Damascus and countryside: 18 victims
Idlib: 6 victims
Daraa: 9 victims
Aleppo: 20 victims
Homs: 7 victims
Qunaitra: 2 victims
Dier ez-Zoor: 4 victims

Not Syrian: 1 victim

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة لأحد الإصابات نتيجة قصف القوات الحكومية لحي جوبر بدمشق بالغازات السامة والكيميائية فجر 12-9-2013

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صورة لاكراد سوريون خلال فرارهم عبر الحدود إلى اقليم كردستان العراق