Wednesday, 10 June 2015

Enam kanak-kanak mangsa serangan udara Syria

Enam kanak-kanak mangsa serangan udara Syria
Keadaan selepas serangan bom tong yang digunakan tentera rejim pada 3 Jun lepas. - Foto AFP

BEIRUT - LEBANON. Seramai 49 orang awam terbunuh termasuk enam kanak-kanak dalam serangan udara tentera kerajaan Syria di sebuah bandar di Idlib, Syria semalam.

Menurut laporan AFP, serangan tersebut tepat mengenai bandar Al-Janudiyah yang berada di bawah kawalan tentera pemberontak.

"Kawasan tersebut adalah kawasan tumpuan awam, ramai (orang awam) berada disana kerana adanya kedai-kedai," kata Pengarah Pemerhati Hak Asasi Syria, Rami Abdel Rahman.

Katanya, pelarian dari beberapa kawasan juga menjadikan Al-Janudiyah sebagai tempat perlindungan.

"Tentera rejim melancarkan roket dari pesawat," jelasnya lagi.

Sebuah video yang dirakam aktivis dimuatnaik ke laman video Youtube,  menunjukkan kemusnahan dan huru-hara akibat serangan berkenaan, selain kerosakan dan mayat mangsa yang berselerakan.

Pihak berkuasa tempatan juga dilihat membantu dalam operasi menyelamat dan menggunakan jentera untuk mencari mangsa terperangkap disebalik runtuhan bangunan.

Al-Janudiyah yang berada di bawah pengaruh pemberontak sejak 2013 baru-baru ini jatuh ke tangan jaringan Al-Qaeda, Al-Nusra Front.

Walaupun kekurangan posisi di bandar berkenaan, tentera rejim berterusan melancarkan serangan udara, termasuk penggunaan bom tong yang dikecam kumpulan hak asasi manusia.

‘Askar digital' godam sesawang tentera AS

‘Askar digital' godam sesawang tentera AS
Salinan paparan akaun Twitter Syrian Electronic Army

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Tentera Amerika Syarikat (AS) mengaku laman sesawang mereka digodam oleh Syrian Electronic Army (SEA), semalam.

"Hari ini (semalam) kandungan pembekal rangkaian telah digodam. Selepas kami mengetahui (digodam), pihak tentera mengambil langkah pencegahan untuk memastikan tiada pencerobohan ke atas maklumat tentera dengan menutup laman tersebut untuk sementara," kata jurucakap tentera, Malcom B. Frost kepada CNN.

Pihak SEA kemudian mendakwa bertanggungjawab melakukan pencerobohan berkenaan di laman mikro Twitter dengan berkongsi salinan paparan laman sesawang tentera AS tersebut.

Antara mesej yang terkandung dalam pencerobohan tersebut adalah: "Anda telah digodam. Komander anda melatih anda untuk mati berperang),"

Difahamkan, laman sesawang berkenaan berfungsi sebagai penyaluran maklumat untuk orang awam dan tidak mengandungi sebarang maklumat sulit.

SEA merupakan kumpulan pengodam pro-Assad dan mempunyai beberapa sejarah jenayah siber, termasuk menggodam Chicago Tribune dan Associated Press.

Pada 2013, SEA membuat pengumuman palsu menggunakan akaun Twitter Associated Press mengenai pusat pentadbiran, White House di AS telah diserang

Militan IS jual remaja perempuan di pasaran hamba

Zainab Bengura

Zainab Bengura

NEW YORK 9 Jun – Utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), semalam mendedahkan, remaja-remaja perempuan yang diculik anggota kumpulan militan Negara Islam (IS) di Iraq dan Syria dipercayai dijual di pasaran hamba ‘pada harga serendah sekotak rokok’.
Pendedahan itu dibuat wakil PBB, Zainab Bangura yang melawat Iraq dan Syria pada April lalu, dan sejak itu mengusahakan satu pelan tindakan bagi menangani jenayah seksual yang dilakukan kumpulan militan IS.
“Ini merupakan satu perang ke atas tubuh wanita,’’ katanya.
Wakil PBB itu telah bercakap dengan wanita dan kanak-kanak perempuan yang terselamat daripada cengkaman IS di kawasan yang dikuasai kumpulan militan itu termasuk pemimpin agama tempatan, pemimpin politik serta melawat kem pelarian di Turki, Lebanon, dan Jordan.
Anggota kumpulan militan IS berterusan membuka pasaran hamba menjual kanak-kanak perempuan yang diculik semasa melancarkan serangan, namun jumlah mangsa yang dijadikan hamba tidak diketahui.
“Mereka menculik dan melarikan wanita di kawasan yang ditawan, malah mereka juga mempunyai stok gadis baharu.
“Kanak-kanak dijual pada harga serendah sekotak rokok sehingga ratusan atau ribuan dolar,’’ katanya.
Bangura turut mendedahkan pengalaman pahit yang dialami beberapa remaja perempuan kebanyakannya etnik Yazidi yang menjadi mangsa kumpulan militan IS.
“Beberapa orang remaja perempuan Yazidi dikurung di dalam bilik di sebuah rumah kecil dengan lebih 100 perempuan sebelum dibogelkan dan dijual sebagai hamba,’’ katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/militan-is-jual-remaja-perempuan-di-pasaran-hamba-1.100945#sthash.7PA7IXfJ.dpuf