Tuesday, 22 July 2014

Ruang udara Syria selamat


  • Malaysia AirlinesMalaysia Airlines

SHAH ALAM - MAS menegaskan pelan laluan penerbangan MH004 dari Kuala Lumpur ke London yang terbang di ruang udara Syria pada 20 Julai 2014 adalah mengikut laluan yang diluluskan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

"Seperti notis kepada juruterbang yang dikeluarkan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Syria, ruang udara Syria tidak dikenakan sebarang sekatan.

"Pada sepanjang masa, MH004 berada dalam laluan diluluskan ICAO," menurut MAS dalam satu kenyataan, semalam.

MAS turut menegaskan keselamatan penumpang dan anak kapal syarikat itu adalah keutamaan tertingginya.

Kenyataan itu dikeluarkan bagi menjawab dakwaan menerusi akaun Twitter laman web pengesan penerbangan, Flightradar24 bahawa penerbangan MH004 memilih ruang udara Syria bagi mengelak daripada menggunakan ruang udara Ukraine susulan kejadian MH17.

Syria kini berdepan konflik perang saudara yang bermula sejak 2011, mengorbankan lebih 200,000 orang.

Bagaimanapun, pakar penerbangan sebelum ini menjelaskan penerbangan awam menggunakan laluan di atas kawasan konflik sepanjang masa namun laluan itu dianggap selamat kerana berada pada altitud tinggi.

63 Muslim tewas di Suriah, jangan lupakan mereka


Selasa, 24 Ramadhan 1435 H / 22 Juli 2014 06:25
63 Muslim tewas di Suriah, jangan lupakan mereka
Ilustrasi - 63 Muslim tewas di Suriah, jangan lupakan mereka
ALLEPO (Arrahmah.com) – Tak ingin Suriah terlupakan dari benak Muslim sedunia, Syam Organizer mengajak Ummat Islam Indonesia kembali membantu saudara kita di sana. Perlu kita ketahui bahwa serangan pada Ahad (20/7/2014) di Suriah total menewaskan (63) Muslim Suriah di seluruh provinsi, seperti yang terdata oleh Syam Organizer (SO),sebuah organisasi bantuan kemanusiaan untuk Bumi Syam.
Menurut organisasi bertagline “selamatkan Syria, bebaskan Al-Aqsha” ini, jumlah korban gugur di atas menambah daftar panjang RATUSAN RIBU ummat Islam yang dibunuh oleh rezim Assad sejak Maret 2011 lalu.
Sementara itu di Gaza – Palestina, korban terus bertambah hingga mencapai lebih dari 500 jiwa akibat serangan Yahudi “Israel”.
Berdasarkan laporan SO pertanggal 20 Juli 2014, korban jiwa di Aleppo sebanyak 17, Damaskus dan pedesaannya 6, Dar’aa 14, Der-Ezzor 2, Hama 22, Homs 1, dan Idlib 1 jiwa. Innalillahi wainna ilaihi rooji’uun.
(adibahasan/arrahmah.com)
- See more at: http://www.arrahmah.com/news/2014/07/22/63-muslim-tewas-di-suriah-jangan-lupakan-mereka.html#sthash.syHhAXAd.dpuf