Thursday, 24 September 2015

EU lulus pelan 
kongsi pelarian

Delegasi  Republik Czech semasa menghadiri Sidang Kemuncak EU bagi membincangkan isu pelarian di Bru

Delegasi Republik Czech semasa menghadiri Sidang Kemuncak EU bagi membincangkan isu pelarian di Brussels, kelmarin. Republik Czech adalah antara negara yang tidak bersetuju dengan rancangan perkongsian penempatan semula pelarian yang diluluskan EU, kelmarin. – AGENSI
BRUSSELS 23 Sept. - Kesatuan Eropah (EU), semalam meluluskan rancangan perkongsian penempatan semula 120,000 pelarian di 28 negara anggotanya, walaupun menerima bantahan keras daripada empat buah negara anggota bekas komunis.
Diplomat berkata, mesyuarat antara menteri-menteri luar yang berlangsung di Brussels itu me­ngundi untuk melaksanakan ran­cangan berkenaan setelah mendapat sokongan daripada Jerman dan beberapa buah negara kuasa besar.
Menteri Luar Czech dalam status yang dimuat naik di laman sosial Twitter berkata, beliau mengundi untuk tidak menyokong cadangan tersebut bersama-sama Slovakia, Romania dan Hungary, manakala Finland mengambil pendirian berkecuali.
Prague terdahulu memberi ­amaran, sebarang usaha untuk meluluskan rancangan perkongsian pela­rian itu tidak mungkin akan berlaku dan kerajaan atau pihak berkuasa EU berkemungkinan besar akan ‘dicemuh’.
“Jika kita gagal mencari jalan penyelesaian terbaik untuk jangka panjang, krisis pelarian ini boleh memberi ancaman kepada EU,” kata Perdana Menteri Slovenia, Miro Cera.
Menteri-menteri luar EU berharap mesyuarat yang berlangsung semalam mencapai kata sepakat berbanding menjalankan proses undian di mana blok timur Eropah merupakan kumpulan minoriti dalam EU, sekaligus menimbulkan kebimbangan berkemungkinan si­tuasi tersebut akan merenggangkan hubungan antara negara-negara anggota.
Dalam perkembangan sama, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menggesa negara-negara anggota EU menerima rancangan perkongsian penempatan semula pelarian yang telah dipersetujui.
White House dalam satu kenya­taan berkata, Obama dan Canselor Jerman, Angela Merkel bersetuju bahawa penyelesaian terhadap isu pelarian adalah dengan kesemua anggota EU menerima agihan pela­rian yang telah diputuskan. – AFP/REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/eu-lulus-pelan-8232-kongsi-pelarian-1.139473#sthash.6TFzTxTO.dpuf

Lalu lintas Serbia-Croatia terhenti

Barisan panjang lori membawa kargo menunggu di Lebuh Raya E-71

Barisan panjang lori membawa kargo menunggu di Lebuh Raya E-71 di sempadan Serbia-Croatia berhampiran Batrovci, kira-kira 100 kilometer ke barat Belgrade, Serbia untuk diberi kebenaran masuk ke Croatia, kelmarin. AGENSI
ZAGREB/BALGRADE 23 Sept. – Aliran trafik antara Serbia dan Croatia terhenti, semalam ketika teretus ketegangan antara kedua-dua negara bekas republik Yugoslavia itu, ekoran kebanjiran pelarian di sempadan kedua-dua negara itu.
Lalu lintas terhenti sepenuh­nya apabila lori-lori yang tersekat, menghalang laluan terakhir.
Croatia yang berang dengan kebanjiran pelarian di sempadan timurnya dengan Serbia, semalam bertindak menghalang kesemua kenderaan kargo dari Serbia, selepas menutup tujuh daripada lapan pintu sempadannya untuk kegunaan kenderaan.
Lebih 30,000 pelarian, keba­nyakan mereka dari Syria mema­suki Croatia yang merupakan anggota Kesatuan Eropah (EU) dari Serbia sejak Selasa lalu berikutan tindakan Hungary menutup pintu sempadannya dengan memasang kawat duri.
Pelarian itu dibawa terus dari Serbia ke sempadan Croatia, selepas memasuki Serbia dari Macedonia dengan berjalan kaki, sehingga membuatkan Croatia tidak lagi mampu menerima kebanjiran pelarian dan mendakwa Belgrade perlu menghantar kembali pelarian ber­kenaan ke Hungary dan Romania.
Trak-trak berbaris di lebuh raya Belgrade-Zagreb mencapai 12 kilometer panjang ekoran tindakan Serbia memberi tempoh sehingga hari ini bagi Zagreb menarik balik sekatan ke atas kargo itu atau berdepan tindak balas politik, undang-undang dan ekonomi.
Perdana Menteri Serbia, Aleksandar Vucic berkata, beliau telah menghubungi rakan sejawatnya dari Croatia, Zoran Milanovic dan mereka akan terus berbincang bagi mencari penyelesaian.
Katanya, tanpa sebarang perjanjian menjelang tengah malam ini, Serbia akan mengambil beberapa tindakan ke atas Zagreb.
“Saya percaya kami akan dapat mencapai persetujuan dengan jiran kami. Namun, Serbia mesti membalas atas kemusnahan integriti ekonominya dan dasar nasional,” kata Vucic.
Beberapa minit sebelum Vucic mengeluarkan kenyataan, kerajaan Croatia berkata, mereka memutuskan untuk meringankan sekatan itu bagi membenarkan hanya trak-trak yang membawa barang-barang yang tidak tahan lama memasuki negara itu.
Bagaimanapun, pemandu lori yang kecewa dengan tindakan Croatia itu, bertindak meletakkan kenderaan mereka di sepanjang laluan Bajakovo-Batrovci, sekali gus menghalang laluan semua trafik. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/lalu-lintas-serbia-croatia-terhenti-1.139475#sthash.oTrPmLCa.dpuf