Sunday, 7 August 2016

JAYSH AL-FATH BUNUH 150 PASUKAN ASSAD, REBUT 20 TANK, 7 KENDARAAN TEMPUR, 10 ARTILERI DAN 60 TRUK PENGANGKUT


7 Agustus 2016
Jaysh al-Fath Bunuh 150 Pasukan Assad, Rebut 20 Tank, 7 Kendaraan Tempur, 10 Artileri dan 60 Truk Pengangkut


ALEPPO (Jurnalislam.com) – Jaysh al-Fath (Tentara Penaklukan), Sabtu (06/08/2016) melaporkan membunuh 150 tentara rezim Nushairiyah Assad dan menyita sejumlah besar kendaraan militer setelah mematahkan blokade yang mengurung wilayah yang dikendalikan mujahidin di kota Aleppo utara.
Menurut sumber oposisi lokal, yang ingin tetap anonim karena masalah keamanan, “Pada hari ketujuh bentrokan, sekitar 20 tank, tujuh kendaraan tempur lapis baja, 10 artileri dan 60 truk pengangkut pasukan rezim telah direbut.”
Rebel fighters carry their weapons as they move towards their positions near the front line against forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in Ratian village, north of Aleppo February 17, 2015. REUTERS/Ammar Abdullah

Jaysh al-Fath  juga menguasai posisi rezim di daerah Ramousa di Aleppo selatan, sehingga membuka rute menuju lingkungan yang dikuasai  oposisi di kota itu, kata sumber itu kepada Anadolu Agency.
Menurut sumber yang sama, faksi-faksi jihad tersebut  tiba di lingkungan Aleppo yang dikepung.
“Pertempuran masih berkecamuk di pinggiran Ramousa antara pasukan rezim Assad dan koalisi mujahidin, yang berusaha memperluas kendali,” kata sumber itu.
Pada hari Jumat, Jaysh al-Fath  menguasai sekolah militer milik rezim di Aleppo yang dianggap sebagai salah satu benteng utama pasukan Syiah Bashar al-Assad yang paling signifikan di kota yang diperebutkan itu.
Sebelumnya pada bulan Februari, rezim Suriah memotong rute pasokan antara pedesaan utara Aleppo dan kawasan timur yang dipegang oposisi.
Kemudian pada awal Juli, pasukan rezim bergerak untuk memotong Castello Road, yang menghubungkan kota Aleppo yang diperebutkan dengan Idlib yang dipegang penuh mujahidin, serta memberlakukan blokade total pada daerah yang dikuasai mujahidin di Aleppo.

Cos0mLWUEAE139r

Diperkirakan 250.000 warga sipil hidup di perempat timur yang dikuasai jihadis di Aleppo ini.
Kemenangan di Aleppo akan menjadi dorongan bagi Jaysh al-Fath, yang telah berjuang selama berminggu-minggu untuk merebut kembali kontrol atas kota meskipun pasukan Rusia dan Suriah membombardir sangat intens.

8,000 Pelarian Syria Ditempatkan Semula Di Amerika Syarikat


Diterbitkan: Sabtu, 6 Ogos 2016 10:46 AM
Pelarian Syria yang berada di sempadan Turki. Foto AP

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) menyelamatkan 8,000 pelarian Syria sejak Oktober dan kini berada di landasan yang betul dalam memenuhi matlamat Presiden Barack Obama bagi menempatkan semula 10,000 pelarian menjelang akhir tahun fiskal, lapor pegawai Jabatan Negara AS kepada pemberita.
Penolong Setiausaha Negara bagi Biro Penduduk, Pelarian dan Migrasi, Anne Richard berkata beberapa anggota tambahan AS dikerahkan untuk melakukan pemeriksaan keselamatan ke atas pelarian supaya mereka yang telah diperiksa dapat menunggu penempatan semula.
Tambahnya, jumlah pelarian Syria di AS mungkin akan melebihi dari 10,000 orang pada akhir tahun fiskal iaitu pada 30 September ini - melebihi sasaran yang ditetapkan.
Sementara itu, pejuang hak asasi manusia meluahkan rasa bimbang terhadap pentadbiran AS dalam mencapai matlamat yang disasarkan kerana kurang daripada 5,000 pelarian Syria diberi penemapatan semula pada pertengahan tahun fiskal.
"Jumlah bulanan pelarian yang dikemukakan meningkat dari angka yang rendah pada separuh pertama tahun ini hingga jumlah yang tinggi.
"Kesan pelaburan pada bulan May, Jun dan Julai memberi penambahbaikan dalam proses penempatan semula pelarian," kata Richard. -Reuters

Syria: Lebih 500 terbunuh dalam pertempuran untuk kuasai Aleppo


Syria

BEIRUT 6 Ogos - Lebih 500 anggota kumpulan penentang dan tentera kerajaan terbunuh dalam tempoh seminggu semasa pertempuran sengit antara kedua-dua dalam usaha untuk menguasai Aleppo.
Menurut Ketua Pemantau Hak Asasi Manusia Syria, Rami Abdel Rahman, kebanyakan yang terbunuh sejak 31 Julai lalu adalah anggota kumpulan penentang berikutan serangan udara bertalu-talu oleh tentera Syria dan Russia.
Katanya, sekurang-kurangnya 130 orang awam turut terbunuh sejak Ahad lalu akibat serangan kumpulan penentang kebanyakannya di kawasan yang dikuasai kerajaan. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/syria-lebih-500-terbunuh-dalam-pertempuran-untuk-kuasai-aleppo-1.367397#sthash.N6SBjp9O.dpuf

Syria: Puak penentang berjaya tembusi sekatan di Aleppo


syria

BEIRUT 7 Ogos - Kumpulan penentang Syria hari ini berjaya memecahkan kepungan tentera kerajaan di bandar Aleppo selepas pertempuran sengit antara kedua-dua pihak yang berlangsung selama enam hari.
Menurut pertubuhan pembangkang Syria, Pakatan Kebangsaan yang berpangkalan di Turki melalui Twitter, kumpulan penentang telah berjaya membolosi kepungan di Aleppo.
Perkara tersebut turuh disahkan oleh kumpulan Ahrar al-Sham menerusi Twitter bahawa kumpulan penentang telah berjaya membuka laluan ke Aleppo. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/syria-puak-penentang-berjaya-tembusi-sekatan-di-aleppo-1.367398#sthash.axQuTzky.dpuf