Wednesday, 24 June 2015

Pemberontak Syria dibayar tentera AS

Pemberontak Syria dibayar tentera AS
Angkatan Tentera Bebas Syria (FSA) menyediakan meriam untuk dilancarkan ke arah pasukan yang setia kepada Presiden Syria Bashar al-Assad di bandar Quneitra.

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Pemberontak Syria yang menerima latihan ketenteraan Amerika Syarikat (AS) untuk menentang kumpulan militan IS dibayar AS$250 hingga AS$400 (RM936 hingga RM1,497) sebulan, bergantung kepada kemahiran, prestasi dan kedudukan kepimpinan, menurut Pentagon.
Jurucakap Jabatan Pertahanan, Kolonel Steve Warren berkata, seramai 2,000 pejuang Syria sedang menjalani latihan minggu lalu, manakala 1,500 lagi telah selesai pemeriksaan yang diperlukan.

"Minggu lalu, usaha latihan bergerak lebih perlahan daripada jangkaan kerana mengalami masalah memilih sukarelawan dan membawa mereka keluar dari Syria untuk menjalani latihan," katanya.

Difahamkan, hampir 6,000 penduduk Syria telah menawarkan diri untuk mengambil bahagian dalam usaha AS untuk melatih dan melengkapkan satu kuasa politik sederhana tentera Syria.

Sementara itu, menurut Jurucakap Gabungan Bersama Agensi Pasukan Petugas Syria, Kapten Scott Rye, terdapat juga beberapa kumpulan yang berhenti selepas menjalani latihan selama beberapa minggu.

"Antara sebab mereka keluar adalah kerana tidak memiliki kad pengenalan, di bawah umur atau tidak layak untuk latihan," katanya. - Reuters

Dua remaja digantung kerana tak puasa

Ramadan

DAMSYIK - SYRIA. Dua remaja di Syria digantung selepas didakwa makan pada waktu siang hari ketika Ramadan, menurut kumpulan pemerhati hak asasi manusia, kelmarin.

Penduduk di perkampungan Mayadeen di timur wilayah Deir Ezzor mendakwa kumpulan militan IS bertindak menggantung kedua-dua remaja lelaki berusia di bawah 18 tahun di atas palang berhampiran ibu pejabat polis di daerah tersebut.

"Mereka dibiarkan tergantung tanpa belas kasihan selama beberapa jam. Plakad tertera 'Mereka sengaja tidak berpuasa tanpa alasan yang kukuh' juga ditampal pada tubuh kedua-dua remaja terbabit," kata ketua kumpulan tersebut, Rami Abdel Rahman.

Terdahulu, Kementerian Hak Asasi Manusia Iraq mengumumkan 26 individu telah dihukum mati selepas didakwa bekerjasama dengan pasukan keselamatan untuk mengintip kegiatan IS di utara Kirkuk dan wilayah Nineveh.

Menurut kementerian, seorang gantung sampai mati manakala 25 lagi ditembak mati oleh skuad penembak di Nineveh. - Press TV

AS mengaku latih penentang kerajaan Syria


anggota penentang kerajaan Syria dari Batalion Pertama Tentera

Anggota penentang kerajaan Syria dari Batalion Pertama Tentera Bebas Syria menjalani latihan menembak di bandar Aleppo di utara Syria pada 10 Jun lalu. AFP
WASHINGTON 23 Jun – Kerajaan Amerika Syarikat (AS) mengakui membayar upah antara AS$250 (RM931) dan AS$400 (RM1,489) seorang setiap sebulan kepada anggota kumpulan penentang kerajaan Syria untuk membantu memerangi Kumpulan Militan Negara Islam (IS).
Jurucakap Pentagon, Komander Elissa Smith berkata, latihan kumpulan pertama melibatkan kira-kira 90 anggota penentang telah bermula pada bulan lalu dan bayaran ber­kenaan dibuat bergantung kepada kemahiran, prestasi dan kedudukan kepimpinan setiap anggota kumpulan berkenaan.
Smith berkata, proses merekrut kumpulan penentang itu dijangka memakan masa beberapa bulan dan Pentagon menjangkakan kira-kira 3,000 anggota penentang akan dilatih pada hujung tahun ini.
“Objektif utama Pentagon adalah untuk melatih 5,400 orang dalam tempoh 12 bulan bermula bulan lalu.
“Bagi faktor keselamatan, Pentagon tidak akan mengumumkan bila kumpulan penentang kerajaan Syria yang dilatih tentera AS itu akan memasuki semula negara itu untuk memerangi kumpulan militan IS,” kata Smith tanpa mendedahkan jumlah sebenar penentang yang te­lah menerima latihan.
Beliau juga tidak mendedahkan jumlah anggota kumpulan penentang yang menerima bayaran daripada kerajaan AS setakat ini bagi menentang ancaman militan IS di Syria.
Sementara itu, jurucakap Jabatan Pertahanan AS, Steve Warren berkata, kira-kira 200 anggota penentang menjalani latihan ketenteraan pada minggu lalu dan seramai 1,500 orang lagi telah selesai menjalani beberapa pemeriksaan yang ditetapkan.
Warren, bagaimanapun tidak mendedahkan jumlah anggota kumpulan penentang yang dibayar oleh kerajaan AS walaupun laporan menyebut kira-kira 6,000 rakyat Syria secara sukarela mahu menyertai latihan anjuran AS bagi membentuk pasukan tentera yang berfahaman sederhana.
“Usaha melatih kumpulan penentang Syria berjalan perlahan disebabkan kesukaran melakukan saringan ke atas sukarelawan dan membawa mereka keluar dari negara terbabit bagi menjalani latihan,” kata beliau. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/as-mengaku-latih-penentang-kerajaan-syria-1.106367#sthash.J0tGMOn8.dpuf