Friday, 31 January 2014

Rumah penduduk Syria diroboh


Seorang lelaki membawa beberapa kanak-kanak ke tempat selamat selepas tentera menggugurkan tong-tong berisi bom ke kawasan penempatan Dahret Awwad di Aleppo, kelmarin. - REUTERS
BEIRUT 30 Jan. - Kerajaan Syria didakwa menggunakan bahan letupan dan jentolak untuk merobohkan beribu-ribu bangunan kediaman, tindakan yang dilancarkan sebagai hukuman kerana orang awam menyokong penentang kerajaan.
Menurut kumpulan hak asasi manusia Human Rights Watch (HRW) menerusi laporan 38 muka suratnya, tindakan itu diambil di antara Julai 2012 dan Julai tahun lalu di tujuh daerah yang menyokong penentang kerajaan.
Antara kawasan penempatan terbabit adalah Masha al-Arbayeen dan Wadi al-Jouz di Hama, Qaboun, Tadamoun, Barzeh dan Lapangan Terbang Tentera Mezzeh di Damsyik serta Harran al-Awamid.
"Tindakan kejam memusnahkan keseluruhan kawasan perumahan bukanlah satu taktik perang.
"Perlakuan itu merupakan antara kejadian terbaharu dalam senarai jenayah yang dilakukan oleh kerajaan Syria,'' kata penyelidik kecemasan HRW, Ole Solvang.
HRW menjelaskan, kebanyakan bangunan yang dirobohkan merupakan rumah pangsa, mengakibatkan beribu-ribu keluarga kehilangan tempat tinggal akibat tindakan tersebut.
Kumpulan hak asasi itu memberitahu, pegawai kerajaan dan media menyatakan tindakan tersebut merupakan sebahagian pembangunan bandar atau usaha memusnahkan bangunan dibina secara haram.
Menurut HRW lagi, berdasarkan siasatan mereka, tindakan merobohkan bangunan tersebut diselia oleh tentera.
"Biasanya, lokasi terlibat merupakan kawasan yang diduduki penyokong penentang kerajaan,'' katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140131/lu_04/Rumah-penduduk-Syria-diroboh#ixzz2rylGlBva
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera Syria roboh kediaman penduduk


REUTERS
BEBERAPA orang meninjau sebuah bangunan kediaman yang musnah akibat 
serangan udara tentera Bashar di Aleppo, Syria semalam.


BEIRUT - Kerajaan Syria pimpinan Presiden Bashar Al-Assad didakwa menggunakan bahan letupan dan jentolak untuk merobohkan beribu-ribu kediaman.
Kumpulan Human Right Watch (HRW) semalam memberitahu, kempen itu dilakukan bagi menghukum orang awam yang simpati terhadap para penentang Bashar dan mencetuskan perasaan tidak selesa dalam kalangan penduduk tersebut.
Menurut laporan setebal 38 muka surat HRW, operasi tersebut berlaku di antara Julai 2012 dan Julai 2013 di tujuh wilayah propembangkang di sekitar Damsyik dan tengah bandar Hama, Syria.
Menurut HRW, operasi perobohan itu menyalahi undang-undang antarabangsa dan meminta dunia segera menghentikan perkara tersebut.
"Menghapuskan keseluruhan kawasan kediaman bukanlah satu taktik peperangan yang dibenarkan.
"Operasi yang tidak mengikut undang-undang itu merupakan tambahan kepada senarai panjang jenayah yang dilakukan oleh kerajaan Syria, kata seorang penyelidik bantuan HRW, Ole Solvang.
Kebanyakan bangunan yang dirobohkan itu merupakan blok apartmen dan beribu-ribu keluarga kehilangan tempat tinggal akibat tindakan tersebut.
Tambahnya, kerajaan dan media negara tersebut memberitahu, operasi itu merupakan sebahagian daripada projek perancang bandar dan sebagai usaha untuk menghapuskan bangunan yang dibina tanpa kebenaran.
Peperangan saudara yang melibatkan tentera Bashar dengan kumpulan penentang di Syria bermula sejak Mac 2011 dan telah menyebbakan lebih 100,000 orang terkorban.
Para penentang Bashar itu mahu beliau digulingkan selepas gagal untuk membawa pembaharuan demokrasi di negara tersebut. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0131&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2ryQ1skdZ 
Hakcipta terpelihara 

syria

syria berdarah

 Assad regime negotiators in Geneva II

#Geneva_II
#AssadWarCrimes

syria berdarah

syria berdarah

Al-Ma'adi neighborhood, Aleppo.

syria berdarah

syria berdarah

Al-Yarmouk Palestinian Camp, Damascus.

syria berdarah

Sixteen TNT barrels were dropped by Assad plans today on Aleppo city so far.

#Gevenva_II
#AssadWarCrimes
#StandUp4Syria

syria

Tens of TNT barrels are falling over Aleppo today, during the "Peace" meeting in#Geneva_II

syria berdarah

n the 8 days since Geneva 2 began, the terrorist regime has continued its crimes by killing 433 civilians, with 76 of them being children.

syria

Waiting for 20 million Syrians to die!
Waiting for the whole country to be destroyed!
Waiting for bashar to hand over power to his son after he dies!
OR should that be watching rather than waiting?