Wednesday, 21 December 2016

Bas bawa penduduk dibakar

ALEPPO – Sekumpulan lelaki bersenjata membakar lima buah bas yang sepatutnya digunakan dalam proses pemindahan penduduk awam dekat Idlib di Syria kelmarin.

Kejadian itu menyukarkan lagi perjanjian untuk membenarkan beribu-ribu penduduk berpindah keluar dari kawasan terakhir yang dikuasai kumpulan penentang di Aleppo.

Rakaman video di internet menunjukkan sekumpulan lelaki bersenjata bersorak selepas membakar lima bas berwarna hijau yang akan digunakan untuk memindahkan penduduk di dua perkampungan Syiah di Al-Foua dan Kefraya, luar Aleppo.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) berkata, proses pemindahan dekat Idlib itu terpaksa ditangguhkan akibat insiden tersebut.

Media rasmi kerajaan Syria menuduh kumpulan penentang yang memerangi Presiden Bashar Al-Assad bertindak membakar bas-bas itu.

Namun, seorang pegawai kanan kumpulan penentang sebaliknya menyatakan bahawa pejuang pro-Bashar bertanggungjawab atas perbuatan tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, sebanyak lima buah bas yang sarat dengan penumpang ditahan selama beberapa jam semasa meninggalkan Aleppo sebelum tiba di wilayah dikuasai kumpulan penentang di luar bandar itu dalam perjalanan sejauh 5 kilometer.

Sebagai balasan membenarkan pemindahan orang awam di kawasan dikuasai mereka di timur Aleppo, kumpulan penentang yang mengamalkan ajaran Sunnah bersetuju membenarkan penduduk Syiah di Al-Foua dan Kefraya berpindah.

Dalam perkembangan terbaharu semalam, lebih 3,000 orang meninggalkan kubu terakhir kumpulan penentang di Aleppo selepas proses pemindahan itu mengalami kelewatan beberapa jam

“Sebanyak 20 bas yang membawa penduduk dari timur Aleppo tiba di kawasan dikuasai penentang,” kata Dr. Ahmad Dbis yang mengetuai pasukan doktor dan sukarelawan menyelaraskan operasi pemindahan tersebut.

“Sebanyak 25 kenderaan lain tiba kurang dua jam kemudian menjadikan bilangan penduduk yang dipindahkan berjumlah 3,000 orang,” tambahnya. - Reuters/AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1220&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4TTbw4VOf
Hakcipta terpelihara 

Duta Rusia mati ditembak di Turki


KARLOV rebah ke lantai selepas ditembak beberapa kali, manakala penyerangya dibunuh oleh pihak polis.- REUTERS

ANKARA – Seorang anggota polis Turki dilaporkan menjerit ‘Aleppo’ dan ‘Tuhan Maha Besar’ selepas menembak mati Duta Rusia ke Turki, Andrei Karlov (gambar kecil) di sebuah galeri seni di Ankara kelmarin.

Pembunuhan itu mendorong Presiden Rusia, Vladimir Putin berjanji untuk menggandakan usaha memerangi keganasan.

Karlov mati akibat kecederaan selepas ditembak beberapa kali di hadapan isterinya di sebuah dewan pameran di Ankara. Beliau meninggal dunia menjelang mesyuarat penting di Moscow semalam yang melibatkan Menteri Luar Rusia, Turki dan Iran bagi membincangkan konflik Syria.

Rakaman video dramatik memaparkan detik lelaki bersenjata itu menembak Karlov di belakang ketika beliau bersiap sedia untuk merasmikan pa­meran fotografi Rusia.

Diplomat itu berdiri di podium untuk berucap sebelum rebah ke lantai serentak bunyi beberapa das tembakan. Anggota polis itu menjerit ‘Tuhan Maha Besar’ dan bercakap tentang jihad dalam bahasa Arab.

Suspek kemudian bertutur dalam bahasa Turki dan berkata: “Jangan lupa tentang Syria, ja­ngan lupa pasal Aleppo. Semua yang mengambil bahagian dalam kezaliman ini harus dipertanggungjawabkan”.

Menurut agensi berita rasmi Anadolu, lelaki bersenjata itu telah ‘ditumpaskan’ dalam operasi polis di dewan itu selepas pertempuran selama 15 minit berikutan dia enggan menyerah diri.

Gambar suspek terbaring di lantai dengan badannya penuh kesan tembakan mula tersebar di media sosial.

Menteri Dalam Negeri Turki, Suleyman Soylu mengesahkan identiti penyerang sebagai Mevlut Mert Altintas dan berusia 22 tahun. Dia berkhidmat dengan unit antirusuhan di Ankara sejak dua setengah tahun lalu.

Ibu, bapa dan adik perempuannya dilaporkan ditahan untuk soal siasat di kediaman mereka di barat Turki.

Pembunuhan itu berlaku beberapa hari selepas tunjuk pe­rasaan diadakan di Turki bagi membantah campur tangan Rusia di Syria.

Sementara itu, Putin meng­anggap pembunuhan Duta Rusia itu sebagai tindakan ‘provokasi’ bertujuan untuk menjejaskan hubungan yang dibina antara Moscow dan Ankara serta usaha menyelesaikan konflik Syria.

“Hanya ada satu jawapan untuk ini, iaitu menggandakan usaha memerangi keganasan,” kata Putin. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1221&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4TTN7YVU0
Hakcipta terpelihara

Vladimir Putin kecut perut


21 Disember 2016 2:49 PM

ANKARA 21 Dis. - Presiden Rusia, Vladimir Putin telah mengerahkan lebih ramai anggota keselamatan untuk berada dalam keadaan bersedia untuk menghadapi sebarang insiden keganasan dalam masa terdekat.

Beliau turut mengarahkan pasukan khas untuk memastikan keselamatan diri beliau dan sekitar kawasan kediamaannya serta pejabat wakil-wakil rakyat Rusia dalam dan luar negara diberi perhatian khusus.

Akhbar The Sun melaporkan, Putin telah mengarahkan perkhidmatan rahsianya untuk meningkatkan keselamatan selepas mendapat maklumat akan ada lebih banyak serangan pengganas terhadap pejabat kerajaan dalam masa terdekat.

Menurut Putin, beliau masih dalam keadaan terkejut dengan insiden rempuhan lori di sebuah pasar Krismas di Berlin yang menyebabkan 12 orang awam terbunuh.

“Saya telah minta pasukan keselamatan khas untuk mengambil apa-apa langkah tambahan untuk memastikan keselamatan dalam Rusia dan di luar negara,” katanya.

Daesh dipercayai telah mula menyebarkan lokasi kedutaan Rusia dalam usaha untuk menghasut lebih serangan ke atas pegawai kerajaan negara itu.-UTUSAN ONLINE