Wednesday, 11 September 2013

Operasi Menghancurkan Latakia # Bahagian Akhir
Ini adalah Bahagian Akhir. Sesiapa yang mengikuti Operasi ini dari mula telah memahami strategi demi strategi yang digunakan oleh mujahiddin.

Kali ini mujahiddin telah mara ke Latakia atau kelihatan seperti mara ke Latakia. Rejim laknat menyedari akan hal ini. Mujahiddin tahu bahawa rejim akan menghantar tentera tambahan. Sememangnya itulah kehendak mujahiddin.

Mujahiddin tahu dengan operasi ini, Hizbusyaitan akan masuk ke Latakia melalui perairan. Mujahiddin juga tahu bahawa tentera tambahan akan dihantar dari Idlib dan mara ke Ariha dan menyerang mujahiddin dari belakang. Mujahiddin juga tahu tentera tambahan akan datang dari Tartus, Homs dan Hama. Mujahiddin tahu semua ini.

1) Apa yang mereka perlu lakukan ialah menguasai Ariha. Mujahiddin segera menghantar Briged Suqor al-Aaz yang dipimpin oleh Sheikh Saqr kerana mereka mengetahui bahawa tentera rejim dari Idlib akan menyerang dari belakang. Alhamdulillah. Mujahiddin berjaya menguasai Ariha dan berjaya menghalang kemaraan tentera rejim (Berita terbaru jet rejim menyerang bertubi-tubi bandar ini kerana mereka mahu mara ke Latakia dan mengepung mujahiddin)

2) Mujahiddin tahu laluan kemaraan yang akan digunakan oleh rejim. Rejim akan menggunakan laluan (yang berwarna merah). Apa yang mujahiddin perlu lakukan hanyalah menunggu. Mujahiddin tidak perlu mara. Mereka hanya menunggu dipergunungan. Satu kelebihan buat mujahiddin kerana mereka berada di tempat yang tinggi dan mengetahui akan kemaraan rejim. Berada di kawasan gunung seperti ini juga sebenarnya menyelamatkan mereka dari serangan artileri dan jet. Rejim telah termakan umpan mujahiddin.

3) Yang paling hebat ialah, dengan rancangan menyerang Latakia ini, mujahiddin berjaya membuatkan tentera-tentera yang berada di Idlib, Homs dan Hamah meninggalkan markas mereka dan segera menuju ke Latakia. Apakah yang berlaku seterusnya? Mujahiddin di Idlib, Homs dan Hamah yang sememangnya telah standby dari mula sebelum operasi ini dilancarkan terus menyerang markas-markas ini.. terdapat banyak laporan serangan yang berlaku di Homs, Idlib dan Hamah.

Sekarang Operasi ini masih berterusan sehingga hari ini. Mujahidin tidak perlu mara ke arah bandar sebenarnya. Itu bukan matlamat mereka buat masa ini. Matlamat mereka ialah menguasai Homs, Hamah dan Idlib. Jika mujahiddin menguasai ketiga-tiga negeri ini. Latakia dan Tartus otomatik akan jatuh ke dalam genggaman mereka.

Salah satu cara untuk menguasai negeri ini ialah berpura-pura untuk mara ke Latakia negeri kelahiran Bashar yang majoritinya syiah alawi. Dengan berpura-pura untuk menyerang bandar Latakia, bala tentera rejim akan meninggalkan kawasan penguasaan mereka di Homs, Idlib dan Hamah. Operasi Menghancurkan Latakia ini sebenarnya membawa kemusnahan yang teruk kepada rejim bukannya di kawasan Latakia tetapi di Homs, Idlib dan Hamah.

Strategi dan taktik mujahiddin :-

Bahagian 1 http://on.fb.me/1aKMcR7
Bahagian 2 http://on.fb.me/19JlPrN
Bahagian 3 http://on.fb.me/18Xn45y
Bahagian 4 http://on.fb.me/15scxzw
bahagian 5 http://on.fb.me/18cjP86
Bahagian 6 http://on.fb.me/1djazq0
Bahagian 7 http://on.fb.me/1ffIqgh
 

Abd Aziz bin Saad al-Umairi al-Rashadi berusia 20 tahun, seorang hafiz dan menjadi anggota Jabhat al-Nusra telah dikurniakan syahi

Obama berdolak-dalik

Obama berdolak-dalikPenunjuk perasaan di Korea Selatan mengadakan protes menentang rancangan AS untuk menyerang Syria di Seoul, semalam. Gambar kecil: Obama

WASHINGTON - UNITED STATES. Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama telah mendedahkan sifat beliau yang sebenarnya tidak berpendirian tetap.

Ketika diwawancara CNN, kelmarin pemimpin itu cuba memutar-belit kenyataan dengan memberitahu bahawa beliau sedia menangguhkan rancangan untuk melancarkan serangan ke atas Syria jika negara itu bersetuju menyerahkan bekalan senjata kimia mereka di bawah kawalan antarabangsa.

Menurutnya kepada AFP, beliau mahu memastikan norma berhubung penggunaan senjata dikekalkan dan jika Syria bersetuju ia kononnya dapat mengelakkan tindakan ketenteraan dilancarkan ke atas negara bergolak terbabit.

Sementara itu, Syria menyambut baik inisiatif Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov supaya meletakkan senjata kimia mereka di bawah kawalan antarabangsa untuk dimusnahkan.

Dalam perkembangan lain, kumpulan pemerhati hak asasi manusia (HRW) mendakwa Presiden Bashar al-Assad sebagai dalang bertanggungjawab melancarkan serangan senjata kimia di Ghouta, bulan lalu.     

Perkara itu didedahkan menerusi laporan setebal 22 muka surat yang didakwa mengandungi bukti kukuh termasuk pengakuan saksi.

Rakaman secara 'live' serangan bom yang dilakukan oleh jet pejuang rejim Syiah Assad terhadap masyarakat awam Syria.

Rakaman secara 'live' serangan bom yang dilakukan oleh jet pejuang rejim Syiah Assad terhadap masyarakat awam Syria. Ayuh, teruslah berdoa agar Allah menghapuskan rejim ini dari bumiNya.Ketahuilah kalian syiah bukanlah masalah mazhab ciptaan Amerika atau Barat, tetapi golongan musyrikin dan musuh umat Islam yang nyata seperti golongan yahudi dan Amerika. Gerakkan dakwah dan tarbiyyah.


LINK ASAL : http://www.youtube.com/watch?v=SY40R9MvpOk
 

Warga AS bantah serang Syria

Warga AS bantah serang SyriaPenduduk AS membantah langkah menyerang Syria dalam bantahan dekat bangunan Capitol di Washington, kelmarin. Washington: Penentangan terhadap langkah ketenteraan menyerang Syria semakin meningkat di Amerika Syarikat (AS), berdasarkan tinjauan terbaru Reuters/Ipsos.
Presiden Barack Obama mahu mendapatkan sokongan Kongres untuk meluluskan serangan berhubung tuduhan bahawa kerajaan Syria menggunakan senjata kimia.

Tentangan meningkat Tinjauan yang dilakukan pada 5 hingga 9 September itu menunjukkan 63 peratus warga AS menentang campur tangan di Syria, meningkat daripada 53 peratus pada 30 Ogos lalu.Pada minggu akhir Ogos itu, serangan kimia yang dilakukan di Damsyik dilaporkan membunuh seramai 1,400 orang dewasa dan kanak-kanak.

Sementara itu, sokongan untuk melakukan serangan ke atas Syria menurun apabila 16 peratus menyokong, kadarnya ialah 20 peratus pada 30 Ogos.

Jika terbukti askar Syria yang menggunakan senjata kimia, hanya 26 peratus bersetuju untuk campur tangan.
Sebanyak 52 peratus tidak mahu tentera Amerika terbabit, meningkat daripada 44 peratus pada 30 Ogos lalu.

Keputusan tinjauan berkenaan adalah bukti terbaru penduduk Amerika keberatan menyokong kempen tentera baru selepas satu dekad pembabitan dalam konflik di Iraq dan Afghanistan.

Peninjau Ipsos, Julia Clark berkata tinjauan itu membayangkan warga AS tidak suka tenteranya campur tangan di mana-mana negara sekali pun.

Desak tindakan ketenteraan

Keputusan tinjauan terbabit disiarkan ketika pentadbiran Obama terus mendesak tindakan ketenteraan dilancarkan.

Obama merancang memberi pandangan di enam stesen televisyen ketika melobi Kongres menyokong tindakan ketenteraan selain berucap kepada penduduk Amerika malam ini.

Sementara itu, tawaran Russia supaya stok senjata kimia Syria diserahkan kepada kawalan antarabangsa menimbulkan kemungkinan persetujuan dicapai untuk membantu Presiden AS itu mengelak daripada kesan buruk tindakan tentera dan membolehkan beliau terselamat daripada langkah Kongres menolak untuk menyerang Syria.

REUTERS

In #Syria humans, trees & even animals complain of their painful loss..!

Bukti sahkan Syria lancar serangan kimia - HRW


NEW YORK 10 Sept. - Tentera Syria kemungkinan besar adalah dalang di sebalik serangan menggunakan senjata kimia yang mengorbankan beribu-ribu orang di pinggir Damsyik pada bulan lalu, menurut Human Rights Watch (HRW) hari ini.
Laporan setebal 22 halaman yang dikeluarkan oleh kumpulan hak asasi manusia itu merumuskan bahawa terdapat bukti 'kuat yang menunjukkan' tentera Presiden Bashar al-Assad melancarkan serangan itu.
Laporan itu dikeluarkan selepas HRW menganalisis kenyataan saksi, maklumat daripada sumber serangan, sisa-sisa senjata yang digunakan dan mangsa serangan di Ghouta pada 21 Ogos itu.
"Sisa roket dan gejala dialami mangsa memberikan bukti kukuh tentang penggunaan senjata kimia.
"Bukti ini dengan kuat menunjukkan bahawa tentera Syria melancarkan serangan roket yang dilengkapi dengan peledak kimia," kata Pengarah Kecemasan HRW, Peter Bouckaert.
Menurut HRW, jenis roket dan pelancar yang digunakan dalam serangan itu turut dikenal pasti 'hanya dimiliki dan digunakan oleh' tentera Syria.
Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam melihat satu peluang kejayaan dalam krisis Syria selepas Rusia mencadangkan sekutunya itu menyerahkan senjata kimia mereka untuk dimusnahkan, sekali gus boleh menghentikan tindakan ketenteraan oleh AS.
Katanya, persetujuan Rusia untuk menyerahkan senjata kimia Syria untuk dikawal oleh antarabangsa mungkin tidak dapat menyelesaikan konflik dalaman di negara itu.
"Namun, jika usul itu dapat dilaksanakan tanpa mengambil tindakan ketenteraan, ia akan menjadi pilihan saya," kata Obama dalam temu bual dengan CNN.
Pemimpin Parti Demoktratik di Dewan Senat, Harry Reid dalam pada itu menangguhkan undian berhubung campur tangan tentera oleh AS di Syria yang sebelum ini dijadual diadakan esok.
Menurut Reid, penangguhan itu dibuat bagi memberi peluang anggota dewan menilai cadangan Rusia tersebut.
Beliau tidak memberikan tarikh baharu, tetapi menyatakan undian tetap akan diadakan pada minggu ini. - AFP/REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130911/lu_06/Bukti-sahkan-Syria-lancar-serangan-kimia---HRW#ixzz2eaSxdcY3
© Utusan Melayu (M) Bhd 

This is ground zero in Syria

September 11.................. This is ground zero in Syria, unfortunately, there are hundreds of similar places across the country destroyed by Assad terrorists.

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الإنسان تضرر مالايقل عن 1451 مسجدا بينهم مالايقل عن 348 مدمر بشكل شبه كامل ، اثر عمليات القصف بصواريخ سكود و صواريخ أرض أرض وبالبراميل المتفجرة و المدفعية و الدبابات وغيرها من أنواع الأسلحة.
ولاحظت الشبكة أن استهداف المساجد جاء على نحو ممنهج و مقصود وواسع النطاق شمل كافة المحافظات السورية بأعداد ضخمة جدا حيث تصدرت الاحصائية منطقة ريف دمشق بقرابة الــ 400 مسجد ثم تلتها ادلب بــ 308 مساجد فدرعا بــ237 فحمص بــ217 فحلب بــ158 مسجدا.

http://akhbar.alaan.tv/news/post/17447/syria-regime-forces-targeting-fully-mosque

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

وثقت الشبكة السورية لحقوق الانسان ارتفاع عدد الشهداء اليوم الثلاثاء 10-9-2013 حتى الآن إلى ( 43 ) شهيدا في محافظات سورية مختلفة ، بينهم 4 اطفال و 4 سيدات و شهيد قضى تحت التعذيب و 12 شهيدا من الجيش الحر

syria

#الشبكة_السورية_لحقوق_الإنسان
#سورية

صور من مخيم النزوح أريحا للنازيحين السوريين في ريف إدلب يوم الثلاثاء 10-9-2013

syria

#Syrian_Network_for_Human_Rights
#SNHR

Examples of children from various Syrian Governorates narrates their own stories of shelling , sniping , and parents killing by Syrian Government Armed Forces

1 - Aleppo Governorate:

Aleppo / Bustan al- Qasr ,20-8-2012 ,child tells the story of his injury cause Syrian Government Armed Forces shelling:

http://www.youtube.com/watch?v=knuJRUquKUQ

Penderitaan saudara-saudara kita di Syria menjadi penghilang dahaganya. Basyar si 'Dajal kecil'

Syria terima inisiatif Rusia selesai isu senjata kimia


MENTERI Luar Syria, Walid Al-Moallem (kiri) berjalan bersama rakan sejawatannya dari Rusia, Sergey Lavrov selepas mengadakan sidang media 
di Moscow, Rusia kelmarin.


MOSCOW - Syria menerima cadangan Rusia agar semua senjata kimianya diletakkan di bawah kawalan antarabangsa untuk tindakan berikutnya bagi mengelak serangan udara Amerika Syarikat (AS).
Menteri Luar Syria, Walid Al-Moallem menyatakan perkara itu semalam selepas beliau mengadakan pertemuan dengan speaker Parlimen Rusia di sini.
Kenyataan Walid hadir beberapa jam selepas Setia- usaha Negara AS, John Ker- ry mendesak negara Asia Barat itu menyerahkan semua senjata kimianya sebelum hujung minggu ini jika mahu mengelak daripada diserang.
Beberapa jam selepas kenyataan Kerry, Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov menyatakan Moscow menggesa Syria supaya akur dengan desakan AS tersebut.
Lavrov berkata, Rusia kini bekerjasama dengan Syria untuk menyediakan butiran mengenai pelan tinda- kan yang akan dibentangkan tidak lama lagi.
Menurut Lavrov, Rusia kemudian akan memuktamadkan pelan berkenaan bersama Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki- moon dan Pertubuhan Lara- ngan Senjata Kimia.
Dalam perkembangan berkaitan, Presiden AS, Barack Obama menyatakan kelmarin bahawa inisiatif Rusia itu berpotensi mencipta kejayaan, namun beliau masih curiga bahawa Syria akan mematuhi pelan tersebut.
AS mendakwa, rejim Presiden Bashar Al-Assad menggunakan senjata kimia untuk menentang rakyatnya sendiri sejak konflik berlanjutan lebih dua tahun.
Menurut AS, serangan di pinggir bandar Damsyik pada 21 Ogos lalu mengorbankan seramai 1,429 orang termasuk 426 kanak-kanak. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0911&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2eYysn4we 
Hakcipta terpelihara