Tuesday, 8 September 2015

AS punca krisis imigran


AS punca krisis imigran

8 SEPTEMBER 2015
AS punca krisis imigran Nicolas mengalu-alukan kedatangan Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani di ibu negara, minggu lalu. - Foto AFP

CARACAS - VENEZUELA. Presiden Venezuela menyalahkan Amerika Syarikat (AS) untuk krisis pelarian terburuk di Eropah sejak Perang Dunia Kedua, dengan mengatakan ia didorong konflik AS di Timur Tengah.

Nicolas Maduro berkata, banyak masalah di seluruh dunia dari krisis imigran Eropah hingga konflik berdarah di Timur Tengah termasuk kempen keganasan dengan kumpulan militan IS adalah hasil dasar berpanjangan AS di Timur Tengah.

"Eropah terpaksa berdepan bencana disebabkan oleh AS kerana Eropah yang menerima kedatangan ribuan imigran dan mereka tidak tahu bagaimana untuk menghadapi keadaan ini," katanya kepada  Press TV.

Menurutnya lagi, disebabkan penipuan, AS menyerang Iraq yang merupakan tempat bermulanya tamadun dan memusnahkan ia serta menyebabkan negara itu kini benar-benar berpecah selain diselubungi keganasan paling kejam.

"AS Telah menyebabkan bencana sebenar, huru-hara dan kini ia mahu menyebabkan kekacauan di kawasan lain di dunia.

"Siapa yang mengebom  dan mengambil nyawa lebih 1,000 rakyat Libya? Siapa yang kini membedil Syria? Siapa membiayai pengganas yang kini berusaha untuk memusnahkannya," katanya yang turut membidas tindakan AS campur tangan di negaranya selama ini. 

Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian


Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian

8 SEPTEMBER 2015
Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian Seorang pelarian memegang kertas tertera 'terima kasih Jerman' selepas negara itu membuka pintu kepada kumpulan pelarian.

BERLIN - Laporan terbaru menunjukkan kos kewangan untuk memberi perlindungan kepada pemohon suaka di Jerman boleh menelan kos kira-kira 10 bilion euro (RM48 bilion), empat kali ganda lebih tinggi berbanding tahun lalu.

Kelmarin, akhbar Frankfurter Allgemeine Zeitung melaporkan kos tersebut boleh mencecah antara 9 bilion euro (RM44 bilion) dan 10.5 bilion euro (RM51 bilion) berdasarkan anggaran kos diperoleh dari semua peringkat termasuk persekutuan, wilayah serta tempatan.  

Julai lalu, sidang kemuncak diadakan Parlimen Jerman memperuntukkan 5.6 bilion euro (RM27 bilion) untuk memproses kira-kira 450,000 permohonan pelarian selepas 800,000 migran dijangka tiba di negara itu menjelang akhir tahun ini.

Pada Sabtu lalu, Canselor Jerman, Angela Merkel memaklumkan beliau mahu mengimbangi bajet negara walaupun berdepan kritikan kerana membenarkan lebih ramai pelarian masuk ke negara tersebut.

Setakat ini, kira-kira 300,000 pelarian dari negara bergolak di Timur Tengah dan Afrika sanggup menggadai nyawa mereka menyeberangi Mediterranean untuk mencari kehidupan lebih baik di Eropah. - Press TV

Austria bawa keluar pelarian dari Hungary


Sebahagian pelarian Syria menaiki kereta api untuk dipindahkan
Sebahagian pelarian Syria menaiki kereta api untuk dipindahkan ke kem penempatan sementara di Nickelsdorf, Austria. AGENSI
VIENNA 7 Sept. - Satu konvoi bantuan pelarian Austria yang terdiri daripada 1,450 kenderaan bertolak ke Hungary bagi membawa para pendatang ke Vienna walaupun bakal menghadapi risiko denda kerana melanggar undang-undang penyeludupan manusia.
Portal Al Jazeera melaporkan, orang ramai yang melihat pergerakan konvoi itu dari sebuah stadium bola sepak semalam, melaungkan ‘Katakan dengan kuat dan jelas, pendatang disambut baik di sini’.
Konvoi itu akan memasuki Hungary selepas berhenti di pusat pelarian di Neckelsdorf, sempadan negara berkenaan.
Seorang penganjur kempen itu, Kurto Wendt berkata, beliau tidak takut ditangkap di Hungary.
Dalam pada itu, di Munich, kira-kira 2, 500 pendatang dijangka tiba di Jerman dari Austria hari ini, selepas kira-kira 20,000 orang tiba di negara ini pada hujung minggu lalu.
Presiden kerajaan Upper Bavaria, Christoph Hillenbrand berkata, sebanyak tiga buah kereta api membawa kira-kira 2,100 pendatang dijangka tiba di Jerman pada pukul 2.30 petang (8 malam waktu Malaysia) dari Salzburg, manakala 400 orang lagi akan tiba di sana dari Budapest pagi ini.
Sebanyak lima orang cedera apabila berlaku kebarakan di pusat perlindungan pelarian di Rottenburg, Baden-Wuttemberg awal hari ini, satu daripada dua kebakaran yang berlaku di kemudahan tersebut sejak malam tadi.
Polis masih menyiasat punca kejadian selepas berlaku beberapa perbuatan membakar dengan sengaja terhadap pusat pelarian.
Sementara itu, pemimpin Vatican, Pope Francis menggesa semua gereja, komuniti, dan tempat perlindungan mengambil satu keluarga pelarian.
Pope Francis dalam ucapannya di St. Peter’s Square berkata, pihaknya sendiri akan menerima dua keluarga pelarian, tetapi tidak memberi maklumat lanjut.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/austria-bawa-keluar-pelarian-dari-hungary-1.133032#sthash.oqYCAg4n.dpuf

Hungary tidak tembak pendatang


Seorang anggota polis memukul seorang pelarian yang bersiap sedia
Seorang anggota polis memukul seorang pelarian yang bersiap sedia untuk dipindahkan ke kem sementara berhampiran Gevgelija, Macedonia, kelmarin. REUTERS
VIENNA 7 Sept. – Hungary tidak akan melepaskan tembakan terhadap pendatang yang memasuki sempadan dan akan membuka perbincangan tentang kuota negara-negara Eropah dalam menerima pelarian apabila sempadan mula ditutup, kata Perdana Menteri, Viktor Orban.
Dalam temu bual dengan badan penyiaran Austria, ORK semalam, Orban mengulangi padangannya bahawa pendatang yang tiba dari zon krisis di Asia Barat, Afrika, dan Asia melarikan diri daripada kemiskinan dan bukan pelarian yang memerlukan perlindungan suaka politik.
Beliau berkata, pagar setinggi 3.5 meter sedang dibina di sepanjang sempadan dengan Serbia bagi menghalang kemasukan pendatang.
“Kami melindungi Eropah berdasarkan peraturan yang ada dan menyatakan sempadan hanya boleh dilalui di kawasan tertentu dalam keadaan terkawal selepas pendaftaran dibuat.
“Pagar tersebut yang tidak boleh dipecah masuk, jadi arahan untuk menembak penceroboh tidak diperlukan,’’ katanya.
Dalam pada itu, beliau berkata, Kesatuan Eropah (EU) perlu memberi bantuan kewangan kepada Turki dan negara bukan anggota untuk membantu mereka menangani kemasukan pendatang dan pelarian yang cuba ke rantau tersebut.
Beliau berkata, perbincangan kuota pengagihan pendatang antara 28 negara anggota EU masih terlalu awal untuk ditentukan kerana semua negara anggota blok itu masih belum mampu mempertahankan sempadan negara.
“Selagi Eropah tidak boleh melindungi sempadannya, tidak masuk akal untuk membincangkan nasib mereka yang datang ke sini.
“Lebih wajar jika EU menubuhkan satu dana yang dipersetujui negara-negara seperti Turki kerana kita boleh menyediakan bantuan sokongan untuk menangani masalah pendatang ke negara-negara lain,” jelas beliau. – Reuters
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/hungary-tidak-tembak-pendatang-1.133039#sthash.MnEfsdQ0.dpuf