Thursday, 11 September 2014

Serang IS di Syria

Washington (Amerika Syarikat): Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama berikrar untuk menyerang Militan Negara Islam (IS) dengan melancarkan serangan udara besar-besaran di Syria buat pertama kali dan meluaskan operasi di Iraq.

Dalam ucapan yang disiarkan di AS awal pagi ini, Obama berkata mereka akan melancarkan serangan besar-besaran di Timur Tengah dan berjanji untuk membantu pasukan keselamatan Iraq serta Syria.
Katanya IS, yang telah menyembelih dua wartawan AS serta merampas sejumlah tanah di Iraq dan Syria adalah kumpulan yang amat kejam dan bertekad untuk menghapuskan mereka.
"Objektif kami jelas: kami akan melumpuhkan dan menghancurkan IS melalui strategi anti-keganasan yang lengkap.
"Saya tegaskan bahawa kami akan memburu pengganas yang mengancam keselamatan negara kami walau di mana mereka berada," katanya.
Bagaimanapun dia menjelaskan askar AS tidak akan terlibat secara langsung dalam pertempuran dan tidak memaklumkan bila serangan udara akan bermula.
Anggota IS dilaporkan membunuh tahanan serta penduduk yang enggan mengikuti arahan mereka.
Malaysia sebelum ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan dan perbuatan jenayah IS di Syria dan Iraq yang memberi alasan melakukannya atas nama agama sedangkan Islam agama keamanan.

- Agensi
Foto
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/11

Ikhwan SYRIA Tolak ISIS, Tapi Lebih Tolak Assad

TURKEY-SYRIA-POLITICS-UNRESTOrganisasi Ikhwanul Muslimin Syria menyatakan penolakannya atas setiap serangan asing yang akan mensasarkan milisi Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) serta faksi Revolusioner Syria lainnya.

Menurut gerakan politik yang menjadi pembangkang terbesar rejim Bashar Al Assad menyatakan ini adalah bentuk kemunafikan Barat, “Saat yang sama Aliansi antarabangsa ingin menghapuskan ISIS, tapi pada mas ayang sama mereka enggan untuk menggulingkan Assad.”

Ikhwanul Muslimin beralasan bahawa serangan pasukan antarabangsa kepada ISIS akan sangat menguntungkan tentera pemerintah Syria.

“Pertempuran pertama kami dengan ISIS adalah masalah ideologi dan pemikiran mereka. Jelas antara mereka ada kelompok-kelompok di dalam ISIS yang salah dalam memahami Islam dan mungkin akan kembali kepada pemikiran Islam yang lurus dan benar, dengan mereka (kelompok di dalam ISIS) yang memiliki agenda asing untuk merosak jalannya revolusi rakyat Syria dan mencoreng citra Islam. Mereka ini (kelompok ke 2) adalah musuh yang mesti diperangi sampai berakhirnya kejahatan yang mereka tebarkan di Syria,” ujar Ikhwanul Muslimin dalam keterangannya.

Kelompok yang banyak tersebar di berbagai belahan dunia ini mengingatkan bahawa perang sebenarnya adalah melawan rejim Bashar Al Assad yang telah membunuh ratusan ribu rakyat Syria.

Selain Ikhwan, beberapa kelompok Islam lainnya seperti Salafi menyatakan menentang perbuatan yang dilakukan oleh milisi ISIS, “Akan tetapi kami tidak dapat membenarkan ataupun menyokong perang melawan ISIS yang dilakukan Barat.” (Skynewsarabia/Ram) sumber

Read more: http://satuumat.blogspot.com/2014/09/ikhwan-syria-tolak-isis-tapi-lebih.html#ixzz3D14BSWxy

Syria digesa segera tamat perang saudara


ABU DHABI 10 Sept. - Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon hari ini menggesa Presiden Syria, Bashar al-Assad menggunakan pendekatan politik bagi menyelesaikan perang saudara di negara itu, sekali gus membantu pihak antarabangsa memerangi militan Negara Islam (IS) di Syria dan Iraq.
Dalam temu bual bersama Pan-Arab Daily yang dilaporkan oleh akhbar al-Hayat, Ki-moon berkata, perang yang sudah berlanjutan selama beberapa tahun antara kerajaan Syria dan penentang kerajaan telah membolehkan kumpulan militan seperti IS bertapak di negara berkenaan.
Katanya, Assad boleh memain peranan menjadi penentang kepada IS dengan menamatkan segera perang saudara di Syria.
"Assad boleh memainkan peranan menamatkan krisis tersebut dengan segera melalui dialog politik," jelasnya. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140911/lu_09/Syria-digesa-segera-tamat-perang-saudara#ixzz3CxI765qz
© Utusan Melayu (M) Bhd