Saturday, 11 April 2015

Larangan masuk Syria, Iraq

Syria
Pejabat keselamatan di Aleppo musnah teruk dalam kejadian pengeboman.
TOKYO - JEPUN. Jepun mengeluarkan larangan perjalanan ke Syria dan Iraq terhadap seorang pengamal media negara itu atas faktor keselamatan.

Menurut laporan media tempatan, jurugambar perang berpengalaman, Yuichi Sugimoto diharamkan mengunjungi dan membuat liputan di kedua-dua negara bergolak tersebut.

"Sugimoto bebas memasuki semua negara kecuali Iraq dan Syria," menurut kenyataan rasmi Jepun, semalam.
Februari lalu, kerajaan Jepun merampas pasport milik Sugimoto selepas beliau berkeras mahu memasuki Syria.

Di bawah undang-undang Jepun, pihak berkuasa boleh merampas pasport milik warganya jika didapati keselamatan mereka terancam di negara asing.

Awal tahun ini, dua warga Jepun, Kenji Goto dan Haruna Yukawa dipenggal oleh kumpulan militan IS di Syria lapor Press TV.

PLO enggan sertai Syria perangi IS


Sebahagian penduduk Palestin di luar ibu pejabat PLO di Ramallah,
Sebahagian penduduk Palestin di luar ibu pejabat PLO di Ramallah, Tebing Barat, melaungkan slogan solidariti menyokong pelarian Palestin yang terkepung di kem pelarian Yarmuk, Syria, kelmarin. AFP
RAMALLAH 10 April – Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) semalam menolak untuk menyertai operasi ketenteraan bersama tentera Syria bagi memerangi kumpulan militan Negara Islam (IS) yang menawan kem pelarian Yarmuk di luar Damsyik, sekali gus menarik balik kenyataan awal anggotanya yang menyokong operasi tersebut.
IS merampas kawalan hampir keseluruhan kem Yarmuk sejak beberapa hari lalu selepas menewaskan kumpulan militia yang menyokong Presiden Syria, Bashar al-Assad.
“Kami enggan terbabit dalam sebarang kempen bersenjata tanpa mengira apa puncanya dan kami mahu cara lain diambil bagi mengelak pertumpahan darah, selain menghalang lebih banyak kemusnahan dan kehilangan tempat tinggal,’’ kata PLO dalam satu kenya­taan yang dikeluarkan di Ramallah.
Terdahulu, anggota jawatankuasa eksekutif yang dihantar ke Damsyik oleh PLO untuk membincangkan krisis tersebut, Ahmad Majdalani berkata, beliau menyokong sera­ngan tentera Syria untuk mengambil balik kawalan kem tersebut.
Kelmarin, sebanyak 14 sayap pergerakan Palestin yang mengadakan pertemuan di Damsyik, men­yatakan sokongan untuk menyertai operasi ketenteraan dengan kerajaan Syria bagi memerangi IS.
Dalam pada itu, Setiausaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon melahirkan kebimbangan berhubung ke­se­lamatan kira-kira 18,000 penduduk Palestin yang masih terperangkap di kem pelarian tersebut.
Beliau menggesa tindakan diambil bagi menghalang pembunuhan penduduk di kem tersebut.
“Kita tidak boleh hanya berdiam diri dan menyaksikan pembunuhan besar-besaran berlaku,’’ katanya di New York. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/plo-enggan-sertai-syria-perangi-is-1.79776#sthash.koSezdYh.dpuf