Friday, 30 August 2013

Britain hantar enam jet RAF Typhoon

LONDON 29 Ogos - Britain menghantar enam jet pejuang jenis RAF Typhoon ke Cyprus bagi mempertahankan kedaulatannya di rantau itu ketika meningkatnya ketegangan di Syria dan rundingan berhubung campur tangan tentera Barat di Damsyik.
Seorang jurucakap Kementerian Pertahanan berkata, jet pemintas udara ke udara itu akan ditempatkan di Pangkalan Akrotiri Britain di Cyprus, hari ini.
"Ini adalah semata-mata sebagai langkah berjaga-jaga untuk melindungi kepentingan Britain dan mempertahankan kedaulatan pangkalan kami di rantau itu ketika ketegangan di rantau itu sedang memuncak.
"Langkah ini juga adalah untuk mempertahankan operasi aset udara ke udara dan bukan untuk terlibat dalam tindakan ketenteraan ke atas Syria," kata jurucakap itu.
Cyprus terletak kira-kira 200 kilometer dari perairan Syria.
Britain turut mempunyai kapal-kapal perang di Laut Mediterranean. - REUTER


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130830/lu_06/Britain-hantar-enam-jet-RAF-Typhoon#ixzz2dT6l5bEa
© Utusan Melayu (M) Bhd 

syria berdarah

For those who still think there is no need for international help to get rid of Bashar and his regime.

Take a look at this little baby who was killed by the indiscriminate shelling of the criminal regime, then tell me your opinion.

What will you do if you are in place of the father carrying the dead body of his baby between his hands ????

Sir Winston Churchill said during WWII: "I am ready to cooperate with the devil to defeat Hitler".............and we have the same way of thinking.

PS It is against the policy of our page to put such photos, but this one was taken yesterday in Rakka city.

HANYA 3 SAHAJA LAGI MARKAS YANG PERLU DIBEBASKAN. JIKA KETIGA-TIGA INI BERJAYA DIBEBASKAN, 100% BANDAR, DAERAH, NEGERI AL-RAQQAH BERADA DITANGAN MUJAHIDDIN

al-Raqqah, Syria

HANYA 3 SAHAJA LAGI MARKAS YANG PERLU DIBEBASKAN. JIKA KETIGA-TIGA INI BERJAYA DIBEBASKAN, 100% BANDAR, DAERAH, NEGERI AL-RAQQAH BERADA DITANGAN MUJAHIDDIN

A- Lapangan terbang Tabqa
B - Kem Tentera Divisyen 17
C - Kem Tentera Briged 93

Ini adalah sebahagian peta negeri Al-Raqqah (juga dieja sebagai Rakka). Ibu negerinya juga bernama al-Raqqah. Populasi penduduknya sekitar 220 ribu orang (berdasarkan laporan pada 2004). Pernah menjadi ibukota pada zaman Empayar Abbasiah. (Baghdad kekal sebagai pusat pemerintahan empayar ini). ketika Revolusi Syria bermula pada Mac 2011, Negeri al-Raqqah adalah negeri yang paling lambat menerima gelombang kebangkitan tetapi menjadi negeri yang pertama berjaya dikuasai oleh mujahiddin sepenuhnya. Pada penghujung tahun 2012, mujahiddin telah berjaya menguasai daerah Tal Abyad (bahagian utara al-Raqqah), kemudian pada awal 2013, mujahiddin berjaya menguasai Empangan Tabqa dan bandar Tabqa. (Tabqa juga dikenali dengan nama al-Thawrah). Pada awal bulan Mac 2013, mujahiddin berjaya menguasai ibukota al-Raqqah sepenuhnya. Tugu Hafiz al-Assad yang terletak ditengah-tengah kota dijatuhkan dan disebarkan meluas diinternet. Rejim tidak ada cara lain untuk bertindak balas melainkan hanya melalui serangan udara sahaja.

Buat masa ini, hanya 3 tempat sahaja lagi yang tinggal yang masih dikuasai oleh rejim dan sehingga kini, para mujahiddin kita terus menerus mengepung dan membuat serangan ke atas kawasan ini.
Kesemua kawasan tentera, pusat pemeriksaan tentera dan lain-lain kesemuanya telah berjaya dibebaskan oleh mujahiddin.Status asal pada 26 Mac lalu. http://on.fb.me/15ARs69

AS kerah kapal perang kelima Mediterranean


WASHINGTON 30 Ogos - Tentera Amerika Syarikat (AS) mengerahkan kapal pemusnah kelima ke Laut Mediterranean, kata seorang pegawai pertahanan.
Pegawai itu, semalam berkata, kapal USS Stout yang mempunyai kelengkapan peluru berpandu kawalan jauh itu kini bergerak ke bahagian timur laut tersebut bagi menggantikan kapal Manan.
''Kapal pemusnah lain yang sudah berada di rantau itu ialah Ramage, Barry dan Gravely melakukan rondaan di Laut Mediterranean dan boleh melancarkan peluru berpandu Tomahawk ke arah Syria jika diarahkan oleh Presiden, Barack Obama,'' katanya.
Dalam pada itu, White House, semalam menunjukkan tanda-tanda Obama akan mengambil tindakan satu pihak dalam melancarkan tindakan ketenteraan terhadap Syria, berikutan keputusan Parlimen Britian menolak Britain menyertai tindakan tersebut dan ketiadaan mandat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Pembantu Presiden itu berkata, Obama mempercayai kerajaan Syria perlu menerima balasan kerana menggunakan senjata kimia, tindakan yang dilihat memberi ancaman kepada keselamatan negara ini.
Rancangan AS adalah untuk membina satu perikatan antarabangsa 'terhad' untuk menyerang Syria ekoran tindakan Syria menggunakan senjata kimia di luar Damsyik pada minggu lepas, mengalami tamparan hebat apabila Parlimen Britain menolak cadangan tersebut.
Pegawai AS, awal semalam memberi petunjuk bahawa Obama mungkin mengambil tindakan satu pihak jika perlu, namun keberangkalian itu semakin meningkat berikutan keputusan Parlimen Britain itu.
Jurucakap Majlis Keselamatan Kebangsaan AS, Caitlin Hayden berkata, keputusan Obama akan dibuat berasaskan kepentingan negara.
''Beliau percaya ada kepentingan asas bagi AS menghukum mana-mana negara yang melanggar norma-norma berhubung senjata kimia,'' katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130831/lu_01/AS-kerah-kapal-perang-kelima-Mediterranean#ixzz2dYfncwX7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Aleppo, SyriaPerkembangan terbaru di Aleppo. Jika kita melihat peta Aleppo, kesemua laluan darat telah dikuasai oleh mujahiddin. Sebelum ini rejim hanya mempunyai satu jalan sahaja untuk menghantar bantuan kepada tentera mereka di Aleppo iaitu melalui jalan darat dari Hamah melalui Khan Asser, al-Safira dan masuk ke Aleppo.

Khan Asser adalah bandar penting yang menjadi pusat komunikasi antara Hamah dan Aleppo. Dalam minggu ini, mujahiddin telah membebaskan daerah Khan Asser. Kesemua kawasan kampung sekitar Khan Asser turut berjaya dibebaskan. Markas tentera, markas udara, 'military checkpoint' berjaya dibebaskan. Ramai tentera rejim yang menjadi bangkai dan ramai yang telah berundur.

Mujahiddin kemudian mara ke arah bandar al-Safira salah satu kubu kuat tentera rejim. Video selepas ini.

Faris al-Shamuri pejuang hebat dari Jabhat al Nusra telah mendapat syahid.

Faris al-Shamuri pejuang hebat dari Jabhat al Nusra telah mendapat syahid.

Panglima Abu Mariya al-Qahtani #2Beliau seorang Mufti atau Ketua Syariah Jabhat al-Nusra, beliau juga Panglima Perang Divisyen Timur (Eastern Sector) bagi pasukan Jabhat al Nusra.

Gambar menunjukkan beliau sedang meninjau situasi yang berlaku di Deir az-Zour. Untuk pengetahuan semua, beliau tidak mahu gambarnya diambil. Seorang yang low profile, berpengalaman dalam perang. amat dihormati oleh anggota Jabhat al-Nusra dan juga barisan mujahiddin yang lain. Jika diberi pilihan, tentera rejim lebih berminat bertempur dengan FSA berbanding dengan pasukan Jabhat al-Nusra
 — with Uwais Al Qarni.

Rakyat Jerman Tolak Perang di Suriah

Rakyat Jerman Tolak Perang di SuriahTEMPO.COBerlin - Sebagian besar rakyat Jerman menolak aksi militer terhadap Suriah. Dalam sebuah jajak pendapat disebutkan, mayoritas menolak Jerman terlibat peperangan di Suriah.

"Tidak ada permintaan kepada kami terhadap sebuah komitmen (aksi) militer," ujar juru bicara Kanselir Jerman, Steffen Seibert, kepada wartawan Jumat, 30 Agustus 2013.

Ketika ditanya wartawan mengenai kemungkinan keterlibatan militer Jerman di Suriah, dia menukas, "Kami sama sekali tidak mempertimbangkannya dan kami memang tidak (akan) mempertimbangkan."

Selanjutnya Seibert merujuk pada "pembatasan" keterlibatan militer Jerman di luar negara menurut undang-undang yang harus mendapatkan persetujuan Parlemen. Dia tidak menerangkan apakah Berlin terlibat perang seperti dilakukan sejumlah negara tanpa mandat PBB.

"Saya tidak ingin berspekulasi di sini, apakah jawaban(komunitas) internasional terhadap kejahatan (di Suriah) benar atau tidak," ucapnya. "Dewan Keamanan PBB harus mempertimbangkannya."

Kanselir Jerman, Angela Merkel, berada dalam kebingungan diplomasi menyusul pembicaraannya melalui telepon pada Kamis, 29 Agustus 2013, dengan Presiden Prancis, Rusia, dan Amerika Serikat mengenai pentingnya aksi militer dengan mandat Dewan Keamanan PBB.

Penantang Merkel pada pemilu Jerman, 22 September 2013, Peer Steinbrueck, pada Jumat, 30 Agustus 2013, menentang intervensi militer terhadap Suriah. Dia menekankan pada upaya diplomasi. "Serangan militer tidak bisa melindungi rakyat Suriah."

Panglima Abu Mariya al-Qahtani #4Beliau seorang Mufti atau Ketua Syariah Jabhat al-Nusra, beliau juga Panglima Perang Divisyen Timur (Eastern Sector) bagi pasukan Jabhat al Nusra.

Selain memberi arahan dan merancang pergerakan Jabhat al-Nusra Eastern Front, beliau turut mengangkat senjata. Beliau turut turun berjihad. Tidak mahu wajahnya dirakam dengan kamera.

Mufti zaman sekarang hanya tahu duduk dalam pejabat dan hanya tahu mengira gaji, penakut dan bacul.
 

Panglima Abu Waheed

Panglima Abu Waheed

Beliau adalah komander perang ISIS. Pernah dipenjarakan oleh rejim Maliki syiah laknatullah.

Beliau dikenali dengan gelaran 'nusairi hunter' atau dalam bahasa melayu berbunyi lebih kurang 'pemburu kepala syiah nusairi'

Semoga Allah melindungi dan memberi kemenangan kepada ummat Islam seluruh dunia.
 

Damaskus Memperingatkan Barat dari Bahaya Senjata KimiaPM Syria mengatakan Syria akan menjadi Kuburan untuk 'penjajah' dan jika barat menyerang Syria setelah ini mereka akan memiliki banyak kejutan untuk ditampilkan kepada dunia .

Wakil Menteri Luar negeri Syria berkata , Saya yakin jika barat membantu teroris dengan menyerang Syria , kemudian teroris akan menyerang Israel dengan senjata kimia yang sama seperti mereka digunakan terhadap Syria .

Nada percakapan ini mengingatkan kita dengan komentar - komentar terakhir dari Rami Makluf ( Assad cosinus ) dalam wawancara terakhir oleh BBC ketika ia mengatakan secara terus terang , ( Kami adalah orang - orang yang menjaga Israel dan memastikan perbatasan aman dari serangan teroris , jika barat mengeluarkan kita dari kekuasaan, meteka tidak akan menemukan orang seperti kami untuk melindungi "anak emas" mereka yaitu Israel.)

LINK : http://www . aljazeera . net/news/pages/2e1cbfcf-0616-468e-9ead-132c61db3471
 —

İni memang aneh , bukan main - main , tapi memang benar !Seekor sapi di dalam studio! Ini bukan di Indonesia ataupun di Meksiko tapi di Turki! 
Orang2 Turki pun ikut terkejut . Kata mereka ini sebuah sejarah ! Seekor sapi muncul di sebuah studio berita di Turki.
( Türk televizyon tarihinde bir ilk ) . 

Orang Turki memang gila !
Mereka menjadi gila melihat ummat menderita .
Dan ini satu dari seri - seri kegilaan mereka . Kehadiran sapi ini dalam studio , di dalam berita TV Turki , dan ini memang aksi yang sangat mengejutkan serta membuat heboh seantero penjuru negeri.

Sapi ini diwawancarai oleh pembawa acara berita tersebut tentang hal-hal ummat terkait situasi di Syria dan Mesir . Memang sudah jelas bahwa sapi ini akan membisu , dan pastilah juga ia tidak bisa menangis .

Sungguh menyedihkan! Menyedihkan ! Menyedihkan terhadap seluruh dunia yang tetap membisu ! Pepatah Turki mengatakan melihat sesuatu tanpa reaksi , seperti pandangan sapi . Coba lihat betul-cata cara sapi melihat dan merenung , tanpa reaksi dan kaku !

TV ini mencoba menyampaikan kepada seluruh ummat bahwa orang yang hanya melihat pembunuhan , kekejaman dan kezaliman tanpa ada sedikitpun reaksi adalah seperti sapi .

Benar sekali kata Recceb Tayyib Erdogan , untuk bersimpati kita hanya perlu jadi manusia . Kita tak mampu mengirim tubuh untuk ikut berperang , kirimkan saja doa ! Semoga Allah memberikan bantuan dan pertolongan kepada saudara saudara kita dan semoga Allah memelihara ummat ini dan agama ini . Insya Allah .

Full Video : http://m.youtube.com/watch?v=63XJCVOjG1A&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D63XJCVOjG1A

syria

Segala puji bagi Allah yang memasukkan rasa takut ke dalam hati orang-orang kafir.

29/08/2013 
Segala puji bagi Allah yang memasukkan rasa takut ke dalam hati orang-orang kafir.

Orang-orang Rusia saat ini sedang berusaha melarikan diri dari Damaskus untuk menyelamatkan nyawa mereka.

Sebagai informasi, banyak warga Rusia yang tinggal di Damaskus, ratusan kecil dari jumlah mereka ada yang menganut Islam dan memakai kerudung, mereka bahkan menikah dengan penduduk setempat..

Tetapi kebanyakan mereka adalah orang-orang yang Fasiq.. dan tidak benar-benar memeluk dan melakukan ajaran agama Islam..

Kaum lelaki mereka berkhidmat di dalam tentara elit Assad.. Sedangkan kaum wanita mereka bekerja sebagai pelacur untuk para pemuda non Muslim.

Ya Allah, Tolonglah saudara seIMAN kami di Syria..
Berikan pertolongan dan kemenangan terhadap para penolong agama-Mu .. Dan janganlah kecewakan mereka dengan kejatuhan agama-Mu..

Selamatkan kami dari musuh-musuh agama-Mu ya Allah..

LINK: http://www.youtube.com/watch?v=jxvhySDHyrQ&feature=youtu.be
 

Seorang tentara rezim Syiah Assad berhasil ditawan Mujahidin FSA.Tentara rezim tersebut juga berhasil diinterogasi Mujahidin hingga menjelaskan jenis senjata dan kekuatan yang dimiliki rezim.

Tahukah kalian apa yang diucapkannya? . 
Dia telah bersumpah tidak bersalah dan memohon maaf. Jawapan yang terlalu mudah bagi menebus ribuan nyawa wanita dan anak-anak yang terbunuh.

LINK: http://www.youtube.com/watch?v=kI645GI0kYg&feature=youtu.be

Khan Asal - Aleppo, Syria
 —

Islam adalah musuh mereka.

Kami masih menumpukan perhatian terhadap isu Syria , tetapi selepas menonton rekaman bocor dari musuh Islam ini, 
siapa yang masih menyangka USA akan membantu Syria dan Mujahidin pembebas Syria?

Islam adalah musuh mereka. USA adalah selamanya bukan hamba dan pembantu Islam

LINK:http://www.youtube.com/watch?v=qOW5x7GOn9A&feature=share
 —

Dan kini aku syahid di depan kedua matamu Ayah..

Aku tumbuh besar di depan kedua matamu Ibu..
Dan kini aku syahid di depan kedua matamu Ayah..
Ya Allah.. Kezhaliman seperti apakah yang ditimpakan kepada anak yang masih suci ini..
Hancurkan mereka ya Allah.. hancurkanlah orang-orang yang zhalim itu...


As-Syahid(insya Allah) : Musa Mahmud Al-Masallameh
Usia: 5 bulan
Syahid akibat serangan bom barbar pasukan Syiah rezim


Daraa - Syria

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=kxDzCOmjPtQ
 —

Washington , London dan Paris Bertekad Untuk Menghukum Rezim Assad .
Bahkan armada Perancis akan turut menjadi bagian dari usaha militer terhadap Syria , Obama mengatakan , serangan ini tidak dimaksudkan untuk mengganti haluan politik di Syria dan tidak bertujuan untuk menjatuhkan rezim Basyar Assad .

David Cameron mengatakan serangan ini bertujuan untuk menghukum Assad karena menggunakan senjata kimia yang berulangkali sudah kami katakan kepadanya sebagai garis merah.

William Hauge mengatakan Assad harus memahami bahwa senjata kimia adalah garis merah dan dia akan dihukum karena itu .

Analisis politik berpikir bahwa reputasi dan moral negara - negara barat telah ditolak dengan keterlaluan oleh kejahatan-kejahatan yang Assad berulangkali lakukan dan mereka megara-negara barat telah dipaksa untuk membuat serangan ( jika itu terjadi) yang bertujuan untuk membersihkan reputasi mereka sebagai pembela hak asasi manusia, tetapi poin yang membuat mereka malu adalah karena mereka merasa diabaikan setelah berulangkali mengumumkan kepada Assad dalam berbagai cara tidak langsung sehingga bahkan anak-anak kecil mampu memahaminya,

Negara-negara barat itu mengatakan kepada Assad "tidak menjadi kesalahan untuk membunuh rakyat anda dengan senjata, roket, tank , TNT, helikopter, pisau, kapak ,hanya tidak dengan menggunakan senjata kimia karena itu membuat malu kita"


LINK : http://www . aljazeera . net/news/pages/1cfa5a78-2690-4d13-8bc6-b80ceebf54fb
 —

Faris al-Shamuri pejuang hebat dari Jabhat al Nusra telah mendapat syahid.

Amerika Syarikat telah mendedahkan peta yang terperinci berkaitan dengan tempat-tempat yang akan dijadikan sasaran didalam Damsyik,

Amerika Syarikat telah mendedahkan peta yang terperinci berkaitan dengan tempat-tempat yang akan dijadikan sasaran didalam Damsyik, Syria. ia berikutan dengan pengumuman bahawa serangan ini dilakukan hanya untuk 'menghukum' Assad kerana menggunakan senjata kimia.

Menurut pakar-pakar,serangan ini dilakukan sebagai menghantar isyarat kepada beliau (Assad) supaya tidak lagi memalukan dunia Barat,bukannya untuk melemahkan kelebihan dari segi serangan udara beliau ke atas FSA atau memusnahkan beliau secara peribadi (membunuh Assad) atau memberikan kelebihan kepada FSA dalam penentangan Assad.

Amerika Syarikat telah mendedahkan peta yang terperinci berkaitan dengan tempat-tempat yang akan dijadikan sasaran didalam Damsyik,

Amerika Syarikat telah mendedahkan peta yang terperinci berkaitan dengan tempat-tempat yang akan dijadikan sasaran didalam Damsyik, Syria. ia berikutan dengan pengumuman bahawa serangan ini dilakukan hanya untuk 'menghukum' Assad kerana menggunakan senjata kimia.

Menurut pakar-pakar,serangan ini dilakukan sebagai menghantar isyarat kepada beliau (Assad) supaya tidak lagi memalukan dunia Barat,bukannya untuk melemahkan kelebihan dari segi serangan udara beliau ke atas FSA atau memusnahkan beliau secara peribadi (membunuh Assad) atau memberikan kelebihan kepada FSA dalam penentangan Assad.

Assad ikrar pertahan negara dari serangan Barat

DAMSYIK: Presiden Syria, Bashar Assad hari ini berikrar negara itu akan terus mempertahankan diri bagi menentang sebarang serangan barat berikutan dakwaan penggunaan senjata kimia.

Dalam masa yang sama, pemeriksa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dijadulan meninggalkan Syria dalam tempoh 48 jam ini bagi membawa maklumat yang dianggap penting bagi menentukan sama ada serangan dilakukan.
Perdana Menteri Britain, David Cameron pula tetap dengan pendirian agar serangan tentera dilakukan terhadap Syria tetapi undian Parlimen menolak usul yang dikemukakan semalam.

Pegawai Pertahanan Perancis pula secara terbuka berkata, pihaknya sedang menyediakan keperluan mengenai kemungkinan operasi serangan terhadap Syria.

Pentadbiran Barack Obama pula sedang mengadakan taklimat kepada kongres Amerika Syarikat (AS) mengenai serangan terhadap Syria.

AS, Britain dan Perancis menyelahkan rejim Assad berhubung penggunaan senjata kimia dalam serangan pada 21 Ogos lalu terhadap kumpulan pejuang di pinggir Damsyik.

Kerajaan Syria bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan mendakwa kumpulan pejuang sebenarnya yang menyerang rejim berkenaan. - AP 

REVOLUSI SURIA DAN TANDA-TANDA AKHIR ZAMAN


[Mengapa Kita Harus Peduli Suria]

http://www.youtube.com/watch?v=E_bnukj_3E4

Jika kita renungkan hadits-hadits Rasulullah tentang tanda-tanda akhir zaman, maka kita akan yakin bahwa revolusi Suria saat ini adalah salah satu tandanya. Banyak saudara kita sesama muslim yang tidak begitu peduli dengan tragedy Suria, bahkan ada pula yang mencibir kita karena peduli dengan Suria, dan meminta kita agar mengurus negara sendiri. Tunggu dulu saudaraku, marilah kita hayati hadits-hadits Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, baru kemudian kita tentukan sikap masing-masing.

KEUTAMAAN SYAAM

Bumi Syam mencakup Suria, Libanon, Yordania, dan pusatnya adalah Pelastina, Al-Quds.
Selain ayat pertama dari Surat al-Isra', banyak hadits-hadits Rasulullah yang menjelaskan fadhilah/keutamaan Syam.

1. Penduduk Syam senantiasa berada di atas al-haqq yang dominan hingga datang Kiamat.

“Sebagian umatku ada yang selalu melaksanakan perintah Allah, tak terpengaruh orang yang menggembosi dan tidak pula orang yang berseberangan hingga datang keputusan Allah, dan mereka senantiasa dalam keadaan demikian. Mu’adz berkata: dan mereka ada di Syam.“ (HR.Bukhari)

“Jika penduduk Syam rusak agamanya maka tak tersisa kebaikan di tengah kalian. Akan selalu ada satu kelompok dari umatku yang dimenangkan oleh Allah, tak terpengaruh orang yang menggembosi dan tidak pula orang yang berseberangan hingga datang hari Kiamat

2. Doa Nabi shallallahu 'alaihi wasallam meminta barokah untuk negeri Syam, dan harapan Nabi shallallahu 'alaihi wasallam agar penduduknya dihindarkan dari keburukan dan musibah.

Ya Allah, berilah kami barakah pada negeri Syam, ya Allah berilah kami barakah pada negeri Yaman. Para sahabat bertanya: termasuk Nejed ? Rasulullah berdoa: Ya Allah berilah kami barakah pada negeri Syam, ya Allah berilah kami barakah pada negeri Yaman. Para sahabat masih bertanya: termasuk Nejed ? Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam menjawab: Di sana (nejed) terjadi gempa dan huru-hara, dan di sana muncul dua tanduk syetan. (HR. Bukhari)

Catatan: yang dimaksud dengan Nejed dalam hadits ini adalah Iraq.

3. Penduduk Syam diuji oleh Allah dengan penyakit tho’un (wabah pes) agar mendapat syahadah dan rohmat.

“Jibril datang kepadaku dengan membawa demam dan pes, aku menahan demam di Madinah dan aku lepaskan pes untuk negeri Syam, karena meninggal karena pes merupakan mati syahid bagi umatku, rahmat bagi mereka, sekaligus kehinaan bagi kaum kafir.” (HR. Imam Ahmad)

4. Negeri Syam dinaungi sayap malaikat rahmat

“Beruntunglah negeri Syam. Sahabat bertanya: mengapa ? Jawab Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Malaikat rahmat membentangkan sayapnya di atas negeri Syam.” (HR. Imam Ahmad)
5. Syam adalah negeri iman dan Islam saat terjadi huru-hara dan peperangan dahsyat.

“Aku bermimpi melihat tiang kitab (Islam) ditarik dari bawah bantalku, aku ikuti pandanganku, ternyata ia adalah cahaya sangat terang hingga aku mengira akan mencabut penglihatanku, lalu diarahkan tiang cahaya itu ke Syam, dan aku lihat bahwa bila fitnah (konflik) terjadi maka iman terletak di negeri Syam.”

6. Syam merupakan pusat negeri Islam di akhir zaman

“Salamah bin Nufail berkata: aku datang menemui Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan berkata: aku bosan merawat kuda perang, aku meletakkan senjataku dan perang telah ditinggalkan para pengusungnya, tak ada lagi perang. Nabi shallallahu 'alaihi wasallam menjawab: Sekarang telah tiba saat berperang, akan selalu ada satu kelompok di tengah umatku yang unggul melawan musuh-musuhnya, Allah sesatkan hati-hati banyak kalangan untuk kemudian kelompok tersebut memerangi mereka, dan Allah akan memberi rizki dari mereka (berupa ghanimah) hingga datang keputusan Allah (Kiamat) dan mereka akan selalu demikian adanya. Ketahuilah, pusat negeri Islam adalah Syam. Kuda perang terpasang tali kekang di kepalanya (siap perang), dan itu membawa kebaikan hingga datangnya Kiamat.” (HR. Imam Ahmad)

7. Syam merupakan benteng umat Islam saat terjadinya malhamah kubro (perang dahsyat akhir zaman)

“Auf bin Malik al-Asyja’iy berkata: Aku menemui Nabi shallallahu 'alaihi wasallam lalu aku ucapkan salam. Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Auf ? Aku: Ya, benar. Nabi: Masuklah. Aku: Semua atau aku sendiri? Nabi: Masuklah semua. Nabi: Wahai Auf, hitung ada enam tanda Kiamat. Pertama, kematianku. Aku: Kalimat Nabi ini membuatku menangis sehingga Nabi membujukku untuk diam. Aku lalu menghitung: satu. Nabi: Penaklukan Baitul Maqdis. Aku: Dua. Nabi: Kematian yang akan merenggut umatku dengan cepat seperti wabah kematian kambing. Aku: Tiga. Nabi: Konflik dahsyat yang menimpa umatku. Aku: Empat. Nabi: Harta membumbung tinggi nilainya hingga seseorang diberi 100 dinar masih belum puas. Aku: Lima. Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Terjadi gencatan senjata antara kalian dengan Bani Ashfar (bangsa pirang), lalu mereka mendukung kalian dengan 80 tujuan. Aku: Apa maksud tujuan? Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Maksudnya panji. Pada tiap panji terdisi dari 12.000 prajurit. Benteng umat Islam saat itu di wilayah yang disebut Ghouthoh, daerah sekitar kota Damaskus.” (HR. Imam Ahmad)

Catatan: Daerah bernama Ghauthah masih ada hingga kini, tak berobah namanya, dan letaknya memang dekat Damaskus.

8. Pasukan terbaik akhir zaman ada di Syam dan Allah menjamin kemenangan mereka.

“Pada akhirnya umat Islam akan menjadi pasukan perang: satu pasukan di Syam, satu pasukan di Yaman, dan satu pasukan lagi di Iraq. Ibnu Hawalah bertanya: Wahai Rasulullah, pilihkan untukku jika aku mengalaminya. Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Hendaklah kalian memilih Syam, karena ia adalah negeri pilihan Allah, yang Allah kumpulkan di sana hamba-hamba pilihan-Nya, jika tak bisa hendaklah kalian memilih Yaman dan berilah minum (hewan kalian) dari kolam-kolam (di lembahnya), karena Allah menjamin untukku negeri Syam dan penduduknya.”(HR. Imam Ahmad)

9. Kematian Dajjal terjadi di Syam

“Al-Masih Dajjal akan datang dari arah timur, ia menuju Madinah, hingga berada di balik Uhud, ia disambut oleh malaikat, maka malaikat membelokkan arahnya ke Syam, di sana ia dibinasakan, di sana dibinasakan.” (HR. Imam Ahmad)

“Dajjal akan keluar di tengah Yahudi Asfahan hingga mencapai Madinah, ia singgah di perbatasannya, saat itu Madinah memiliki 7 pintu pada tiap pintu dijaga oleh 2 malaikat, maka penduduk Madinah yang jahat bergabung dengan Dajjal, hingga bila mereka mencapai pintu Ludd, Isa as turun lalu membunuhnya, dan sesudah itu Isa as hidup di dunia 40 tahun sebagai pemimpin yang adil dan hakim yang bijak.” (HR. Imam Ahmad)

Catatan:
Inilah fitnah terbesar yang datang dari Timur. Dalam hadits ini dengan jelas disebutkan fitnah terbesar adalah Dajjal, dan ia datang dari arah Timur, yakni Ishfahan. Dari sini ia bergerak ke seluruh penjuru dunia, melewati Irak, lalu menuju ke Haramain; Makkah-dan Madinah dari arah Najd. Namun Allah menjaga tanah al-Haramain, dan Dajjal tidak bisa memasukinya.

Hadits ini juga membantah klaim Syi'ah bahwa fitnah yang dimaksud adalah wahhabi yang berasal dari Najd-Riyadh. Sebab di zaman Nabi dan sahabat, yang dikenal dengan Najd(dataran tinggi) adalah Irak dan sekitarnya. Wallahu A'lam

10. Syam adalah negeri titik temu dan titik tolak

“Kalian akan dikumpulkan di sana – tangannya menunjuk ke Syam – jalan kaki atau naik kendaraan maupun berjalan terbalik (kepala di bawah) … “(HR. Imam Ahmad)

“Maimunah bertanya kepada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: Wahai Nabi Allah, jelaskan kepada kami tentang Baitul Maqdis. Maka Nabi menjawab: Dia adalah negeri titik bertolak dan titik berkumpul, datanglah ke sana dan sholatlah di sana, karena sholat di sana bernilai 1000 kali sholat di tempat lain.” (HR. Ahmad)

Kita yakin dengan sepenuh hati, berita yang disampaikan Rasulullah benar adanya, karena ia adalah wahyu dari Allah. Masing-masing kita tinggal memikirkan; Apa peran saya untuk agama ini? Apa bukti solidaritas saya untuk kaum muslimin dan mujahidin Syam?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=629983917024746&set=a.221323644557444.57496.221268711229604&type=1&theater
 

Ini adalah peta yang bocor dari Amerika Serikat tempat yang sangat diharapkan sebagai target serangan mereka ke Syria.

Ini adalah peta yang bocor dari Amerika Serikat tempat yang sangat diharapkan sebagai target serangan mereka ke Syria. 

Peta menyoroti beberapa daerah yang dikenal strategis untuk pangkalan militer Asad dan bandara .

Penting untuk kita ingat tujuan serangan ini untuk ( menghukum ) Assad dan TIDAK ( menjatuhkan ) rezim , 

Pertanyaan adalah mengapa Amerika Serikat 'sebagai musuh Assad ' malah menjadikan titik-titik lokasi militer Assad sebagai target serangan?
Apakah dengan dipublikasikannya rencana ini ke muka umum, mereka secara tidak langsung sedang memberitahu rezim Assad sehingga mengubah posisi militer dan senjata dari tempat - tempat ini ?

Atau apakah mereka sedang memberitahunya tempat yang aman untuk tidur ?

Adalah lebih baik jika tentara-tentara Islam berjuang dan melakukan segala yang ia bisa lakukan untuk membantu orang Syria dengan Ikhlas dan niat yang tulus..

Tetapi ketika kita tidur , sama saja kita sedang meninggalkan tempat untuk serigala bermain dengan saudara - saudara kita di Syria , dan selanjutnya permainan dan jenis perintah serangan seperti ini hanyalah akan membiarkan mereka bebas melompat-lompat dari satu negara Islam ke negara Islam lain.

Sumber: www.aljazeera.net/mob/f6451603-4dff-4ca1-9c10-122741d17432/1dc970e2-b320-4d94-985b-4d3ab88b7bf4
 

Bashar rombak Kabinet

Bashar rombak KabinetBashar diiringi pegawai tertinggi tentera ketika mengumumkan rombakan
DAMSYIK - Presiden Syria Bashar al-Assad mengumumkan rombakan Kabinet dengan melantik enam menteri baru dalam usaha meredakan konflik perang saudara yang semakin teruk sejak 22 bulan lalu.

Agensi berita Sana melaporkan, rombakan itu melibatkan menteri ekonomi dan perdagangan luar negeri, industri, perdagangan, pendidikan tinggi, pelancongan dan melantik seorang menteri tanpa portfolio.

“Pelantikan itu bagaimanapun, tidak mempunyai kaitan dengan serangan gas beracun atau pertambahan kemasukan militan asing ke Damsyik,” memetik laporan itu. 

Menurut laporan itu lagi, kerajaan rejim kini meningkatkan kawalan pertahanan selepas mendakwa banyak menerima ancaman luar termasuk bekalan militan asing dan senjata untuk menyokong kumpulan Tentera Pembebasan Syria (FSA).

Rejim Bashar guna bom api?

Rejim Bashar guna bom api?Pasukan perubatan Turki membantu mangsa serangan senjata kimia yang dihantar ke sempadan. Gambar kecil: Kesan melecur teruk ini dipercayai berpunca daripada serangan bom napalm.

ANKARA - TURKI . Pakatan pembangkang Syria, kelmarin mendakwa tentera rejim Presiden Bashar al-Assad telah menggugurkan bom napalm (bom api yang diperbuat daripada petrol berbentuk jeli) dan bom fosforus putih untuk menyasarkan orang awam di luar Aleppo.

Dakwaan itu didedahkan ketika Turki mula menghantar pasukan tambahan untuk membantu mangsa senjata kimia yang dihantar ke sempadan negara itu selepas serangan gas beracun di Damsyik pada 21 Ogos lalu.

Direktorat Pengurusan Bencana dan Kecemasan, Mustafa Aydogdu memaklumkan bahawa mereka sentiasa bersedia untuk menghadapi sebarang kes berkaitan serangan senjata kimia.

"Kami mempunyai pasukan pakar yang telah ditempatkan di Kilis, Hatay dan Sanliurfa," katanya.

Difahamkan, kebanyakan pelarian yang merentasi sempadan untuk memasuki Turki menerusi Cilvegozu iaitu sempadan paling hampir dengan Aleppo mengalami kesan melecur yang teruk.

"Kita tidak boleh membuat tanggapan sendiri bahawa  kesan mengerikan  yang dialami  kebanyakan penduduk Syria berpunca daripada serangan senjata kimia. Pakar kami masih menjalankan ujian untuk mengesahkan perkara itu," jelasnya lagi, dipetik dari laporan DailyMail.

Pada masa ini, kira-kira 200,000 pelarian Syria ditempatkan di puluhan kem penempatan sementara di negara tersebut.

Menurutnya, kebanyakan penempatan sementara itu semakin sesak dan kem di Viransehir masih boleh menerima kemasukan kira-kira 20,000 pelarian tambahan.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan sekutunya menuduh rejim Bashar sebagai dalang bertanggungjawab melancarkan serangan senjata kimia tersebut yang telah meragut ratusan nyawa di negara terbabit.

Susulan daripada insiden itu, AS merancang untuk campur tangan dengan melancarkan tindakan ketenteraan ke atas Syria, namun keputusan itu ditentang keras oleh kebanyakan negara antarabangsa.

Dalam perkembangan lain, kumpulan pemeriksa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dihantar untuk mengumpulkan bukti berhubung serangan senjata kimia itu dilaporkan akan meninggalkan negara bergolak terbabit selewat-lewatnya Sabtu ini. 

Damsyik nafi guna senjata kimia bunuh rakyatnya sendiri


ANGGOTA penentang yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria mengiringi kenderaan PBB di pinggir bandar raya Damsyik semalam.


DAMSYIK - Duta Syria ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam menuduh pihak penentang menggunakan senjata kimia untuk mendesak kuasa asing mengambil tindakan ketenteraan ke atas rejim Presiden Bashar Al-Assad.
"Banyak bukti cenderung membuktikan pemerintah Syria tidak bersalah dan dilempar dengan tuduhan-tuduhan palsu," kata Duta Syria ke PBB, Bashar Al-Jaafari.
Beliau berkata, terdapat bukti menunjukkan kumpulan penentang menggunakan senjata kimia untuk mengheret tentera asing supaya menceroboh Syria.
Bashar menuduh Barat dan Turki membenarkan kumpulan pengganas membina sebuah makmal senjata kimia di wilayah Turki dengan bahan-bahan disediakan oleh Turki, Arab Saudi dan Qatar.
Sementara itu, Amerika Syarikat (AS) bersedia mengambil tindakan ketenteraan terhadap Syria sebagai tindak balas serangan senjata kimia pada minggu lalu.
Serangan gas beracun berkenaan dipercayai mengorbankan lebih 1,300 orang di pinggir bandar raya ini.
AS bersama Britan menyatakan bahawa rejim Bashar melancarkan serangan kimia ke kubu-kubu kumpulan penentang kerana hanya rejim Bashar yang berkemampuan untuk melakukannya.
Dalam pada itu Rusia memindahkan seramai 116 rakyatnya dan sebahagian warganegara dari negara-negara bekas Kesatuan Soviet dengan dua pesawat milik Kementerian Hal Ehwal Kecemasan negara itu.
Mereka meninggalkan Syria kerana bimbang dengan konflik yang semakin meruncing di negara itu.
Kumpulan tersebut diterbangkan dari bandar pelabuhan Latakia di Syria.
Pesawat kargo Ilyushin-76 yang membawa pulang 89 orang tiba di lapangan terbang Domodedovo, Moscow lewat kelmarin.
Jurucakap kementerian berkenaan, Irina Rossius dalam satu kenyataan di laman web kementerian itu berkata, seramai 75 orang daripada 89 penumpang adalah rakyat Rusia.
"Kebanyakan mereka ialah wanita dan kanak-kanak," kata Rossius.
Pesawat kedua, Ilyushin-62 tiba di Latakia semalam dan kembali ke Moscow beberapa jam berikutnya dengan membawa 27 rakyat Rusia.
Dalam perkembangan berkaitan Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon berkata, pasukan pakar kimia badan dunia itu memerlukan masa keseluruhan empat hari untuk melengkapkan siasatan berhubung dakwaan serangan senjata kimia di Damsyik.
Menurut Ki-moon, pasukan tersebut menamatkan hari kedua siasatan itu di sebuah lokasi di pinggir bandar raya ini semalam.
"Biarlah mereka melengkapkan siasatan dalam tempoh empat hari," kata Ki-moon. "kami akan menganalisis penemuan tersebut secara saintifik sebelum menghantar laporan kepada Majlis Keselamatan," katanya.
Komen tersebut dibuat ketika AS dan sekutu-sekutunya bersiap sedia untuk menyerang Syria. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0829&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2dPIn5Kyv 
Hakcipta terpelihara