Monday, 26 October 2015

Persetujuan tentang nasib Bashar gagal ditentukan


Bashar al-Assad
VIENNA 24 Okt. – Arab Saudi, Turki, Rusia, dan Amerika Syarikat (AS) semalam gagal mencapai persetujuan berhubung nasib politik Pre­siden, Bashar al-Assad semasa satu pertemuan yang diadakan bagi meneroka kemungkinan konflik selama lima tahun di Syria dapat dihentikan.
Bagaimanapun, Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir mengesahkan empat negara itu yang diwakili oleh diplomat tertinggi negara masing-masing akan meneruskan perbincangan mengenai Syria, menurut laporan yang memetik agensi berita Rusia.
Setiausaha Negara AS, John Kerry, Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov, Menteri Luar Turki, Feridun Sinirlioglu dan Adel terlibat dalam perbincangan yang banyak membincangkan nasib Bashar, lapor portal Al Jazeera.
Ketika Moscow percaya Bashar perlu kekal dalam sebahagian daripada proses politik berkenaan, pihak lain beranggapan pemimpin Syria itu perlu berundur bagi menamatkan perang yang setakat ini meragut lebih 250,000 nyawa.
Moscow pada masa sama mengumumkan penglibatan Jordan dalam menyelaras operasi serangan udara mereka di Syria.
Kerry dalam pada itu berkata, beliau berharap akan dapat mengadakan satu lagi perbincangan yang lebih meluas mengenai Syria seawal-awalnya 30 Oktober ini.
“Apa yang telah kita persetujui hari ini adalah untuk berunding dengan semua pihak terlibat dan berhasrat untuk bersidang semula seawal Jumaat depan bagi mencari titik persamaan dalam meneruskan proses politik yang bermakna,’’ kata Kerry.
Lavrov sementara itu mahu kumpulan rundingan tersebut turut melibatkan pemain serantau yang penting seperti Iran yang turut menyokong Bashar.
Bagaimanapun, Kerry buat masa ini menolak penglibatan Teheran dalam rundingan itu.
“Buat masa ini, Iran tidak terlibat dan akan tiba masa mungkin kita bercakap dengan Iran, namun bukan sekarang,’’ tegas Kerry. – AGENSI/AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/persetujuan-tentang-nasib-bashar-gagal-ditentukan-1.150171#sthash.v6sG86pF.dpuf

Sembilan maut serangan mortar

Sebahagian penunjuk perasaan mengambil bahagian dalam protes terhadap

Sebahagian penunjuk perasaan mengambil bahagian dalam protes terhadap usul pembentukan kerajaan perpaduan oleh PBB di Benghazi, Libya, kelmarin. REUTERS
BENGHAZI 24 Okt. – Sekurang-kurangnya sembilan orang maut dan lebih 30 cedera di Benghazi semalam selepas serangan mortar mengenai kumpulan penunjuk perasaan yang membantah cadangan pembentukan kerajaan perpaduan bagi menamatkan krisis politik di negara ini.
Dengan membawa sepanduk dan pelekat, lebih 2,000 orang mengambil bahagian dalam demonstrasi itu yang diadakan di Dataran al-Keesh bagi membantah cadangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu.
Bagaimanapun, secara tiba-tiba, lebih tujuh mortar dilancarkan dari kawasan yang dikuasai pergerakan Islam dan mengenai kumpulan penunjuk perasaan itu.
Sepanjang tahun lalu, Benghazi menyaksikan pertempuran sengit antara tentera dan pelbagai kumpulan termasuk kumpulan militan Negara Islam.
Serangan roket secara semberono ada kalanya mengenai kediaman awam di bandar kedua terbesar di Libya itu yang terpisah oleh kawasan yang dikuasai oleh penentang tentera.
Bagaimanapun di sebahagian kawasan perumahan lain, kehidupan rakyat berjalan seperti biasa, manakala pertempuran berkurangan di kawasan runtuhan akibat perang.
PBB menyerahkan cadangan pembentukan kerajaan perpaduan antara dua kuasa politik utama Libya bagi menamatkan kekacauan di negara ini, namun usaha untuk mencapai perjanjian tergendala ketika kedua-dua pihak mendapat tentangan daripada sekutu mereka. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/sembilan-maut-serangan-mortar-1.150169#sthash.RHHo4oeX.dpuf

Bashar sedia adakan pilihan raya Presiden
MOSCOW – Presiden Syria, Bashar (gambar) al-Assad didakwa menyatakan kesediaan untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan presiden sekali gus bertan­ding bagi mengekalkan jawatannya, kata seorang ahli parlimen Rusia dari Damsyik semalam.
“Beliau bersedia mengadakan pilihan raya dengan calon daripada semua parti politik yang mahukan Syria berkembang makmur,” ujar Alexander Yushchenko menerusi panggilan telefon kepada AFP selepas bertemu Bashar di ibu kota Syria.
Yushchenko menambah, Assad memberitahu kesediaannya itu selepas pertemuan selama satu jam 30 minit yang turut disertai ahli parlimen Rusia dan beberapa individu penting lain.
“Dia benar-benar yakin dengan kenyataannya itu,” kata Yushchenko.
Beliau yang merupakan ahli Parti Komunis mene­gaskan, Assad bersedia untuk membincangkan pembaharuan perlembagaan dan pilihan raya hanya selepas Syria bebas daripada cengkaman kumpulan pemberontak Islamic State (IS).
Pengumuman baharu itu dijangka menimbulkan ketegangan kepada kumpulan pemberontak yang disokong Barat termasuk Washington dan sekutunya yang sebelum ini menyatakan bahawa Bashar tidak ada masa depan selepas pasca konflik Syria.
Beberapa pihak lawan Bashar menggesa beliau berundur ketika proses peralihan, manakala sebilangan lagi memaksanya meletakkan jawatan secepat mungkin.
Rusia yang merupakan penyokong kuat rejim Bashar menyatakan terpulang kepada penduduk Syria untuk menentukan nasib pemimpin mereka. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1026&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3pcUez4qw 
Hakcipta terpelihara